Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

I decyzja podjeta :)

Trafilem okazje i za 380PLN mam radka sapphire 9800Pro nowke BOX zaplombowana w kartoniku z francji :)

Jutro powinien byc u mnie :)

Za taka cene i to nowka to bardzo dobry zakup :) Ciekawy jestem jak bedzie wygladala sprawa gwarancji skoro karta zostala nabyta w Francji :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taka cene i to nowka to bardzo dobry zakup :) Ciekawy jestem jak bedzie wygladala sprawa gwarancji skoro karta zostala nabyta w Francji :?:

prawde mowiac to tez o tym pomyslalem, bo z radkami jest tak, ze jak sie trafi egzemplarz ktory przezyje pierwsze dwa miechy uzytkowania to i powinien sie krecic (no chyba ze komus vmod nie uda sie albo zakatuje go), a moze sie tez trafic taki ktory padnie zaraz na starcie... juz tak kilka osob mialo.

ale zycze powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie nie wiem jak wy ale ja zupełnie nic nie rozumiem,od momentu kiedy kupiłem tą karte mam z nią problemy pod czas grania w gry zacina mi sie chilowo obraz i powraca i tak co chwila i w dodatku w grach które nie zymagają porządnego sprzetu.

Jestem w posiadaniu sprzedtu : Athlon XP 2800+ / 1.5Go Ram / Ati Readon 9800 Pro i nie rozumiem jak widzicie z tego co mam ze mam takie wielkie problemy z tym. Dzisiaiij kupiłem sobie gre *25 TO LIFE* i odrazu gra mi zbrzydła bo ciągle sie zacina jak w nia gram czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak ramuje gra i jak ustawić parametry ????

Jezeli chodzi o Piloty mam najnowsze jakie teraz wyszly do Ati i DirecX 9.0C

Edytowane przez misiekend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj na 99% powinna byc karta u mnie ewentualnie w poniedzialek to dam znac :)

Z gwarancja jest gorzej :)

Od kupujacego mam 3 miechy albo zwrot 100% kasy ewentualnie gwarancja u przedstawiciela sapphire w Polsce.

Jestem dobrej mysli na samym poczatku ja poddam tortura i jak ma padnac to padnie i dostane zwrot kasy ale ATI to Ati i jeszcze zadna karta od tego producenta mi nie padla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mam spory problme z wydajnoscia swojego Radeona 9800pro Hynix 128mb/256bit Sapphire. Moja konfiguracja sprzetowa to:

*soltek 75drv4 kt266a

*athlon 1800+ palomino

*768mb kingstona pc3200@266mhz

Troche to stare, ale jka narazie nie ma szans na wymiane sprzetu. Kupilem w radka z allegro, zbytrnio duzo nie gram w gry, ale lubie sobie pograc np. ut2004. Mam taki denerwuajcy problme ze wszystko na very low w 800x600 mam w akcji 35-40 fps i skoki czesto to 25. Myslalem ze to wina windowsa wiec wgrlaem czystego, odpalilem 3dmarka2001se i wynik 10500 :( Dzis wgralem biosa od Club3d XT (taktowania 400/700) i wynik z 11500. Probowlaem roznych sterow z serrii 4.2(ale np gta sa nie odpali sie na nich). Dla mnie jest tragicznie, bardzo duze skoki widze np. jak ide w ut2k4 koryatrzem na rankinie i wyjde na powierzchnie spadaja klatki z 90fps do 60(przy braku graczy). W gta sa 800x600 na low i w miescie z 30fps. To samo jak z 4Ti, pomozcie wyciagnac z tego szajsu cos wiecej bo mnie to zaczyna wkur***. Probowalem odblokowac mnzonik na palomino, lecz jak zrobilem to zmiana zwroki na plycie nic a nic nie dawala a podkrecanie przez szyne nawet +1mhz wiesi kompa(bledy krtyczny).

pozdrawiam

/edit

mialem takie wrazenie ze jak grlaem na nowych starach za pierwszym razem bylo wszystko ok, kolejne wiazaly sie z klatkami(moze to moje tylko glupie odczucie)

Edytowane przez tompl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostatnio karte taka jak w temacie i sprawia ona troszke klopotow:

kiedy gram np. w FEAR program diagnostyczny od plyty glownej wszczyna alarm w zwiazku ze skokami napiecia 3.3V

Catalyst pokazuje wylaczone AGP i nie da sie tego zmienic ani na 4X ani na 8X

poza tym wydaje mi sie ze powinienem osiagac nieco lepsza wydajnosc choc jeszcze nie zdazylem sprawdzic tego w 3dmark

Jesli macie pomysł co to moze byc to prosze o pomoc.

