Nicko13 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Wlasnie sie zastanawiam nad wymianą mojego ASUS Radeona 9600XT VIVO 128MB 128bit na MSI MEDION 9800Pro bo cena atrakcyjna a za ta moja tez pewnie tyle dostane,sprzedaje razem z HL2 :P i pelne wyposazenie a tak ogolnie to witam wszystkich z tego forum,przenioslem sie na jakis czas z Nvision,bo nie dziala :[ :mur: a szkoda no nic jak mozecie to mi pomozcie pozdrawiam,i z gory dziekuje za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huchacz Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 witam kilka dni temu kupiłem używane 9800pro na R350, karta generalnie chodzi, ale w HL2 przy włączonym AA na krawędziach niektórych textur pojawiają się białe prześwity, w NFSU2 zdaża się, że któraś z textur nie może się zdecydować czy ma być widoczna, czy nie, oczywiście problem nie jest losowy i zawsze występuje w tych samych miejscach, dzisiaj chciałem zmienić chłodzenie i okazało się, że koło jednej z kości pamięci brakuje małego beżowego sześciennego kondensatorka (był przez kogoś przyklejony, ale ja go od początku nie miałem), służył on zapewne do stabilizacji napięcia na tej pamięci i bez niego karta też chodzi w zasadzie normalnie teraz prośba do kogoś kto ma na 9800pro (referencyjny ATI) żeby mi podał wartość tego kondensatorka jeśli ma opisaną, u mnie na sąsiednich identycznych zapewne elementach nie jest nic napisane brakujący kondensatorek występował w parze z drugim po przeciwnej od GPU stronie laminatu tuż obok pierwszej pamięci od strony wejścia VGA (takie same kond. są też między tą a kolejną kością) pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busterje Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Witam miałem kupować 9550 albo gf 6200 ale chyba oplacaloby sie doplaci i wziac 9800/pro/xt ale niewiem co bedzie najlpesze w zakresie cena/jakosc co polecacie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 (edytowane) aluminium z miedzianym rdzeniem styka zupelnie do 1.85v na gpu a nawet 1.95 moge dac bo przy 1.85 karta jest ledwie letnia w stresie;] wiec mysle ze az tak tą meidzia podniecac sie nie trzeba 1311317[/snapback] Dobra Choas, ale zgaduje ze ty mowisz o WR4? Bo to jest: a ) DUZE i wysokie b ) ma miedziany rdzen Mi chodzi o cos niziutkiego, najlepiej taki "jubilerski" radiatorek z cieniutkimi finami jak w ktoryms z volcano. Takie cos wyglada slicznie. Bo tak to logiczne ze jesli da sie cos co chlodzi spokojnie najnowsze proce na srednim o/c to radiator powinien spokojnie uciagac gpu z 9800pro. Radiatory tych samych wymiarow beda juz inne wydajnosciowo. Busterje - szukac na allegro 9800PRO, jesli masz taka kaske jak na 6600gt. Teraz naprawde jest TANIO (a bedzie pewnie ejszcze taniej) ale ceny drgnely wyraznie i sie dosc oplaca kupowac. Mozna dostac bardzo ciekawe karty herculesa 9800pro wcale nie drogo, ponizej 700zl. Najlepiej licytowac jakas firmowa karte (sapphire) jeszcze lpeiej z gwarancją i braz w przedziale 600-650zl. To dzis bardzo realne. Bardzo tanio jesli chodzi o nowki maja w esc.pl (sapphire za 699zl - 2 latka gwary) juz o tym pisalem niedawno tutaj. Edytowane 5 Marca 2005 przez aerial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark31 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 POWIEDZCIE MI który Radek 9800 pro będzie lepszy Sapphri czy HIS Excalibur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 ajajaa shark31 to nie był dobry start na forum... hehe nie dość że nie znasz nazwy firmy sapphire to jeszcze takie pytanko na które wszędzie znajdziesz odpowiedź... hehe i w tym topicu i w co lepiej kupić...itp (tak naprawde tylko od Biebie zależy jaki egzemplaż Ci się trafi a obie firmy są w czołówce) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) na początku to sorki że zadaje to pytanie ale musze uzyskać szybką odpowiedz, mam czas do 14 zatem problem dotyczy radka 9800pro i zasiłki 300 W (ABC DATA - żadnych więcej sensownych