Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się jestem teraz w posiadaniu Sappihre 9800 PRO. Jak wiecie przesiadłem się z FX 5900XT. Chciałem się podzielić z wami moimi spostrzeżeniami. Pierwsza sprawa to konfigóracja sterów, proszę się nie śmiać bo wcześniej kompletnie nie miałem doczynienia z ATI,a Nvidi troszkę przeżuciłem począwszy od Rivy TNT. Jest trochę tego tam więc proszę o pomoc jak najlepiej je skonfigurować! Catalysty 4.9 . Druga sprawa{ Wydajność} no właśnie nie jestem jeszcze dość mocno przekonany co do dużej przewagi R9800 PRO ! Pare przykładów Doom 3 na fx bez problemu rozdzielczość 1024 i opcje na Hig, rozczarowany przy ATI ponieważ przy opcjach na Hig menu gry oraz sama gra robi się rozmazana!!! Po przejściu na Medium i tej samej rozdzilcziści jest spoko!!Dlatego nie mogę porównać obrazu !! Prz COL United Offensive Wszystko na maks też czasami zamuli!! Ale to było i na FX. 3DMark 03, FX- 5200 marków R9800 PRO-5780 marków no tu widać przewagę! Coś o karcie Jak wyżej w podpisie szafirek! Kostki Hynix końcówka 22, no to chyba 2,2ns Radjatora nie ściągałem więc nie wiem jaki Rxx. Na PCB się nie orjętuje jak to sprawdzić! Tak w nawiasie mówiąc to windy nie przeinstalowywałem a wiem że zalecacie . Przed wymianą usunałem wszystko co miało wspulnego z NVidją display drivers! Rejestr był czyściutki! Jeszcze będe testował ten nowy sprzęcik jak coś lepiej wyjdzie napewno się odezwę! Za podkręcanie się nie biorę póki nie wymienię chłodzenia! TYlko jeszcze czym te zegary dzwigać do góry! Bo w sterach nic nie ma! W Nvidi{ CoolBits} i mam zegary. MOże się trochę rozpisałem , ale to jest dobry topik i napewno miła lektóra.Jeszcze raz proszę o pomocną dłoń w konigórze sterów tej grafy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tam mialem ze z nvidia przeszedlem na radeona i z tego co ja zauwazylem trzeba przinstalowac winde i wszystkie gry ktore masz na dysku poinstalowane bo kada gra ma jakies ustawienia w rejestrze i one ci zostana z nvidia. Tez mialem rozmyte w doom3 menue ale przeinstalowalem i bylo pieknie na hi i antyaliasingu 4 razy mialem od 63 do 23 fps wiec pieknie sie gralo. A przewaga ATI jest lepsza grafika wyswietlana na monitorze piekna sprawa coprawda ja mam porownanie Geforce3Ti 200 do Radeon9800pro HIS wiec ehehehe raczej niema co porownywac 8O :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oh fuk

znaczy ze musze system preinstalowac, bo jade na instalce z marca, a wtedy jeszcze fx5200shita mialem

Kurde

Może jednak nie trzeba reinstlki, co koledzy??

W koncu -oczyściłem system z driverów nvidii drivercleaner'em, wymazałem wszystkie wpisy w rejestrze odnośnie drivera VGA, pousuwałem konfigi w grach i jakoś myka

Bez zwiech

Porządna wydajność (48FPS HIGH W D3, 6800 3dmarkow2k3)

SP2 bez problemu działa i na razie sie nie gryzie z niczym(już od tyg)

Jak się z głową oczyści, co potrwa z 15 min, to spoko będzie

A instalka wszystkiego to od 30 minimum, do 5 godzin(u mnie tyle trwa zainstalowanie wszystkich niezbędnych aplikacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO fajnie dziękuje za szybką odpowiedż są naprawdę dobrzy ludzie,kturzy mogą pomóc innym! Przeinstaluje winde ale może nie teraz bo szkoda ,jest nowa! Tak co do obrazu to TAK R wyświetla lepszy. Pomóżcie coś ze sterami bo naprawdę nie wiem jak je skonfigórować, póżniej się obcykam ale na początek proszę o pomoc! I jeszcze jedno czy w 3DMarku03 to dobry wynik???TYlko jeszcze czym te zegary dzwigać do góry! Bo w sterach nic nie ma! W Nvidi{ CoolBits} i mam zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik dobry, w granicach normy

Karty nie kręć, dopuki nie zmienisz chłodzenia i nie dorzucisz radiatorów na pamięci. Koszt tego to około 80-100 zł. Przydałby się też wiatraczek na zewnątrz do owiewu całej karty.

