kocurek Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 jak oceniacie OMEGI 2.6.42 ? do tej pory jechałem na CAT. 4.12 i wszystko śmigało aż miło, coś mnie podkusiło i wyszło na to że 3d 2001 straciłem 1,5k pkt :blink: , 03 tak samo, 05- 50pkt lepiej, co gorsza karta sie gorzej kręci, przedtem spoko mogłem puścić 430/380 a teraz kaszana, sypie artami że nic nie widać, jedynie doom lepiej (10fps do góry) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 no jesli duzo grywasz w 3d marki to jednak chyba warto wrocic do Cat 4.12, a tak powaznie naprawde boli Cie te 1500 pkt? no kurde przeciez to o niczym nie swiadczy, sam widzisz, ze doom zyskal sporo a to na bank nie jedyny tytul ps. no chyba, ze faktycznie wolisz wiecej 3d markow miec niz kilka fps-o w grac ps2. zobacz jaka jest roznica w GTA SA, jak dla mnie to wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 w GTA jest tyle samo fps, najbardziej martwi mnie spadek podkręcalności karty, chyba że ten ati tray tools jest skopany, bo max gpu/mem wykrywa mi 432/390 a jak włącze jakąś gre to wszystko sie sypie, wcześniej używałem zwykłego ati tools i wszytsko chodziło extra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 no jesli faktycznie pogorszyly Ci sie mozliwosci OC to moze i warto wrocic, jednak ja uwazam, ze 4.12 to juz zabytek i na bank w nowych grach bedzie lepiej smigala karta na 5.6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikX Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q jaki ma rdzeń r350 czy r 360?, chce go kupić bo ma dobre chłodzenie. Aha jeszcze jedno, ta karta jakie ma pamięci? Edytowane 18 Lipca 2005 przez KazikX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 pamieci i rdzen sie trafia, nie bedziesz mial na opakowaniu napisane jakie ma pamieci i jaki rdzen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q jaki ma rdzeń r350 czy r 360?, chce go kupić bo ma dobre chłodzenie. Aha jeszcze jedno, ta karta jakie ma pamięci? 1553393[/snapback] Juz lepiej wez zwyklego szafira czy hisa i do tego jakies chlodzenie typu arctic czy pentagram. Po co przeplacac? A z rdzeniem i pamięciami to tak jak napisał Dev-o, kosci da sie sprawdzic bo sa odkryte, rdzen dopiero jak sciagniesz chlodzenie. Nie ma reguły na co trafisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikX Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Dzięki za pomoc. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 moze mi ktos podeslac (lub podac linka) bios, moj radek to 9800 pro (r360) PCB niestety zwykle od PRO bede wdzieczny na namiary na odpowiedni biosk ktorym przerobie karte na XT pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 chris_gd mogę ci przesłać bios sapphire 9800XT ale z pamiątkami Hynix-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 chris_gd mogę ci przesłać bios sapphire 9800XT ale z pamiątkami Hynix-a 1554103[/snapback] a wgrywales go do swojego? :) moglbys mi podeslac jak mozesz, mam wlasnie core r360 i hynixy. madek@o2.pl, z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) jak ktos chce to mam sporo biosow do 9800Pro @ XT ale na pamiatkach samsunga 2,8ns, piszcie maile na paolowawa@o2.pl to podesle ATI.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin Club3D.9800XT.128MB.Samsung.bin Elsa.9800XT.128MB.Samsung.bin Gigabyte.9800XT.128MB.Samsung.bin GigaCube.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin Hercules.9800XT.128MB.Samsung.bin HIS.9800XT.128MB.Samsung.bin Powercolor.9800XT.128MB.Samsung.04.04.bin Powercolor.9800XT.128MB.Samsung.05.23.bin Powercolor.9800XT.128MB.Samsung.E-Die.bin oraz ATI.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin - zmieniony Rabbitem ze zmienionymi taktowaniami (380/340). Karta wykrywana jest jako XT ale ma zegary jak PRO, to dla osob ktore mają Mediony lub ich karty niekrecą sie do taktowan XT Wszystkie BIOSY dzialaja poprawnie, przetestowane na Herculesie 9800@XT 470/380, roznia sie tylko tym ze na niektorych z nich naprawde mozna wykrecic swoja karte do wysokich taktowan. Moja na jednym szla 420/355 a na innym juz 470/380 wiec trzeba wszystko samemu sprawdzic. Kazda karta inaczej sie kreci. Acha i niema obawy mozna np. do Powercolora wgrac Gigabyte lub do Hisa Gigacube to naprawde bez roznicy. Edytowane 18 Lipca 2005 przez paolowawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 chris_gd mogę ci przesłać bios sapphire 9800XT ale z pamiątkami Hynix-a 1554103[/snapback] ja to wogole mam spory dylemat bo pamietki samsunga, a jak