Vailix Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam , kiedyś pisałem o moich problemach z Hercem 9800 Pro. Wczoraj kupiłem nowy zasilacz - Chieftec 400W i wszystko super - karta bez problemu pracuje w trybie 8x AGP, ale... Wolniej niż w 4 !! Nie wiecie co może być tego przyczyną ? - Płyta ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam , kiedyś pisałem o moich problemach z Hercem 9800 Pro. Wczoraj kupiłem nowy zasilacz - Chieftec 400W i wszystko super - karta bez problemu pracuje w trybie 8x AGP, ale... Wolniej niż w 4 !! Nie wiecie co może być tego przyczyną ? - Płyta ? 1688910[/snapback] Zainstaluj / przeinstaluj najnowsze sterowniki do VIA. Wyłącz fast write. Jeśli nadal będzie szybciej w agp4 to używaj agp 4 :) . AGP 8x praktycznie nic nie wnosi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vailix Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Oddaje tą karte na gwarancji - po wymianie zasilacza pojawiają sie takie same artefakty jak na Megabajcie... Szkoda tylko że nie dostane już Herculesa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris533 Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 witam, stoje przed powazna decyzja ;ppp, otoz mam radeona 9700pro i mam zamiar kupic na allego radeon9800 256mb-256bit http://allegro.pl/show_item.php?item=67014486 . Czy ta karte bede mogl uzyskac wydajnosc prownywalna z 9800xt, cz w ogole jest ona dobra? ps. wiem ze pewnie duzo razy bylo ten temat walkowany, i to pewnie w tym topicu ale niemam tyle czasu aby czytac wszystkie posty z 98 stron. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 roznica raczej nie wielka rzadko ktora gra wykorzysta 256 na pokladzie moze w przyszlosci to sie jeszcze zmieni wiele zalezy od reszty kompa ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 A mnie zastanawia jedna sprawa- taktowanie pamięci tej karty z 256MB. Pamięci o czasie dostępu 2.2ns a taktowane niżej (590MHz) niż samsungi 2.8ns w PRO 128MB (680MHz). Czyżby nawet dodatkowy molex zasilający kartę nie wyrabiał z ilością prądu potrzebnego do zasilenia tej ilości pamięci przy wyższym taktowaniu? No to po jakiego grzyba montowali takie pamięci skoro nie są taktowane nawet na default (~910MHz)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris533 Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 hmm to tak naprawde roznicy nie bedzie miedzy 9700pro a tym 9800 256mb i 256bitowa szyna? Moze wiecie jakie sa mozliwosci takiej karty(9800)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 ja jestem ciekawy czy przy tych 2.2ns wyrobiłbym 8300pionts in 3dmark 2003 :] Chciałem dotychczas pobić mój rekord w tymże benchmarku. róznica między moim 8300 na FX5950 a 7000 na 9800pro jest spora.....moze na tym z 2.2ns by się udało ?? A na twoim miejscu chris533 bym się wstrzymał z kupnem.....moze jakiś 6800 ?? a jaką masz reszte kompa ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris533 Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) p4 3ghz z ht, plyta glowna MSI [agp x8] bez trybu dualchannel, pamiec 512Geil 400mhz (chociarz slyszalem ze mozna je niezle krecic), dysk twardy 120gb seagate 2mb cache, radeon9700pro (i tu sie zastanawiam nad tym 9800, qrde jeszcze niedostalem konkretnej odp. czy da sie z niego zrobic xt lub przynajmniej pro? czy w ogole roznica bedzia widoczna [9700a9800]?. Lub jeszcze ionaczej jaki inny wybrac model 9800?) heh ;(, pytaniA sie mnożą co chwile :-| /edit ok oszczedze wam pytan, i zadam pytanie bardziej ogolnikowe jaki ma potencjal na podkrecanie ta karta ( http://allegro.pl/search.php?string=9800&category=2 ) i czy jest ona lepsza od 9800 z 128mb 256bit pro lub xt????? Edytowane 9 Października 2005 przez chris533 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Ja mam problem z moim medionem. Jakies dwa tygodnie temu zaczelem miec z nim problemy. Komputer stal sobie jakies 2h w spokoju(download), wrocilem do domu, wlaczylem gierke i obraz zamienil sie jeden wielki artefakt, i