KOSZT SPALONEJ KARTY- 900-1000 zł

Do podkręcania możesz użyć riva tuner, bądź rage3d tweak

Na standardowym chłodzeniu tylko rdzen możesz kręcić, do 412-425 powinno pójść. ALE NIC NIE GWARANTUJE - NP TEGO ŻE NIE SPALISZ KARTY.

Pamięci lepiej nie kręcić, bo zaliczysz ARTEFAKTY/ZGON

Chłodzenie to podstawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam sobie ten wątek, jak i inne, ale jak do tej pory nikt nie napisał,

co fizycznie dla karty Sapphire Radeon 9800 Pro daje wgranie biosu od Sapphire 9800XT lub innego - Club3D itd.?

I nie chodzi mi o podwyższenie zegarów na 415/730, o rozpoznawanie karty jako XT i r360 ani o te 100-500 punktów w 3DMark03 - bo to już wiem. Timingi pamiątek też się ponoć nie zmieniają.

Czymkolwiek jest owo "Hierarchical-Z", dzięki któremu (poprawione dla R360) dostajemy bonusa w smarku03, to poza 3D03 nie zauważyłem żadnej różnicy, więc raczej marny z tego pożytek. Dla mnie liczył się monitoring temperatury przede wszystkim. Timingi porównywałem tylko dla Sapphire - autentycznie żadnej róznicy.

Czy ta operacja podnosi napięcie rdzenia, pamięci? Jeśli tak to z ilu na ile?

Jaki jest tego skutek? Pamięci bezpieczniej się kręcą - mniejsza emisja cieplna? - chyba nie.

Jeżeli by podnieść napięcie albo nawet zostawić niezmienione, to jakim cudem mniejsza emisja ciepła?! ;) Ktoś tutaj twierdził, że zmienia się V-core i V-dimm, ale nie podał żadnych dowodów. Jezeli tak by było, to z racji samego flasha karta powinna się chociaż odrobinę lepiej kręcić (przy założeniu, że chłodzenie jest odpowiednie). Ja niestety nie sprawdzałem organoleptycznie - max. OC karty testowałem już po założeniu Silencera, radiatorów Al na grafikę i flashu na XT.

Mam nadzieję że znajdzie się jakiś wyjadacz, który rozwieje moje wątpliwości.

THX for All.

Wyjadaczem chyba nie jestem, chociaż siedzę w tym temacie. ;) Jak na mój gust można sobie tego flasha oszczędzić - chyba że koniecznie chce się mieć monitoring (ale to wchodzi w rachubę tylko przy PCB od XT - na PCB od Pro nie ma chipu LM63, który pobiera odczyty z diody pod GPU).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :) thx

wiesz, marzy mi sie 7000tys :) w 3dmark03, a mam podobny sprzet do Twojego, w sumie to identyczny :)

ps. w opise masz 11x210 a to chyba nie 3200+ :) pozdrawiam

Wszystko jest możliwe, ale grafę trzeba nieźle wyżyłować :

http://service.futuremark.com/compare?2k3=2749243

U kumpla na PIV Prescott 3.0Ghz @ 3.75Ghz mieliśmy ponad 7900, ale okrągłych 8k nie udało się zrobić.

http://www.architekton.neostrada.pl/4a.JPG

http://www.architekton.neostrada.pl/5a.JPG

Procek też coś daje w tym benchmarku, niewiele, ale zawsze - taktowanie samej karty dla potrzeb 3D03 były podobne jak u mnie (patrz link do Orba).

Edit: Mój wynik (i inne, których nie zamieszczam) był na Cat. 4.6, a u kumpla mieliśmy świeżutki system i Cat. 4.8 (znaczny skok w 2001SE i niewielki w 3D03).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich (Radaków) Zwracam się jeszcze raz z prośbą o dorade! Napiszcie czy warto przeinstalować winde po przesiadce z Nvidi. Mówiąc szczerze to wszystko mi chodzi ale wynik w 3DM03 to tylko 5750m. Bedzie więcej po reinstalce?? W grach nieraz trzeba zjechać z opcjami bo muli! COL United Ofensiwe! Zastanawiam się nad tą reinstalacją i nie mogę podjać decyzji,musiał bym stracić cały dzień aby doprowadzić kompa do mojej terażniejszej konfigury! Plis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich (Radaków) Zwracam się jeszcze raz z prośbą o dorade! Napiszcie czy warto przeinstalować winde po przesiadce z Nvidi. Mówiąc szczerze to wszystko mi chodzi ale wynik w 3DM03 to tylko 5750m. Bedzie więcej po reinstalce?? W grach nieraz trzeba zjechać z opcjami bo muli! COL United Ofensiwe! Zastanawiam się nad tą reinstalacją i nie mogę podjać decyzji,musiał bym stracić cały dzień aby doprowadzić kompa do mojej terażniejszej konfigury! Plis.

