kubasiek1 Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Szafirek? czy Medionek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 co mozecie powiedziec o radkach 9800pro od powercolor? ostatnio pojawily sie w dosc atrakcyjnych cenach, z niezlym wyposazeniem, warto kupowac za ok 480zł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 a nie Lepiej mediona za 430zł ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 jeszcze jedno - everest pokazuje mi od samego poczatku takie wlasciwosci (wybrane pola): Opis urządzenia Typ urządzenia ATI Radeon 9800 Pro (R350) Karta wideo Opis urządzenia AGP 8x: Hercules 3D Prophet 9800 Pole Wartość Karta wideo Hercules 3D Prophet 9800 Nazwa kodowa procesora graficznego R350 Technologia wykonania 0.15u Rozmiar pamięci 128 MB Częstotliwość taktowania układu graficznego 378 MHz (oryginalny: 378 MHz) Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz A jak wlacze ati tools zakladka hardware/overlocking to: BIOS GPU: 376 Current GPU: 378 BIOS mem: 338 Current MEM: 337 no i czegos tu nie rozumiem, bo z tego co czytalem powinno byc 380 dla GPU i 340 dla pamieci - jak widac w everescie i ati tools te wartosci nieznacznie (ale zawsze) sie roznia - WHY ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 vibb to normalne nie masz się czym przejmować o-skar jak za taką kasę i z gwarancją to brać nie pytać. Pewnie pamiątki samsunga na nich ale to w niczym nie przeszkadza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 nie biore zadnego mediona! 3 miechy gwarancji, a potem pewnie szybka smierc... podziekuje :) mam mozliosc kupienia powercolor 9800pro nowka, 2 lata gwary za 479zł :) chyba sie zdecyduje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 nie biore zadnego mediona! 3 miechy gwarancji, a potem pewnie szybka smierc... podziekuje :) mam mozliosc kupienia powercolor 9800pro nowka, 2 lata gwary za 479zł :) chyba sie zdecyduje 1559478[/snapback] Mysle ze warto, zmienilbym tylko od razu chlodzenie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 na powercolorze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Ja mam Power Colorka. W zasadzie jest to to samo co Szafir i inne (poze Medionem ma sie rozumiec), taki sam wentyl i inne bzdety... karta rodem z built by ATI. Edytowane 21 Lipca 2005 przez rcube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 na powercolorze? 1559586[/snapback] tak, bo oryginalne chlodzenie na tych kartach "by ati" jest bardzo kiepskie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 vibb to normalne nie masz się czym przejmować 1559374[/snapback] okit, thnx :) Teraz cos a propo chlodzenia, musze wymienic ten wiatraczek orgynalny, co polecicie zeby bylo latwe w montazu, wydajne, ciche w miare i tak do ok. 100 zl - wiem wiem ze prosze o przepis na idealne tanie chlodzenie :P - wiem ze nie wezme VGA Silencer - juz sie o nim na czytalem - raczej mysle o wymianie po prostu coolera a i czy te orginalne radiatorki na pamieciach co mam w tym Herculesie, sa oki, czy ewentualnie nie zdejmowac i jakies lepsze (i jakie) zakladac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 "tak, bo oryginalne chlodzenie na tych kartach "by ati" jest bardzo kiepskie." a bez o/c bedzie niewystarczajace? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) A nie łatwiej pencil moda zrobić?? Wiem ze pocik to pocik ale olowek mozna zmazac latwo:P a z potami czasem moze byc lipa w razie zakatowania karty i oddania na gwarancji. 1546817[/snapback] Mam zostac elektronikiem to moze chociaz trzeba sie nauczyc lutowac a olowki to sa dobre dla przedszkolakow (bez obrazy) ale tym za dokladnie nie wyreguluje potrzebnego oporu i nie masz gwary ze nie utlenie sie po xx czasie co dd lutowanie sa alternatywne miejsca gdzie orginalnie jest cyna wiec raczej problemow nie bedzie z tym mam nadzieje :) @o-skar no pewnie ze bez ocowani takie chlodznie musi styknac inaczje by gwary nie dawali ;] ale to jest forum wlasnie o ocowaniu :) Edytowane 21 Lipca 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 no serio? w koncu ktos mnie uswiadomil ;) chodzilo mi o to, ze moze cooler jest wyjatkowo nieudany i karta sie straszliwie grzeje, chodzi prawie na granicy stabilnosci ;) roznie to bywa z powercolorami czy innymi mgspeedami :D podkrecac nie bede bo i tak taka moc jaka ta karta dysponuje bedzie w 100% wystarczajaca dla mnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Oryginalne chlodzenie na karcie bez o/c grzeje sie dosyc mocno na "dotyk". Powiem tak - jest ledwo wystarczające i głośne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 roznie to bywa z powercolorami czy innymi mgspeedami :D Te powercolory niczym sie nie roznia od szafirkow. Chyba tylko herculesy byly robione przez nich samych, reszta czyli fic, szafirek, powercolor i inne (poza medionami jak wszyscy wiedza :mrgreen: ) to referencyjne grafy ati. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 moj Powercolor 9800 Pro poszedl z dymem przy 450/355 a dokladniej spalila sie pamiec potem kupilem Herca 9800 i krecil sie duzo wyzej bez zadnych problemow Niemowie ze powercolor jest zly, mi sie spalil, u kumpla chodzi do tej pory bo kupowalismy razem, poprostu wada pojedynczej sztuki. Ale jak pojechalem na servis to byl klient z takim samym przypadkiem jak moj.....wiec gdybys mial do wyboru jakas inna firma <tylko nie medion> to pomysl rozsadnie . chociaz jak wezmiesz Powercolora i bedziesz mial gware to niemasz co przejmowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 no serio? w koncu ktos mnie uswiadomil ;) chodzilo mi o to, ze moze cooler jest wyjatkowo nieudany i karta sie straszliwie grzeje, chodzi prawie na granicy stabilnosci ;) 1559966[/snapback] a skad wiesz ze to jest na granicy stabilnosci ? przeciez ludzie na tym tez kreca .... eh dziala to dac mu spokoj jesli te jego wycie ladnie sie tonuje z innymi dziwiekami z kompa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Taaa 2 lata gwary to ja bym sie nei zastanawiał myslałem ze pare miechów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 no ja ma szafirka, i na standardowym chłodzeniu gram sobie na ustawieniach 425/740 i jest luks ;) (przynajmniej na razie):lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 no jestem juz po testach :) chlodzenie zamontowane Arctic VGA Silencer + ZALMAN ZM-RHS1, karta krecona na 415/770 (z tego co widze, zapas jeszcze jest ale przy tych ustawieniach, zero artow i 100% stabilnosci wiec jak dla mnie to wystarczy) co do wynikow to jestem bardzo zadowolony, ale bede wdzieczny za opinie czy przy moim sprzecie wyniki sa odpowiednie 3D Mark 2001 - 1559118[/snapback] Czyżbyś miał 256mb pamięci ?? Oż ty szczęściarzu :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Pozostaje tylko flash na xt :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 (edytowane) no ja ma szafirka, i na standardowym chłodzeniu gram sobie na ustawieniach 425/740 i jest luks ;) (przynajmniej na razie):lol: 1560484[/snapback] Ja w moim medione na standartowym chłodzeniu miałem 440\790 100% stable Na silencerze i radiatorach revoltec 460-470\810 100%stable oczywiscie czym zimniej tym lepiej bedzie :) W zimie udawało mi sie takie cos jak w sygnaturce Edytowane 22 Lipca 2005 przez kubasiek1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Z nudów się Aquamarkiem pobawiłem i taki wynik udało mi się zrobić :rolleyes: 60 415pkt Widzę, że trochę ludkowie zapomnieli o tym teście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 A tak z ciekawości - jakie macie wyniki w 3dmark2005 ? Bo jakoś mało osób przedstawia tutaj takie wyniki :) 3dm2001 najczęście :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 ja mam zawsze kolo 2950 :( jakos 3k nie moge przeskoczyc, pewnie jakbym jeszcze karte podkrecil spokojnie 3k by zaliczyla, jednak mi zawsze chodzilo o wynik przy max. stabilnych ustawieniach na ktorych, spokojnie grywam po kilka godz. bez artow i restarow tu link do ORB-a http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1047152 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 A ja w 3DMark05 mam taki wynik:3198pkt. A tak przed chwilą machnąłem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Szkoda że u mnie pamięci tak kiepsko idą... :( Wynik byłby ciekawszy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorax Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 (edytowane) Witam Wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post, chciałbym się trochę od Was nauczyć.. Od paru dni mam Radeona 9800PRO Sapphire i mam mnóstwo pytań. Wiem, że wszystkie odpowiedzi na moje pytania znajdę tu na forum, ale to bardzo mozolne i pracochłonne przeglądać takie pokłady danych, w dodatku nie mam naprawdę tak czasu by tyle czytać, choć bardzo bym chciał. Dodam, że wcześniej miałem GF 4 MX 420 Liczę na Waszą wyrozumiałość i chęć pomocy, gdyż w temacie radeonów jestem po prostu 'goły'.. Kupiłem tą kartę do komputera na którym gra się wyłącznie w Counters Strike'a, Condition Zero i Source'a. Liczyłem na zwiększenie fps'ów w tych grach, ale karta pomogła pod tym względem wyłącznie Source'owi, zaś w CS i CZ bez zmian, a wręcz jest ciut słabiej. Tekstury, a raczej ich szczegóły (chodzi o CS i CZ) ładują się dopiero jak do nich podejdę, kratki z daleka wyglądają jak ściana i nie da się zobaczyć co jest za nimi. Radeon umożliwij w tych grach jedynie swobodne funkcjonowanie w smokach (w dymie). Mam najnowsze Caty 5.7.. szkoda tylko, że nie mam tłumaczenia polskiego do opcji karty graficznej (może ktoś o takim słyszał ?). Chciałbym wiedzieć czy w jakiś sposób mogę podkręcić swoją kartę w dość łatwy sposób i jak to mogę zrobić.. oraz czy potrzebować będę nowego chłodzenia i ewentualnie jakie ono miałoby być. Czytałem coś o wgrywaniu biosów, ale nie mam pojęcia jak to się robi - przydałoby się jakieś guide czy coś.. Ogólnie interesuje mnie jak co w opcjach karty poustawiać by grafika była więcej niż dobra (bo dobrą miałem na GF 4 MX), a ilość fps'ów w wyżej wymienionych grach (najbardziej zależy mi na CS i CZ) była zadowalająca - Obecnie w CS i CZ mam maks 100 (w akcjach 50-60), zaś w CS:S około 30-50 Mam nadzieję, że chociaż trochę mi pomożecie, póki co tylko tyle pytań przyszło mi do głowy.. Pozdrawiam Paweł *Update Pamięci mam 1024 Kingston HyperX 400Mhz Procesor Athlon 1800+ XP Płytę DFI (nie wiem czy ważne jaki model, ale mogę poszukać nazwy jeśli potrzeba) Edytowane 22 Lipca 2005 przez sorax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 @sorax przede wszystkim napisz jaka masz reszte sprzetu. mozliwe ze masz procesor, ktory blokuje mozliwosc karty (czyt. jest za słaby). wskazane jest takze postawienie czystego systemu, zwlaszcza po przesiadce z nv na ati. sterowniki sprobuj zainstalowac najnowsze omegi (www.omegacorner.com) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...