zgralem bios i otworzylem przez RaBita to zobaczylem Description r360 i Hynix :D i teraz nie wiem czy zapodac bios do samsungow (czyli to co mam naprawde) czy pod hynix Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 ja to wogole mam spory dylemat bo pamietki samsunga, a jak zgralem bios i otworzylem przez RaBita to zobaczylem Description r360 i Hynix :D i teraz nie wiem czy zapodac bios do samsungow (czyli to co mam naprawde) czy pod hynix 1554358[/snapback] Wydaje mi sie ze wgryjac bios dla Hynixów pod samsungi to bedzie ZONK !!! ale tylko mi sie moze wydawac nich wypowie sie ktos kto takiej sztuczki probowal. uwazan ze po to jest napisane dla jakich kosci aby wlasnie taki rekomendowany mozna bylo wgrywac Hynix do Hynixow Samsung dla Samsungow Chociaz jak sie czesto zdarza, ze w kompach dzieją sie cuda to calkiem mozliwe ze bedzie dzialalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 eeeee.........znowu mam mały problem. Jako że dawno karty nie kręciłem i nie używałem 3dmarków, postanowiłem podkręcić kartę do wartości 418/728. Włączyłem 3dmarka 2003 i mam......................5095punktów. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego ?? Mam najnowsze omegi do karty. A i menadżer zadan pokazuje użycie pliku stror ok 340mb (to może dlatego ??). Mam 768mb ramu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 sprawdze pozniej u siebie ile mam, to porownamy ;) i skoro dysk ci tak swapuje to powylaczaj wszystko co dziala w tle i jest pamieciozerne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Może system zaśmiecony ??, choć regularnie używam narzędzi do kasowania lub naprawiania rejestru. Defragmentacje już robiłem z 2tyg.temu. A sam system działa od ok 3miesięcy (mój rekord :lol: ) @EDIT. ale zwała, instalując teraz CoD przypomniało mi się że w RadLinkerze miałem wymuszone filtrowanie anisotropowe 16x :blink: Teraz już chyba będzie spoko :rolleyes: Edytowane 20 Lipca 2005 przez quartzXXI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Nie wiem czy ten topic (moj pierwszy post :P ), ale: Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10640 ladowac sie w te karte ? nie mam zupelnie doswiadczenia z radkami, a czym wiecej czytam opini o roznych modelach tym mniej wiem :P I moze jakies Wasze opinie/doswiadczenia o tym modelu Big thnx. za wszystkie opinie i podpowiedzi :) PS wsadze to do tego co w sigu, aha i jak cena - 599zl (dostane ja pewnie troche taniej bo znajomy ma znizke) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Wlasnie rzucila mi sie w oczy dzisiaj ta znizka w komputroniku. Z 749 na 599, teraz widac jak zdzierają ;) W tej cenie mysle ze jest to juz całekim opłacalny zakup. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Co myslicie o takim chlodzeniem na radka http://img185.imageshack.us/img185/6882/20070515253oy.jpg http://img108.imageshack.us/img108/2380/20070515298jy.jpg http://img129.imageshack.us/img129/9696/20070515281iz.jpg http://img138.imageshack.us/img138/2534/20070515380xo.jpg A teraz jak to zamontowac? Edytowane 20 Lipca 2005 przez kubasiek1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 spod miedz, finy aluminium? bo te fotki jakies roznokolorowe ;) montaz, moze gumki? :lol: szczerze nie mam pojecia, nie zakryje to otworow montazowych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 spod miedz, finy aluminium? dokładnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Najlepiej/najpewniej było by powiercić w spodzie dwa otwory w/g rozstawu z PCB, nagwintować je i przykręcić do karty dwoma śrubkami M3. Ewentualnie dwa otwory minimalnie większe i od góry przełożyć śrubki z łebkami, "przełożyć" przez kartę i od spodu nakrętki. Sposób teoretycznie łatwiejszy- nie trza gwintować- ale przełożenie śrubek między listkami radiatora może okazać się trudne/niemożliwe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 kurde nie miesci o 1cm dokładnie ale jest troche zapasu na tej miedzi i ja zeszlifuje i tak jak mówisz wezme wyjme ze 2 listki i zrobie te otwory w ich miejscu oczywiscie najpierw sprawdze rostaw i zaznacze na radiatorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Nie wiem czy ten topic (moj pierwszy post :P ), ale: Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10640' target='_blank'> heh - sam sie cytuje :P ale do rzeczy, temat nie aktualny bo po pierwsze po paru godzinach karta wypadla w komputroniku z promocji i jest juz po 700zl - ciekawe czemu ? :P :P a po drugie co najwazniejsze - zakrecilem sie, pogadalem