Zanim zaczniesz przeinstalowywać cały system, to radzę skorzystać z programu Driver Cleaner (obecnie najnowsza wersja to chyba 3.3) - świetnie usuwa wszelkie pozostałości różnych sterów (należy uruchomić go zgodnie z zaleceniami w trybie awaryjnym Windy).

Potem polecam jeszcze ręczne czyszczenie rejestru za pomocą regedita (wcześniej back-up na wszelki wypadek). Często problem tkwi właśnie tutaj i Driver Cleaner sobie nie poradzi (usuwa tylko pliki).

@PITer :

Moje kondolencje - przeżyłem to raz i nie chciałbym nigdy więcej, więc czaję klimat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyściłem co było możliwe programem JV 16 Power Tools żadnych wpisów w rejestrze na temat NV Display Drivers nie znalazłem,zresztą program też nie! Czy warto robić tą reinstalke bo jest taki wynik w 3D M 5750 . A jak to nic nie pomoże??? Tylko stracony cały dzień a może i drugi!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyściłem co było możliwe programem JV 16 Power Tools żadnych wpisów w rejestrze na temat NV Display Drivers nie znalazłem,zresztą program też nie! Czy warto robić tą reinstalke bo jest taki wynik w 3D M 5750 . A jak to nic nie pomoże??? Tylko stracony cały dzień a może i drugi!!

Hej, ten wynik w 3D03 nie jest wcale taki zły : mój rekord wynosi ponad 7k, ale przy karcie wykręconej prawie na maxa (450/412Mhz jeżeli dobrze pamiętam), wyłączonych wszelkich możliwych usługach systemowych, jakości tekstur obniżonej na max. performance i na procku blisko 2,4Ghz (co prawda 3D03 testuje głównie grafę, ale wyższe taktowanie procesora i wyższe FSB mają mimo to pewien wpływ na wynik). Dodatkowo XT zyskują 200-400pkt. za poprawioną obsługę Hierarchical Z. Wg mnie twój wynik jest ok.

Jeżeli miałbyś męczyć się z reinstalką przez kilka dni tylko i wyłącznie ze względu na marka-smarka, a potem zapewne otrzymałbyś wynik np. o 100 marków lepszy, to wg mnie jest to bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie z góry dzięki!! Jeszcze jedno moje pytanie, w topiku nic o tym nie pisano .Moze to i błacha sprawa ale jestem świeżutkim posiadaczem Radka dlatego pytam jak sprawa wygląda instalacji nowszych sterów??Czy należy odinstalować stare??? Czy wystarczy tylko nakładka nowszych??Tak się robio przy NVidi, oczywiście tej samej firmy. Co jeszcze zauważyłem w menadżeże urządzeń-karty graficzne, są zainstalowane dwa Radeony! Jeden R 9800 Pro , Drugi R 9800 Pro Secondary. Czy to też jest normalne?? Napiszcie czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie z góry dzięki!! Jeszcze jedno moje pytanie, w topiku nic o tym nie pisano .Moze to i błacha sprawa ale jestem świeżutkim posiadaczem Radka dlatego pytam jak sprawa wygląda instalacji nowszych sterów??Czy należy odinstalować stare??? Czy wystarczy tylko nakładka nowszych??Tak się robio przy NVidi, oczywiście tej samej firmy. Co jeszcze zauważyłem w menadżeże urządzeń-karty graficzne, są zainstalowane dwa Radeony! Jeden R 9800 Pro , Drugi R 9800 Pro Secondary. Czy to też jest normalne?? Napiszcie czekam.

Zalecane jest niby odinstalowanie samego panelu sterowania (CP) i teoretycznie można już instalować nowe. Ale jednak tego bym nie polecał - jak napisał Martinii najlepiej odinstalować całość, potem Driver Cleaner, a potem ręczne czyszczenie rejestru. Postępując w ten sposób jeszcze nigdy nie miałem problemów po instalacji nowych sterów, a ludzie b. często na to narzekają (jakieś przycinanie, zwisy, niższe wyniki itp itd.).