pozostawal tak az do restartu. Przez caly wieczor juz nic w 3d nie moglem wlaczyc, ale po nocy wszystko minelo. Przez jakis tydzien zadnych przygod nie mialem, az znow karta odmowila posluszenstwa, nie chciala nawet odpalac 1024x768. Po nocy, znowu wszystko minelo, az do teraz kiedy nawet nie wyswietla mi wszystkich ikonek poprawnie =/ . Pulpit wyglada tak. Na pamieciach mam radiatory, ale gpu grzeje sie mocno. Podejrzewa ktos, ze da sie jeszcze cos zrobic z tym medionem, czy raczej powinienem zbierac kase na nowa grafe =/ ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 ja bym zaczął zbierać kasę :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vailix Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Witam, Jin* mam ten sam problem co Ty. Po jakimś czasie w grach pojawiają sie arty - karta poleży przez noc a rano znowu działa, przez chwile... Jak mozesz to sprawdź ją na innym kompie. U mnie to niestety potwierdziło że coś nie tak z grafą (nie była wogóle kręcona) i oddaje na gwarancji... btw quartzXXI - czy na Twoim Avatarze to nie czasem DmC-12? [Powered by Home energy reactor ;-) ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 A mnie zastanawia jedna sprawa- taktowanie pamięci tej karty z 256MB. Pamięci o czasie dostępu 2.2ns a taktowane niżej (590MHz) niż samsungi 2.8ns w PRO 128MB (680MHz). Czyżby nawet dodatkowy molex zasilający kartę nie wyrabiał z ilością prądu potrzebnego do zasilenia tej ilości pamięci przy wyższym taktowaniu? No to po jakiego grzyba montowali takie pamięci skoro nie są taktowane nawet na default (~910MHz)... 1691274[/snapback] taktowanie to jedno ale uklady zasilajace i sterujace to drugie skoro mem moze pracowac z predkoscia ile tam mhz nie znaczy ze cala reszta da rade .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Witam, Jin* mam ten sam problem co Ty. Po jakimś czasie w grach pojawiają sie arty - karta poleży przez noc a rano znowu działa, przez chwile... Jak mozesz to sprawdź ją na innym kompie. U mnie to niestety potwierdziło że coś nie tak z grafą (nie była wogóle kręcona) i oddaje na gwarancji...No wlasnie w tym problem ze ja gwary nie mam ;] . Jakbys mogl to napisz gdy dowiesz sie czegos wiecej o problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 btw quartzXXI - czy na Twoim Avatarze to nie czasem DmC-12? [Powered by Home energy reactor ;-) ] 1692675[/snapback] zgadza się :rolleyes: btw. będąc w anglii kupiłem takiego B) ale w skali 1:24 :lol2: Wygląda zajeb***ie sorry za OT :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Witam, posiadam 9800pro na r360, zalozony pentagram, z gory dmucha duzy wiatrak, karta ledwo ciepla podczas grania (3d marki i rthdribl w tle), problem w tym ze bardzo ladnie moge podkrecic pamieci a dokladniej ida na 400 (zadnych radiatorkow gdyz sa ledwo cieplutkie), gorzej z rdzeniem bo jest uparty i max co moge z niego wydusic bez artefaktow to 400 mhz. Spokojnie idzie na 420 ale w rthdribl sa juz bardzo wielkie arty, czy ktos moze mnie jakos naprowadzic w czym lezy problem bo przeciez to r360 w sumie karta powercolor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Rthdribl jest nadgorliwy ;-) - znaczy baaardzo czuły na podkręcanie. Ale przeciez w rthdribla nie grasz- ustaw częstotliwości stabilne dla gier i będzie OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 no tak ale skoro sa arty w rthd to jest cos nie tak, jest to na pewno jakis tam wyznacznik stabilnosci mimo wszystko ze jest wyczulony, nie chce zeby mi karta padla po miesiacu lub wczesniej, czego to moze byc wina bo chlodzenie takie jak pentagram powinno dawac rade wiec chyba wina z artami nie lezy po stronie wysokiej temp gpu, a chce miec 100% pewnosc ze wszystko dziala ok p.s. pamieci ida bardzo ladnie bo osiagnalem teraz 420 nawet i w rthdb zero artow, a ponoc jest wyczulony na podkrecanie :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Ja mam problem z moim medionem. Jakies dwa tygodnie temu zaczelem miec z nim