Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Że tak się zapytam:

Czym się różni karta Radeon 9800SE 256bit,modowalna na 8-potoków, 2.5ms 128MB i śmigająca na 412/730 od karty Radeon 9800XT??

Poza cena oraz ilościa pamięci??

Chyba niczym tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni karta Radeon 9800SE 256bit,modowalna na 8-potoków, 2.5ms 128MB i śmigająca na 412/730 od karty Radeon 9800XT??

Chyba niczym tak?

nowszym i lepszym chipem (r360) ? :roll:

Jest włączone w biosie

wogole cos wynik 14500 w 2001 jest za maly, stestuj w 2003! zobacz czy nie masz wlaczonych przypadkiem antyaliasingu i anizo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niczym tak?

:lol:

to chyba jasne ze mam na myśli te na R360 sprzedawana na allegro przez gościa z Jelonek.

Więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niczym tak?

:lol:

to chyba jasne ze mam na myśli te na R360 sprzedawana na allegro przez gościa z Jelonek.

Więc?

Napięcia na pamiątkach jest wyższe w oryginalnym XT, i cyba na rdzeniu też ale nie jestem pewien. A ilość pamięci to dość znaczna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wróciłem :) Ranking juz uaktualniony (wielkie sory że dopiero teraz )

A ja znowu cholera do Niemiec - nawet nie mam jak powalczyć na 4.12beta ;), a poza tym potrzebuję na drugim dysku świeżej instalki WinXP SP1 (albo ze slipstreamowanym SP2) - 3D05 zaniża pod Win2k. Pozdrawiam :)

Szkoda tylko, że ostatnie strony tematu mówiom o zgonach naszych kart :)

Rzeczywiście, coś się sypią te karty - u mnie odpukać wszystko gra, a na codzień do 2D zegary 9700PRO (324/310) tak z czystej przezorności (a nie oszczędności prądu ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

MietmaN moglbys opisac co zrobiles z karta, ze udalo Ci sie uzyskac TAKI wynik? Tzn chodzi mi o to jaki bios, czy masz wlaczone 'FastWrite' w biosie, jakie chlodzenie (czy polerowales spod), jakiej pasty uzyles, czy zdiales shima, czy (a jesli tak to jakie) radiatorki na pamieciach, czy jeszcze cos modowales?

Zainteresowalem sie rankingiem na pierwszej stronie tego tematu. Zrobilem sobie test 3dMarka 03 zeby sie rozeznac gdzie sie plasuje i... sie rozczarowalem. Karte podkrecilem do 440/400 (reszta sprzetu i ustawien jak w podpisie) i uzyskalem wynik 6659! :( Jakim cudem mam slabszy rezultat od kolegi LoMax72 (6785)??? Co ja robie zle???? Sterowniki to Cat. 4.8 - to przez to? Nie qmam..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kupiłem Radeona :D

I to jest najcudownijsza karta na świecie :D:D

Fajnie... i co dalej??

@kolekcjoner :!: : Czy naprawdę musisz załapać karniaka, by zakumać, że twoje posty powinieneś umieszczać w temacie : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kupiłem Radeona :D

I to jest najcudownijsza karta na świecie :D:D

Fajnie... i co dalej??
I dalej zyli dlugo i szczesliwie... :-) :lol:

Ale tak na serio, to nalezy pogratulowac zakupu i zyczyc wielu ciekawych wrazen :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

MietmaN moglbys opisac co zrobiles z karta, ze udalo Ci sie uzyskac TAKI wynik? Tzn chodzi mi o to jaki bios, czy masz wlaczone 'FastWrite' w biosie, jakie chlodzenie (czy polerowales spod), jakiej pasty uzyles, czy zdiales shima, czy (a jesli tak to jakie) radiatorki na pamieciach, czy jeszcze cos modowales?

Zainteresowalem sie rankingiem na pierwszej stronie tego tematu. Zrobilem sobie test 3dMarka 03 zeby sie rozeznac gdzie sie plasuje i... sie rozczarowalem. Karte podkrecilem do 440/400 (reszta sprzetu i ustawien jak w podpisie) i uzyskalem wynik 6659! :( Jakim cudem mam slabszy rezultat od kolegi LoMax72 (6785)??? Co ja robie zle???? Sterowniki to Cat. 4.8 - to przez to? Nie qmam..

