Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

siemka .. mam maly problem  <_<

tj : zakupilem ostatnio 9800 pro szafirka na pcb od xt i rdzeniu r360 hynix 2,8ns z allegro po okazyjnej cenie .

doszedlem po prostu do wniosku ze nie potrzebuje nic szybszego i szkoda kasy wywalac na cos 6xxx bo ze mnie zapaleniec w gry nie jest  :D

ale do rzeczy .... :-P

jestem na L-4 :lol2:  :lol2:  i zalaczylem sobie dzis far cry ... dalem ustawienia 1024x32bit i wszystko na max i aa na low i ladnie smiga i sie nie zacina .. plynnosc jest ... ale ....

pogram 20 min i zwis  :mur:  :mur:

mialem juz kiedys 9800pro szafirka tylko nie na pcb od xt i wiem ze te grafy potrafia sie grzac ale nigdy nie mialem zwisow w grach na standardowych ustawieniach  :unsure:

dodam tylko ze zakupilem pentagramka alcu i go oczywiscie zamontowalem z radiatorkami ... pasta artctic ceramique ... dobrze zamontowane i docisniete ze stabilizatorem ... marki przechodzi i nawet na taktowaniach od XT ale jak pogram w jakas bardziej wymagajaca gre to mi zwisy wali  :mur:  :mur:

w san andreas tak samo ... ustawienia na full i vpu recover ... chociaz to bylo na 400/700 ale to nie jest mega oc  :mur:  :mur:

karta jest lekko ciepla ... rdzen idealny ... gram przy otwartym szefie (z sygnaturki) i 1 arctic 80x80 puszczony na grafe od gory poza tym nie mam zadnych dodatkowych wentyli ..

wiem ze szefuncio potrafi utrzymac temp jak nie jest wentylowana buda .. wiem ze jest cieplo ... ale karta na defaultowych taktowaniach z dobrym chlodzeniem i otwarta buda iiii nawiewem od gory nie powinna sie wieszac w gierkach ...  :mur:  :mur:  :mur:

moze to wina windy ... troche starawa .. miala na karku juz nvidie i z 2 ati ale wapie zeby to bylo ...

artow zadnych nie zauwazylem :/

drivery to jedne z nowszych catalystow ...

mozliwe ze grafa jest uszkodzona ? jeszzcze komentarza nie wystawilem ale wiem ze koles by jej nie przyjal z powrotem .. a nawet nie chcialby oddawac bo fajna grafa  :mellow:

kurde juz sam nie wiem ... moze wiecie ocb ? czy te grafy tak maja ?

z gory dzieki za odp

EDIT:

cha tak BTW bez oc dostaje 17110 markow w 2k1 se a jak przykrece grafe na XT to mam 17150  :mellow: 

wtf ?

1649090[/snapback]

mam to samo, tyle że chłodzę silencerem. no i nie wiem czy to zasiłka, chłodzenie czy karta.... co prawda sprawdzałem już na innym zasilaczu i było to samo, ale to był low-end więc biorę poprawkę. aktualnie testuje na innym chłodzeniu, bo problemy pojawiły się 2 tygodznie po założeniu silencera. i żeczywiście w farcry strasznie sypie, czasami godzina i nic a czasem co 5 min freez, w SA rzadzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problemik mały... :( Jakis czas temu mój Szafirek z podpisu zaczą wariowac.. sypał artefaktami po kilku minutach rozggrzania się, ale nie na całym ekranie tylko tak sporadycznie raz tu raz tam... wyedytowałem sobie bios w ktorym obniżylem pamięć do 32mb.. i chodzi idealnie. (na karcie jest 8 kości pamięci z czego 6 unieruchomiłem)... czy jes jakiś sposób by się dowiedzieć która(e) kość jest zepsuta... no i co mam robić dalej??????????/ HELP ps. ofkors radka kupiłem w sklepie i jest na gwarancji ale mi sklep wyparował ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo, tyle że chłodzę silencerem. no i nie wiem czy to zasiłka, chłodzenie czy karta.... co prawda sprawdzałem już na innym zasilaczu i było to samo, ale to był low-end więc biorę poprawkę. aktualnie testuje na innym chłodzeniu, bo problemy pojawiły się 2 tygodznie po założeniu silencera. i żeczywiście w farcry strasznie sypie, czasami godzina i nic a czasem co 5 min freez, w SA rzadzej.

1654896[/snapback]

pozyczylem ze sklepu logica 400watt ... co prawda dla mnie to lipna "firma" ale podobno jest to bardzo dobry zasilacz a sklep z ktorego bralem i w ktorym go zachwalali posiada zaje.. renome nie tylko w miescie w ktorym mieszkam ale takze wszystkich miastach w promieniu 100km :blink:

kolesie ktozy tam pracuja to nie lamuchy .. tylko mastahy ktorzy potrafia z kompami na prawde sporo ..

zasilacz odziwo 3ma napiecia lepiej niz moj szef :blink: :blink: :blink: i to na parwde sporo :mur: :mur:

i jest spoko zasilka ..... ale far cry zawiesza sie i tak ...

nie wiem co to moze byc :/ tak czy inaczej poddalem sie a grafe sprzedalem dla brata ciotecznego za grosze poniewaz on nie mluci tak nowych gierek tylko starsze i jemu to nie przeszkadza :mellow:

tak czy inaczej zamierzam kupic teraz 6600gt albo 6800le@(najlepiej na gt) .