informacji nie ma) chodzi o to że mogę mieć 9800pro za 680 zł (oddana na gwarancji R9550XT - zaproponowana zmiana w celu przyspieszenia biegu reklamacji) a nie wiem czy ten zasilacz który mam do radę to pociągnąć. Jak patrzę na sygnaturki szczęśliwych posiadaczy r9800pro to mi troche mina żednie (rzednie?), bo wszyscy mają konkretne zasiłki, a w tej chwili nie stać mnie na nowy zasilacz :( No i przyznam szczerze, że pewnie nie będę go podkręcał. w budzie nam to co w podpisie - brać czy nie brać, dodam że pojawia sie u mnie desperacja - mam w tej chwili mx440 (na zamienę) - ale porażka. nie bić i proszę o szybkie odpowiedzi. wielkie dzięki może jeszcze zarzuce napięcia - w idle - nie mam dzis czasu żeby sprawdzić w stresie cpu - 1.632 - 1.648 3.3V - 3.232 - 3.264 5V - 5.026 - 5.053 12V - 11.855 - 11.916 -12V - -11.81 - -11.89 -5 - -5,04 - -5.14 5VSB - 4.864 - 4.888 Battery - 2.96 - 2.976 Edytowane 8 Marca 2005 przez Ouara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) powiem tak na moim sprzecie ( to co w podpisie ) radek smiga piknie, ogolnie komp chodzi znosnie, jednak moj zasilacz ( wiem wiem, co powiedza teraz inni kup szefa :wink: ale nie kupie :razz: bo na daniach kupuje tagana B) ) przed dolozeniem radka i przerobieniem bartka 2500+ na 3200+ ( wczesniej mialem GF 3ti200@>500 ) trzymal napiecia "idealnie, obecnie mieszcze sie w specyfikacji atx :wink: ale sa dalekie od idealu. Jednak ja mam zalilacz który "teoretycznie" ma 50W wiecej, u ciebie moze nie styknac. Edytowane 8 Marca 2005 przez Buu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) Jak masz okazję brać 9800PRO po dobrej cenie, to ja bym się nie wahał. Przez miesiąc jechałem kiedyś na okazyjnie kupionym w Niemczech 9800PRO i Codegenie 300W, a nawet kręciłem kartę. Tylko system był znacznie mniej prądożerny tj. platforma PIII (ale procek i tak kręcony z 1.2 na 1.4GHz). Oczywiście jest to balansowanie na granicy ryzyka - miernik w dłoń i obserwuj zachowania linii +12v oraz +5v. Wyłącz wszelkie OC, odłącz nieporzebne napędy i przy odrobinie szczęścia może się uda pociągnąć tak trochę do zmiany zasilacza (nawet na inną 300W, ale firmową). Edytowane 8 Marca 2005 przez MietmaN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 odłącz nieporzebne napędy i przy odrobinie szczęścia może się uda pociągnąć tak trochę do zmiany zasilacza (nawet na inną 300W, ale firmową). 1316780[/snapback] przerażające :blink: a jak nie będę miał szczęscia to co moge zwalić - mobo?, grafe?, wszytsko ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) jak nie bedziesz mial szczescia to bedzie zwarcie, i moze sie sfajczyc mobo, ram, cpu, grafa, dysk. Zalezy jak zasilacz bezdie "odchodził" :wink: Szczerze ja na twoim miejscu bym nie ryzykowal na 300W psu, konfig do malo wymagajacych z radkiem 9800pro na pokladadzie nie nalezy, ale znowu potworem nie jest. loteria masz 50/50 szans ze sie sfajczy, albo przezyje. Inna sprawa, że mozesz w tym miesiacu kupic radka a za miesiac kupic zasialacz , bo pisales ze masz awaryjnego 4Mx-a. Edytowane 8 Marca 2005 przez Buu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 juz powtarzalem i powtorze to jeszcze raz: na radku 9500pro spalilem 350W megabajta :) wiec powodzenia Ouara :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 no tak tylko że jak dostane r9800pro to będe im musiał oddac mx więc wariant optymistyczny (na przetrwanie) nie wchodzi w rachube :( ech czyli nici z fajnej grafy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 a nie masz od kogos porzyczyc jakiejs karty graf?? niektórzy nie sprzedaja calego, wydawaloby sie niepotrzebnego, sprzetu. Ja np mam jeszcze gdzies w pudle 3ti200 :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) no nie bałdzo niestety mam jakąś 4mb na pci ewentualnie ale przeciez ja szału dostane wiedząc że w pudełku marnuje sie r9800pro ;) EDIT: dzięki za odpowiedzi bo bym prawie go wziął i po prostu podłączył to mogłaby byc