P.S. zasilacz wymienilem na 400W a MOBO mam ASUS A7N8X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz to noname?

jakis Q-tec ale nie wiem czy one sa dobre czy nie moj znajomy mi polecil twierdzi ze niezly:)

dodam jeszcze ze karta jest troche goraca jak na moj gust.

Edytowane przez chabrosm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze ze karta jest troche goraca jak na moj gust.

To że karta jest gorąca to normalka R9800Pro bardzo sie grzeją, proponuje przetestowac karte na innej mobo i innym zasilaczu bo możliwe że grafa sie z mobo gryzie lub zasiłka coś nie tego, wymień go lepiej na Fortrona 350-400W bo tani i dobry, a ten Qtec coś mi sie nie wydaje a do R9800Pro trzeba dobrej zasiłki bo zjada sporo prądu :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I u mnie wszystko gra. Karta nowka wersja BOX dziala jak miod :)

Na razie tylko lekkie @ i rdzen 435MHz pamieci 740 MHz zobaczymy dalej jak troche chlodzenioe jej stiuninguje :)

Bez OC w 3D Marku 03 5600 to OK pod moj konfig?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tym procu i plycie wynik w 3dmarku 2k1 jak najbardziej poprawny. Ale ten 2k4 i gta...hmmm :|

Fast writes wyloczyles?

najlepiej sprawdz grafe na innym kompie, moze się przegrzewa?

Napewno nie, ostatnio wymienialem chlodzenie karty z seryjki na Revoltec VGA cooler, a zasilacz mam 400w Tracer 4Life z pasywnym pfc

/edit

FW wlaczone(ale tez probowalem na off), niby FW odciaza procesor dlatego wlaczylem?

Edytowane przez tompl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno nie, ostatnio wymienialem chlodzenie karty z seryjki na Revoltec VGA cooler, a zasilacz mam 400w Tracer 4Life z pasywnym pfc

/edit

FW wlaczone(ale tez probowalem na off), niby FW odciaza procesor dlatego wlaczylem?

FW sie wylacza bo moze powodowac niestabilnosc karty, a przyrost wydajnosci po jego wlaczeniu jest niezauwazalny. Co do zasilacza to Tracer 400W to jest niestety padaczka - takie sa niestety fakty :/

EDIT

@LK

Twoj wynik w 3dMark'u 2003 bez O/C jest w normie. Tyle te radki wyciagaja na stockowych zegarach.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zakupilem pentagrama 70Cu na mojego radzia 9800pro (Szafirek 129MB/256). Podczas instalacji okazało sie ze jest on jednak (wbrew pozorom aidy i everesta) na rdzeniu R360.

Chcialem sie spytac czy narzedzie do testowania karty / artefaktow w ATItool 0.24 jest adekwatne do tego co sie dzieje z kartą? Radiator jest chlodny, a juz przy Core 400Mhz zaczynaja wyskakiwac cuda. Natomiast w grach nie zauwazam żadnych anomaliow. A nóż jest to narzędzie za bardzo wyczulone i nie nalezy tego brac do siebie, ale wole mieć pewność.

PS. Ati tool daje rade w O/C czy polecacie inna aplikacje?

PS2. Wartosci po O/C sa aktywne tylko wtedy gdy Atool jest zminimalizowany, czy zawsze po wprowadzeniu zmian?

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT

@LK

Twoj wynik w 3dMark'u 2003 bez O/C jest w normie. Tyle te radki wyciagaja na stockowych zegarach.

po wgraniu biosa od XT wynik moze zwiekszyl sie o 50punktow;(

Macie jakies dobre BIOSy dla radkow XT na hynixach 2,8ns? Wime ze max co wyciagne to 400/700, bo potem to dziwne rzeczy sie dzieja. Wgrywalem bios XT od GeCube ale dziwnie sie zachowywala karta(przy wgrywaniu sie xp wylaczala, po chwili znow startowala)

Edytowane przez tompl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Ati tool daje rade w O/C czy polecacie inna aplikacje?