Karta ma 2 RAMDACi i obsługuje wyświetlanie obrazu na dwóch monitorach równocześnie (tudzież na monitorze i TV) i stąd wiodoczne są niby dwie karty - to troszkę podobnie (aczkolwiek nie do końca) jak w przypaku platform P4 z prockami z HT - system widzi wówczas dwa procesory. Krótko - to zupełnie normalne :) Sam się kiedyś zdziwiłem mocno po przesiadce z GF2 Ti na Radeona 8500. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie pytanie bo kupilem nowego sapphira r9800 pro,(wczesniej mialem herca r9800 ale padł). teraz zastanawiam się czy montowac na tego r9800 pro siliencera, czy tez zostawic w spokoju ta karte? jesli montowac to jakiego? Tego nowszego czy rev3? sa jakies testy tego nowego siliencera??

kolejne moje pytanie brzmi: jakie radiatory bedą wydajne i bedą bez problemu pasować pod siliencera?

i polecacie je przykleić na taśme 3M czy moze na klej thermopox? - nigdy nie przyklejalem radiatorw - z tad te pytanie...

i jeszcze jedno: bo mam jakiegos starego siliencera troche rozwalony, i on ma moim zdaniem swietne radiatory cienkie itp... ale aluminiowe... moze po prostu pociąc tego siliencera i przykleic te radiatory? :o

mam nadzieje ze ktos odpisze

:mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Nessay co do zmiany chlodzenie - jesli nie bedziesz krecil karty i nie przeszkadza Ci galas jaki wydaje z siebie ten maly oryginalny wiatraczek to zostaw chlodzono oryginalne. W przypadku checi majstrowania zwiazanego z O/C to zaloz najlepiej Silencera rev.3, poniewaz ten nowy to ponoc niewypal (patrz dzial "Chlodzenie konwencjonalne"->"Artic Cooling VGA Silencer"). Clopaki mowia ze wydajnosc wcale nie lepsza od rev.3, a cena 2x wieksza i glooosny! Polecaja tez Aerocool'a - cena ok. 133zl. Poczytaj. Jesli chodzi o radiatorki na ram to najlepiej spisza sie miedziane Revoltec'a: http://www.4max.com.pl/default.asp?g=25&gg...=19&produkt=892 Sam mam i polecam - zreszta poczytaj bodajze poprzednia strone tego tematu - sporo ludzi je poleca. Te radiatorki sa od razu z tasma, wiec z aplikacja nie bedzie problemow.

A mam propozycje - nie chcialbys odsprzedac tego starego Silencera? Co oznacza "troche rozwalony"? Jesli nie dziala tylko wiatraczek, a ta plastikowa obudowa jest cala to jestem BARDZO zainteresowany, wiec jak co to daj znac.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wyglada tak: mam tego siliencera rev 3. ale nie mam po prostu tej zapinki ani srub reszta jest, ale chcem go sobie zostawic bo ma fajny radiator, obudowe wraz z wiatrakiem n moge Ci wysłać pocztą. za 15zl + 5zl przesylka

co do tych radiatorkow revolteca to czy one mieszcza sie bez poblemu pod tego siliencera? rev3? czy trzeba je zkrecac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm skoro masz 350 to pewnie tez na pcb od pro wiec nie zmierzysz temp. chyba ze masz czujke albo miernik

na pudelku od vga silencera pisze ze przy standardowym coolerze temp na gpu wynosi ok 80st ;o

ale imo tak do 60st mogloby byc. ale to tylko moje zdanie :)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki mam do was olbrzymia prosbe

uszkodzilem swego radka 9800 pro i urwalem rezystor znajdujacy sie kolo jednej z zapinek/ srubek radiatora ale u dolu karty [nie tam dzie jest procek i radiator]

to jego oznaczenie: [rezystory sa czarne]

r52 tp34

czy ktos moze mi zrobic i wyslac na maila akademiks@wp.pl dokladna fotke tego rezystora lub najlepiej jego opor zmierzyc ???

[wtedy gosc mi we wrocku to przylutuje]

bede dozgonnie wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam bardzo nietypową prośbe do posiadaczy 9800setek;]

prosiłbym aby ktoś odkręcił karte do zegarów 300/600 a procka do 2000xp[1666mhz] z fsb 133mhz

chciałbym porównać owe wyniki do swoich

więc czy moge na kogoś liczyć? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...