porażka nie zaśmiecam juz toppicu żegnaj r9800pro :? Edytowane 8 Marca 2005 przez Ouara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Wybierz, kupujesz teraz dobra karte, i za miesiac dobry zasilacz, tylko ze przez miesiac katujesz sie z 4megabajtówka. Czy nadal jedziesz na tym samym co masz, wiesz do 1 juz niedaleko :wink: tylko 23 dni :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) Właśnie dostałem 9800 pro MEDIONA z allegro. Jak włożyłem karte to nie dało się nic na kompie zrobić, tak strasznie się mulił. A po włączeniu 3d pełno pasków na ekranie, pomagał tylko reset. Teraz przeinstalowałem winXP i zainstalowałem stery ATI DNA 3752. Uruchomiłem 3d i znowu to samo - sieczka na ekranie. Koleś, od którego kupiłem karte powiedział, żeby nie podlączać dodatkowego zasilania. Na wtyczce była naklejka z napisem "ONLY FON NOT POWERED AGP SLOT". Pomyślałem, żeby spróbować podłączyć. Uruchomilem 3d i wszystko już ładnie dziala. ALE nie mogę ustawić innego odświeżania niż 60 HZ. W zakładce MONITOR wybrałem sobie 85 HZ. Po zastosowaniu ustawień ekran gaśnie na chwile, jakby się przełączał, ale po sekundzie zapala się i dalej jest 60Hz. Próbowałem w rivatunerze cos porobić, ale on nierozpoznaje sterowników. LUDZIE!!! CO ROBIĆ z TYM ZŁOMEM? może inne stery zainstalować? UPDATE : ustawiłem już 85 hz ale nic innego nie mogę ustawić. Te stery ati są porąbane. UPDATE 2 : wszystko da się ustawić! Tak to już jest, jak się ma 8 kart Nvidii(od 7. roku życia hehe) a teraz nagle ATI. Ale jedno jest pewne : już nigdy nie kupie shitvidii. Chyba, że naprawde wypuści coś dobrego. B) Narazie 5400 punktów w 3dmarku 2k3. Jak kupię radiatorki na ram to zakrece ją troche. Edytowane 8 Marca 2005 przez AK47 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) generalnie jestem zwolennikiem Catalystów u mnie nie było żadnych problemów z odpaleniem czegokowliek więc nie mam pojęcia jak Ci pomóc Edytowane 10 Marca 2005 przez Ouara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek71 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Ja testowalem mediony na catalystach i na omegach, na obu chodzi ok. Sprobuj sciagnac nowe z www, i sprawdz czy dobrze od nV odinstalowales. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Jak ktoś się zastanawia, czy brać radka mediona, czy gef. 6600 to wybór jest oczywisty - medion. Pamięci wykręciłem ze standardowych 620mhz na 765mhz bez ŻADNYCH artefaktów. Jutro dojdą do mnie radiatorki BGA zalmana(te ładne niebieskie) i wtedy zobaczymy co te pamięci potrafią. Proponuję tylko poprawić chłodzenie rdzenia, bo pomiędzy nim, a coolerem jest kawałek gumy do żucia. Aha, rdzeń jest w wersji R350. Jeszcze nie próbowałem go kręcić, bo stockowy coolerek zdecydowanie za słaby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Właśnie zamontowałem kupionego dzisiaj Zalmana VF700-AlCu. W zestawie są radiatorki na bga :) . Koszt całości to 110zł. Instalacja prosta, poszła bez żadnych przeszkód. Na 5V niesłyszalny, na 12V nie podłączałem. Będe mógł wreszcie troszkę pocisnąć radka, zobaczymy jak będzie śmigał..... W porownaniu do Silencera 3 - dużo lepsze wykonanie + wentyl chłodzący przy okazji praktycznie wszystko na karcie. Róznica w cenie to 30zł (doliczając cenę radiatorków na bga) ale naprawdę warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 ...Na 5V niesłyszalny, na 12V nie podłączałem.... Moze warto sprobowac ? :) A jak bedzie nieslyszalny na 12V to zyskasz lepszy nadmuch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 tez kupilem mediona 9800pro ramki stabilnie na 740 (wyzej za bardzo nie testowalem) core kiepsko na tym standardzie bo tylko 385 bez artow (marka przechodzi nawet na 415 ale czasem sie cos sypnie - w grach arty) chyba kupie tego zalmanka jak tylko kaska bedzie Conti:>>> ile tam tych radiatorkow jest? bo mi trzeba az 8;]] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Cały komplecik - 8 sztuk :) . Ładnie to