problemy. Komputer stal sobie jakies 2h w spokoju(download), wrocilem do domu, wlaczylem gierke i obraz zamienil sie jeden wielki artefakt, i pozostawal tak az do restartu. Przez caly wieczor juz nic w 3d nie moglem wlaczyc, ale po nocy wszystko minelo. Przez jakis tydzien zadnych przygod nie mialem, az znow karta odmowila posluszenstwa, nie chciala nawet odpalac 1024x768. Po nocy, znowu wszystko minelo, az do teraz kiedy nawet nie wyswietla mi wszystkich ikonek poprawnie =/ . Pulpit wyglada tak. Na pamieciach mam radiatory, ale gpu grzeje sie mocno. Podejrzewa ktos, ze da sie jeszcze cos zrobic z tym medionem, czy raczej powinienem zbierac kase na nowa grafe =/ ? A jedziesz na tym standardowym coolerku jaki jest w medionach??? Jesli tak to radze to gó..no szybko wyrzucić i chłodzić czymś mocniejszym. A po drugie radze także zdjąć shima, ten shit był u mnie o wiele wyższy niż rdzeń i cooler a potem blok wodny wogóle do rdzenia nie dotykał. Wywaliłem shima i wszystko ładnie śmiga. O/C też ooooooo wiele lepsze, bo wczeniej z shimem to wogóle karty nie mogłem kręcić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Jesli tak to radze to gó..no szybko wyrzucić i chłodzić czymś mocniejszym.Co bys polecil? [; Tylko zeby cena byla w granicach przyzwoitosci :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Co bys polecil? [; Tylko zeby cena byla w granicach przyzwoitosci :P 1699798[/snapback] Jeśli ma być bez kombinowania to Pentagrama aluminiowego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19591 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yavol Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 no właśnie ja też bym się podłączył do pytanka o zmiane chłodzenia w medionie!! iważacie że ten aluminiwy pentagramek styknie w zupełności?! no i zapewne będą małe problemy z wyjęciem starego coolera i zdrapaniem kleju. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 u mnie styka, karta ledwo ciepla z tym ze nici z podkrecania, niby r360 ale max co idzie to 400 (nie wiem czy to wina tego pentagrama), ogolnie polecam, cichy wydajny i nie za wielka kase, spokojnie da rade na twojej karcie p.s. kupujac go nie mialem zamiaru podkrecac karty ale..... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yavol Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 a może wrsja AlCu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 tutaj masz porownanie temperatur, powinno ci pomoc w wyborze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yavol Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 dzięki! chyba zaopatrzę się w AlCu!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 W swoim medionie wymienilem chlodzenie na Pentagrama Al, no i teraz juz artow nie mam, komputer odrazu sie restartuje ;] Jedyne co mi zostalo to zdjac shima i sprobowac bez niego. No i teraz mam problem jak go zdjac, bo ledwo odkleilem radiator ;] . Jak odkleic tego shima? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theboo Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 szukajka + 30 sek czasu i znalazłbyś to http://www.frazpc.pl/artykuly/168/Jak/usun...amke/z/ATI/R300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel 1979 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Witam. Spróbuj w podnieść napięcie na AGP o 0,1 V. U mnie było podobnie. Ale tylko jak miałem AGP ustawione X8, jak X4 było wszystko w pożądku. Po zmianie napięcia karta śmiga, żadnych zwiech , czy restartów. Ale wykonujesz to na własną odpowiedzialność. Nie chcę żebyś mnie później bluzgał, jak coś się stanie. Pozdrawiam. :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 no właśnie ja też bym się podłączył do pytanka o zmiane chłodzenia w medionie!! iważacie że ten aluminiwy pentagramek styknie w zupełności?! no i zapewne będą małe problemy z wyjęciem starego coolera i zdrapaniem kleju. 1700032[/snapback] wal pentagrama, u mnie chodził ładnie - jak w podpisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...