z kumplami i juz mam Herculesa 9800 PRO w kompie - czas zmienic grafe z sigu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 heh - sam sie cytuje :P ale do rzeczy, temat nie aktualny bo po pierwsze po paru godzinach karta wypadla w komputroniku z promocji i jest juz po 700zl - ciekawe czemu ? :P :P a po drugie co najwazniejsze - zakrecilem sie, pogadalem z kumplami i juz mam Herculesa 9800 PRO w kompie - czas zmienic grafe z sigu :) 1557538[/snapback] To jakis niezły wałek, bylo chyba napisane ze promocja trwa do 25 lipca. Widac ze ktos chyba wcisnal 5 zamiast 6 w cenie karty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Panowie, co robie zle ? Dodaj/usun programy,odinstalowalem Ti2 (mialem na nim ok. 5500 pkt w 3d2001), wsadzilem mego wymarzonego Herculesa 9800 PRO, instalka najnowszych omeg, ustawienia wszedzie na "wydajnosc" i zapuszczam 3d2001, wynik zalamka 13114pkt. Odinstalowalem omegi i zapuscilem tez najnowsze catalysty, wynik 12441, wiec cos tam zmieniam w ustawieniach grafy i robie te bencki - za kazdym razem troche gorzej. Wziolem w koncu DH DRIVER CLEANER, w trybie awaryjnym wyczyscilem wszystko od nvidia i ati i na czysto znow omegi, wyniki, w kolejnosci odpalania: 3d2001 - 12480 3d2003 - 4381 3d2005 - 2023 co moze byc nie tak ? - te wyniki to porazka.Zdaje sobie sprawe, ze najlepiej zrobic instalke na czysty system, ale nie bede iles razy tam systemu instalowal zanim dojde co i jak ustawic. Wiec poradzcie, czy do tego Herkulesa i reszcie gratow jak w podpisie mam wybrac jakiej marki stery i czy najnowsze czy moze jakies starsze sa wydajniejsze i jakie wyniki powinieniem osiagac. A jeszcze jedno - kumpel ktory dal mi te karte, bo sam wsadzil sobie gf 9800 ultra mowil, ze trzeba coolerek juz wymienic bo karta sie zagrzewa i spada jej wydajnosc - to moze byc chyba powod, ze kazdy kolejny test jest coraz gorszy?No ale nie tlumaczy to chyba ich poziomu z gory big thnx za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 @vibb Jak zauwazyles reinstalka systemu po przesiadce z nVidi na Ati(i odwrotnie) jest nieglupim pomslem. kumpel ktory dal mi te karte, bo sam wsadzil sobie gf 9800 ultraA co to za karta ;). e trzeba coolerek juz wymienic bo karta sie zagrzewa i spada jej wydajnosc - to moze byc chyba powod, ze kazdy kolejny test jest coraz gorszy?Mozliwe. A jesli wiesz ze cooler nie daje rady to lepiej nie meczyc karty, chociaz predzej powinny pojawic sie arty niz spowolnienie. Sprawdz tez taktowanie karty w jakims programie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) hehe w glowie mi tylko ten radek - oczywiscie ma 6800 ultra :P, co do artefaktow to mimo wielokrotnych robionych markow zadnych kszakow nie ma, do tego test stressy hl2 itp. - wszystko ok i stabilnie, choc co ciekawe - jak na probe wlaczylem to urzadzenie do krecenia (ati tray tools ?) w omegach i zapuscilem badanie artefaktow na mem i gpu (ale bez podnoszenia taktowan) tak ze test startowal od podstawowych wartosci to programik ten wypisywal, ze znajduje artefakty i taktowanie zmiejszal - ale tego nie jestem pewien, czy dobrze odczytuje co on wypisywal na tym okienku testowym - mowie ati i stery to jeszcze dla mnie ciemna magia :) Z reinstalka poczekam najpierw na nowy coolerek - wezme jakiegos zalmana czy pentagrama Caly czas mnie meczy to jedno zagadnienie - stery, przy gf-ach najnowsze nie oznaczalo najwydajniejsze, wrecz odwrotnie, do ati nigdzie nie moge znalezc konkretnego faq/porownania wydajnosci sterow - a przeciesz 9800pro to wcale nie taki mlodzieniaszek, najnowsze stery, tak jak sobie mysle, ze optymalizowane raczej pod najnowsze radki, no i oczywiscie czy catalysty czy omegi - kazdy ma swoje zdanie :P :P :P Edytowane 21 Lipca 2005 przez vibb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 no jestem juz po testach :) chlodzenie zamontowane Arctic VGA Silencer + ZALMAN ZM-RHS1, karta krecona na 415/770 (z tego co widze, zapas jeszcze jest ale przy tych ustawieniach, zero artow i 100% stabilnosci wiec jak dla mnie to wystarczy) co do wynikow to jestem bardzo zadowolony, ale bede wdzieczny za opinie czy przy moim sprzecie wyniki sa odpowiednie 3D Mark 2001 - http://service.futuremark.com/compare?2k1=8656267 (16586) 2003 - http://service.futuremark.com/compare?2k3=4129946 (6220) 2005 - http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1047152 (2972) Aquamark 3 - http://arc.aquamark3.com/arc/arc_view.php?run=692276547 (44150) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...