wszystko razem wygląda. Mimo byczych rozmiarów cooler nie wystaje poza kartę. Dość ważna rzecz - śrubkami przykręca się nie blok aluminiowo - miedziany lecz wygiętą blaszkę sprężynującą (coś jak zapinka przy coolerach socketA) dociskającą cooler więc nie ma mowy o zmiażdżeniu rdzenia. A na stronce Zalmana jest nawet filmik z instrukcją ;) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 No właśnie zalożyłem wodę na karte. Rdzeń idzie na 450 bez najmniejszych problemów. Jedynie te mosfety na karcie się cholernie grzeją. Muszę kupić WIĘCEJ :twisted: radiatorków. Samemu nie będę robić, bo zalezy mi na estetyce(chociaż pół roku temu zrobiłem piękne radiatory na ram z radiara od pentium2 slot 1 - wypolerowane na lusterka ze wszystkich stron, powycinane z dokladnością 0,5 mm. Jutro przyjdą do mnie te małe zalmaniątka i wtedy pamięci na maxa. Jeszcze tylko wentyl 80mm muszę wykombinować, żeby dmuchal na karte, bo wszystko się grzeje - zerowy przepływ powietrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 niebieskie zalmany?? one niewiele daja, jak na swoja cene, juz lepiej kupic revolteki miedziane albo ocz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Lepsze to niż nic, a jak są dodawane do coolera to płakać nie będe. Poza tym, te przy coolerze są chyba troszke inne niż te sprzedawane w zestawach 4+4. A i napisali, że ten glut lepiący przy radiatorkach nabiera pełnych właściwości termoprzewodzących po 24 godzinach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 niebieskie zalmany?? one niewiele daja, jak na swoja cene, juz lepiej kupic revolteki miedziane albo ocz 1319375[/snapback] OCZ kosztuje 70zł za zalmany 35zł. Wolę wziąc tańsze. Niezależnie od tego na kartę będzie wiał wentyl z boku więc wielkiej róznicy nie będzie. Poza tym bez Vmodów te pamięci nie pójdą wyżej jak 780mhz - to jest niestety pewne. A żądnych modów nie przewiduję, więc te radiatorki MUSZĄ wystarczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 OCZ kosztuje 70zł za zalmany 35zł. Wolę wziąc tańsze. Niezależnie od tego na kartę będzie wiał wentyl z boku więc wielkiej róznicy nie będzie. Poza tym bez Vmodów te pamięci nie pójdą wyżej jak 780mhz - to jest niestety pewne. A żądnych modów nie przewiduję, więc te radiatorki MUSZĄ wystarczyć. 1319542[/snapback] Ale za 4 dychy na allegro mozna dostac w idealnym stanie revolteki Cu. Naprawde duze masywne i ciezkie bestie, nieporownywalnie lepsze od tych zalmanow. Nowe ~50zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 niebieskie zalmany naprawde sa do [gluteus maximus], nie pisalbym tego gdybym nie byl ich "szczesliwym" posiadaczem, mi one daly 10mhz wiecej na ramie no moze 15, i to z dodatkowym chlodzeniem w postaci 12cm colera wiejacego ( 12V) na karte. One po prostu nie radza sobie z odprowadzaniem ciepla, np zrobilem tescik podczas "mrozow", przy otwartym oknie, nawiewie na karte doszedlem do 395 bez artefaktów, ale pod sam koniec testu w 2k3 juz sie pojawily, wiec zalmanki nie odprowadzaja dobrze ciepla ( a zimno mialem temp cpu 20C, czipset 6C , karta nie przekraczala 30C to wedlog plyty ( temp z innych - dodatkowych czujnikow byly podobne). Revolteki mozna kupic za 45 blaszek, jak za taka ilosc miedzi to tanio. Wiesz ja juz coraz czesciej wychodze z zalozenia ze lepiej kupic drozsze niz potem miec problemy, tak ja ja teraz z zalmanami. Zalman to zabaweczka, ktora ladnie wyglada, zreszta jest jeszcze problem z równym odprowadzaniem ciepla ze wszystkich kosci ramy, bo polowa z nich ma wysokosc 2cm a polowa 0.5 wiec moze to nawet nie idze o przegrzanie wszystkich kosci tylko o tych ktore maja zalozone te nizsze radiatorki. Wydatek niepotrzebny dojedziesz na nich do~375-380 i nic wiecej, z revoltekami albo ocz mysle ze do 400 da sie dojsc, zreszta spytaj Chaosa do ilu doszedl bez modow z ramem, on ma ocz, a karte piknego szafirka "mutanta" z samsungami 2,8ns i r360 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...