problem nie zostal rozwiazany :| i sadze ze po prostu wina lezy po stronie grafy albo po prostu ati nie jest kompatybilna z naszymi kompami ... jakis podzespol moze jej nie pasi <_< nie mam zielonego pojecia .. tak czy inaczje troche ati mnie zawiodla ... mam nadzieje ze z gf 6xxx bede zadowolony i wreszcie przejde tego far cry .. bo wciagnal mnie niesamowicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze wszystkie się grzeją, możliwe że od lamiatu karty... A może jest jakiśprogramik specjalistyczny do określania kości pamięci? :( Sam nie wiem.. zostaje mi tylko wgrać bios grzie będzie po koei 64 i 96MB pamięci... przy odrobinie szczęścia omine te uszkodzone :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No !!! A ja mogę powiedzieć że w końcu przesiadłem się na trochę mocnieszy sprzęt Intela. W porównaniu z moim poprzednim amd@3200+ to....jak niebo a ziemia. Wszystko dostało takiego kopa że hej. Nawet wynik chociażby w 3dmarku 2003 z 6401 od amd poszło do 6835 przy niepodkręconym procesorze. Jutro porobie testyna podkręconym i jak chcecie to zapodam wyniki

PS. Karta jest wspaniała, nie mam z nią żadnych problemów, i jestem w 100% zadowolonym jej posiadaczem :)

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quartz , nie przesadzaj . Niebo a ziemia hehe. Według mnie trza było cos z prawdziwej serii 64 bit brac (jakiegos sępa) . No ale moze miales jakas okazje no nie wiem .

A tak apropos litery ci , ale z kreska ktos wie co zrobic??

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu stałem się posiadaczem tego co w podpisie.

Interesuje mnie czy ktoś flashował Gigabyte biosem od XT co prawda nie chce mi się ściągać silencera aby zobaczyć czy jest na 350 czy 360(ale jak ktoś sflashował to to zrobię ;-). Drugie pytanko czy bios od Xt różni się tylko timingami(i czujnika) od PRO ,bo jak porównywałem to na swoim mam nawet lepsze od XT :?

Aha pamięci samsungi 2.8

Przeszukiwałem forum i nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są biosy do Hynixów i Samsungów. Co do wyników wiem ze są przyzwoite (tylko w 2003 chciałbym przebić 7k), ale zawsze chce się więcej :wink: . Narazie mocy starcza ale pewnie mod i tak się szykuje.

Pozdrowienia

PS Ma ktoś z forum jeszcze Gigabyte :? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregor masz jakieś dziwne problemy :? U mnie wszystko śmiga aż miło. ććććććććććććć

1665622[/snapback]

Tak ale ja używam wersji catalyst z CCC (catalyst control center) 5.9 i z kazda tak samo jest. W zwykłej wersji jest git, ale wole te z CCC. Ma ktos na to sposób jakis bo jak naciskam alt +c to mi sie odpala Controll center :/ , a jak wylacze hot keys to mam c a nie ci :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2k1 mocno liczy sie procesor. Widać że grafa potrafi ale proc już nie. U mnie Venice @ 2,8GHz + 9800Pro podkręcone do 450/800 robi ponad 25tys. punktów.

1670428[/snapback]

Dokładnie madness liczy sie procek (a ściślej FSB im wyższe tym lepiej) Ja powyżej tego co w moim podpisie jakoś nie moge przeskoczyć :/ BTW i tak nieźle pocisnełem bo ze standardowego FSB 133/533 zrobiłem 223/892 :)

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Athlonie 2500@3200 płyta NF2 z radkiem 9800Pro niekręconym na pokładzie miałem: 17 150pkt. w Marku 2k1. Po podkręceniu karty wynik oscylował ok. 20-21k ale orba nie mam.

A po przesiadce na A64@2,75GHz na niekręconym radku 9800Pro miałem 22 318pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestey, to kiepski wybór. Po pierwsze to 9800se, czyli tylko 4 potoki, po drugie szyna pamięci tylko 128bit a nie 256, i wreszcie po trzecie po cholere Ci 256mb ??.

Ja polecam to: http://allegro.pl/show_item.php?item=66094672

lub to jeżęli oszczędzasz będzie dużo wydajniejsze http://allegro.pl/show_item.php?item=66103165

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestey, to kiepski wybór. Po pierwsze to 9800se, czyli tylko 4 potoki, po drugie szyna pamięci tylko 128bit a nie 256, i wreszcie po trzecie po cholere Ci 256mb ??.

To sie zgłosiłem do was z radą bo nie znam sie na tych kartach. Myślałem o tym 9700 jest troche tańszy tylko te 4 miesiące gwarancji mnie martwi :( Chciałbym sie zapytać jak sie sprawuje Twój radek ? Nie chciał bym wyrzucić kasy w błoto że po 5 miechach mi karta padnie i do wywalenia bo gwary nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie zgłosiłem do was z radą bo nie znam sie na tych kartach. Myślałem o tym 9700 jest troche tańszy tylko te 4 miesiące gwarancji mnie martwi :( Chciałbym sie zapytać jak sie sprawuje Twój radek ? Nie chciał bym wyrzucić kasy w błoto że po 5 miechach mi karta padnie i do wywalenia bo gwary nie ma.

1675260[/snapback]

Mój radek chodzi wyśmienicie, choć kupiłem go jeszcze za 630zł ;) teraz już są o wiele tańsze :D W każdym razie, ja nie mam żadnych uwag do niego, noi....opłacało się, do moich wymagań mi starczy, bo mogę pograć we wszystkie gry w realnych wyskokich detalach na 1024x768.

Pozdróffka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...