PS2. Wartosci po O/C sa aktywne tylko wtedy gdy Atool jest zminimalizowany, czy zawsze po wprowadzeniu zmian?

Jadę na nim dwa lata i jest dobry, ale dopiero Atitool 0.25b.13 przestał kłamać na temperaturze GPU (laminat od XT :rolleyes: )

wcześniejsze Atitool zawyżały o 20 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm :|

Szafirek 128/256 R9800PRO R360 + Pentagram Cu70

Z pamięciami O/C jest OK, jednak Core udaje mi sie podkręcić do 396Mhz i potem już mam arty ;|. Chciałem sie spytać, czy to jest bez różnicy jakiego mam BIOSa (mam firmowego póki co) granica artów jest taka sama? Nie znam sie na samych BIOSach, nie znalazlem tak samo żadnych informacji co niesie ze sobą update BIOSu, prócz zmienieniu taktowania karty.

Myślicie, że zmiana BIOSu może wpłynąć na warunki O/C karty? Czy dla mnei sie już skonczyło podkręcanie?

Co więcej, na tej stronie z BIOSami, którą podał Santi nie ma BIOSu do radzia szafirka z 128MB RAMu. Wszytkie są pod 256MB, to wielka różnica dla BIOSu? :>

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alcen

Jak to nie ma, a ten to co - ATi Radeon 9800 XT (128MB-mod) » Sapphire Radeon 9800 XT BIOS rev1.00 ? Oczywiscie dla pamieci hynixa on jest.

Nie wiem czy Sapphire montuje samsungi, ale na wszelki wypadek dam Ci linka z biosami (Xanagaz go kiedys podawal) do 9800XT na samsungach.

http://www.fileshosts.com/ati/files/9800XT_bios/

@Szczecin

W skrocie wyglada to tak - nowe stery do nowych gier, stare stery do starych gier. Mozesz uzyc oryginalnych catalystow lub zmodowanych (omega, warcats)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alcen

Jak to nie ma, a ten to co - ATi Radeon 9800 XT (128MB-mod) » Sapphire Radeon 9800 XT BIOS rev1.00 ? Oczywiscie dla pamieci hynixa on jest.

Nie wiem czy Sapphire montuje samsungi, ale na wszelki wypadek dam Ci linka z biosami (Xanagaz go kiedys podawal) do 9800XT na samsungach.

http://www.fileshosts.com/ati/files/9800XT_bios/

@Szczecin

W skrocie wyglada to tak - nowe stery do nowych gier, stare stery do starych gier. Mozesz uzyc oryginalnych catalystow lub zmodowanych (omega, warcats)

ale chyba musi być jakaś wersja catalyst\omega gdzie chodzi najlepiej <_< . wiem tylko że w przypadku radka 9000 jest najlepsza wersja to catalyst\omega 4.10

Edytowane przez Szczecin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kabelek mi się spalił od Radeona 9800 Pro - to był taki rozgałęźnik który był podłączany do dysku i do zasilacza - teraz podłączyłem go do samej wtyczki od zasilacza i wszystko chodzi OK - mam pytanie czy żeby Radeon działał prawidłowo musi być podłączany jeszcze do dysku ? ( czy jest to opcjonalne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kabelek mi się spalił od Radeona 9800 Pro - to był taki rozgałęźnik który był podłączany do dysku i do zasilacza - teraz podłączyłem go do samej wtyczki od zasilacza i wszystko chodzi OK - mam pytanie czy żeby Radeon działał prawidłowo musi być podłączany jeszcze do dysku ? ( czy jest to opcjonalne)

oczywiscie, ze nie musi, ja np. podpinam zawsze hdd-a samego bo co jak co on ma najwieksze szanse na padanie gdy cos sie dzieje z napieciem, radek smiga z nagrywarka i tutaj mam nadzieje, ze jak juz cos mialoby padac to bedzie to RW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...