Jeżeli chodzi o wyniki w 3D2001SE i 3D03, to Catalyst 4.8 są jak najbardziej w porządku - lepsze wyniki mają jedynie 4.12beta, wersja finalna już nie (ale sprawdzę jeszcze u siebie - nie żebym testom nie ufał, ale każdy konfig inaczej reaguje).

Natomiast do 3D05 i Aquamarka 3 polecam zdecydownie sterowniki od 4.11 w górę, najlepiej jak najnowsze - szczególnie Aqua 3 dostaje niezłego kopa. Z innymi tj. Omegami, D.N.A. albo Forsage nie chce mi się kombinować i nie mam czasu.

Chłodzenie : VGA Silnecer Rev. 3 puszczony na "high", polerowany przez mnie (ale niewiele to dało, może 1-2C czyli w granicach błędu pomiarowego); pasta to mój ulubiony Cooler Master Premium. Na pamięciach aluminiowe radiatorki z Allegro od PC-Maxa. :) Nawiew boczny to Y.S. Tech 92mmm Ultra Silnet 1400rpm, obecnie chodzi na 7v, ponieważ cholerna kratka w Chieftecu wydaje nieprzyjemne dzwięki przy większym przypływie powietrza. Buda była otwarta tzn. uchylona w ten sposób, że w/w 92mm dmuchał trochę na kartę; jednak najważniejsze było otwarte okno i przymrozek na zewnątrz (parę godzin testów i mi łapy zgrabiały z zimna ;)). Takie operacje uznaję za jednorazowe - potem oczywiście wszystko skręcam, jak już pisałem powyżej.

Oczywiście wszystkie możliwe usługi systemowe wyłączone, stery ustawione na max. performance - natomiast nie zauważyłem róznicy zmieniając priorytet aplikacji. To właściwie na tyle - bios od XT dodał jeszcze 200-300pkt., ale o tym była już mowa w tym wątku wielokrotnie. Jak coś mi się przypomni, to dopiszę. ;)

EDIT : Fast Writes Off zawsze, Sideband Addressing On zawsze, VPU Recover wyłączony. Zero hardmodów (za cieńki na to jestem). Wyniki zbiorowo są w zaktualizowanym Hall Of Fame - poprawię w ciągu kilku najliższych dni ;) Dużo dała mi zmiana procka na Mobila - teraz dojdzie SI-97 do prary, więc powinno być ciut lepiej.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=63874

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ja przymierzam się do kupna tej karty.

I cene znalazłem lepsza niz w komputroniku.

Moze ktoś juz kupił tą kartę to niech się pochwali możliwoścą OC

Będę szczęśliwy jak będzie się bez łaski dawała podkręcić do wartości PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze all!!!

Mam racka 9700 jak w podpisie. Myśle że sprzedałbym go za 600zł. W sklepie tweak i na allegro są racki 9800 128ram, 256bit, pamieci 2,8 samsung, za ok 650zł. Co myślicie o takiej zamianie? Te 9800 to napewno nie są 9800SE po softmodzie? Miał ktos z nimi doczynienia? Wiecie czy są poddatne na o/c??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ten temat był przerabiany czy nie....ale mam karte graficzną Sapphire Radeon 9800XT .

Karta chodzi na AGP 4x . Odkąd mam tę karte graficzna komputer wiesza się ciągle. Formatowałem dysk już 2 razy (jutro będe jeszcze raz ).Instalowałem wszystkie dostępne sterowniki (NAJNOWSZE!! ) a karta chodzi jak shit. Pozatym przejdę do kategorii gry . Tną sie jak ch** . w Quake 3 nie wyciagam nawet 125 FPS . NFSU 2 chodzi bardzo dobrze na maksymalnych detalach ale występują jakieś dziwne kropki (takie jak artefakty ale w systemie ich nie ma tylko w NFSU 2 w żadnej innej grze) FarCry nie chce się uruchomić i DOOM 3 tak samo. Aha i dziwne jest to że nie mogę włączyc antyaliasingu nie wiem czemu (mam zablokowane w grach itp tę opcję ) .Antyaliasing mogłem włączyc w grach na swoim GF 4 MX440.

No to teraz konfiguracja kompa.

Athlon 1.6 Ghz , 256 RAM , Zasilacz 420W

Wiem że proc jest slaby itp ale kumpel ma Celerona 800 Mhz i FX 5200 a Quake 3 i inne gry chodzą mu dwa razy szybciej niż mi :/ czego to może być przyczyna proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przetaktowanej karty? skoro arty sa i wiesza sie komp? zasilke 420 masz jakas high-end czy typu megabajt? na bank masz wylaczony aa i anizo? pozatym masz za dobra grafe to tak marnego kompa (1,6 i 256 ramu??-wybacz...) i wlaczajac na full gry nie dziwie sie ze ci sie tna jak ch**

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

EDIT : Fast Writes Off zawsze, Sideband Addressing On zawsze, VPU Recover wyłączony. Zero hardmodów (za cieńki na to jestem). Wyniki zbiorowo są w zaktualizowanym Hall Of Fame - poprawię w ciągu kilku najliższych dni ;) Dużo dała mi zmiana procka na Mobila - teraz dojdzie SI-97 do prary, więc powinno być ciut lepiej.  

Gdzie to sie wlacza/wylacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Gdzie to sie wlacza/wylacza?

Fast Writes w zakładce Smartgart, ale ja dla pewności mam wyłączone w biosie (zarówno na Abicie NF7 jak i na obecnym Epoxie jest taka opcja), Sideband Addressing powinno być zawsze włączone automatycznie (nie wiem, gdzie to można ustawić, ale zawsze u mnie było "on").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie sprawdzic czy obecnie mam on czy off?

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to widziałem gdzieś w Sandrze 2004, ale na 100% (właśnie sprawdziłem) masz takie dane w :

- WCPUID => Chipset Information

- CPU-Z => Mainboard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W radku 9800 pro dalem taktowanie 400/700 i w 3d marku 03 wynik podniosl sie o ponad 300 pkt!Czy ta karte jest az tak podatna na overclocking??Da sie na niej wiecej krecic??

412/730 5800 pkt.Krecic wiecej?Po jakim czasie "wyjda" artefakty?? Riva turner pokazuje mi R350,probowac modowac na XT?Jakie taktowania ma 9800 XT ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mierzył ktoś z Was moze napiecie jakie macie na pamieciach??

bo ja niedawno mierzylem i wyszło 2.7V (pamięci samsung 2.86) a chodzi o to że pamięci słabo się kręcą od ok 320-325 w ATiTool wystepuja pojedyncze arty a przy 340 :huh: juz troche sypia kropkami. Troche sie zdziwiłem bo przeciez jest duzo radków na tych pamiątkach i większość dobrze się kręci wiec wydaje mi sie ze sa "niedovoltowane" - pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem kartę Sapphire Radeon 9800 Pro 128MB (Hynix 2,8ns - R360) i podłączyłem pod ABIT KT7A rev.1.2 (z najnowszym biosem) i nie działa.

Grafikę sprawdziłem i działa na 2 innych komputerach i 3 inne grafiki działają bez szwanku na mojej płycie. Na biosie od R9800XT karta również się nie uruchamia (zero obrazu, bios nie startuje i nic nie pika w głośniczku...po prostu martwa cisza poza głosem wentylatorów).

Ponoć to nie jedyna płyta, na której jest ten problem. Bo występuje tu prawdopodobnie konflikt urządzeń. Płyta powoduje brak startu karty graficznej.

Czy ktos ma pojęcie jak sobie z tym poradzić nie wymieniając płyty i karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Nie mierzyłem u siebie napięć na 9800 PRO (miałem dwa, jeden na Samsungach a obecny na Hynach 2.8ns), ale miałem kiedyś podobnie z Radkiem 9600XT Turbo od HISa. Posiadał właśnie pamięci Samsunga 2.86ns, podczas gdy inne XT miały zazwyczaj Samsungi 3.0ns, ale mimo to w tym "Turbo" memki kręciły się fatalnie tj. max. 350-360 do szybkich testów markami-smarkami (1-2 pętle), a tak naprawdę do solidnego grania niecałe 340Mhz. Podobnie w licznych testach, jakie czytałem w sieci. Niedovoltowanie to jedyna rzecz, jaka przychodzi mi do głowy. Identycznie bywa z odgrzewanymi 9800 non-pro czy starymi 9700 - wiele z nich ma rzeczone pamiątki i słabo się kręcą.

2) Jedyne co przychodzi mi do głowy, to stare AGP - karta działa tylko na nowych płytach z AGP x4/x8 o odpowiednim napięciu (zapomniałem jakim, sprawdź sobie i porównaj ze specfikacją swojej mobo). Dodatkowe zasilanie z molexa jak rozumiem podłączone? A bios od XT nic nie zmieni, skoro karta w ogóle się nie budzi na twojej płcie - uważam, że to stary port AGP (wiem, powtarzam się ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...