method Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 Witam, Czy ktoś z forumowiczów posiada dysk Barracuda 7200.7 ST380013AS 8MB Serial ATA? Kilka dni temu kupiłem ten dysk (razem z kompem) i strasznie mi głośno chodzi podczas, gdy dysk pracuje z danymi tzn. np. defragmentacja dysku, kopiowanie plików, edycja plików, ogólnie przy odczytywaniu i wczytywaniu danych. (głos przypomina drapanie drucikiem, taki hałas stare dyski wytwarzają). Miałem starsze modele dysków twardych tej firmy i chodziły cichutko podczas pracy z danymi. Czy to jest normalne w tym dysku? Taki hałas? Pozatym nie mogę zainstalować Windowsa, ponieważ instalator systemu nie może wykryć dysku twardego. Również BIOS wyświetla NONE w opcjach, gdzie powinna być nazwa dysku. Mam ustawione na AUTO, więc powinno automatycznie wyświetlić parametry dysku zamiast NONE. (Windows jest na dysku i chodzi, dziwne?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 ja mam baracude 120gb ata, z pracą dysku nie mam problemów ale to druga baracuda, po wymianie. :D ...a było to tak: przytargałem do domu nowego dyzia uchachany... i tak przez chyba 5 godzin sie z nim meczyłem. Nie było zadnych dziwnych odgłosów ale dysk był wykrywany jako CHS zamiast LBA cokolwiek bym nie robił. Nie dało sie windy zainstalować. Wreszcie dostałem piany i zadzwoniłem do CD Projektu i powiedziałem jak sprawa wyglada. Zaniosłem, sprawdzili i dostałem nowy dysk, który jak narazie pracuje bez zarzutu. acha: co do tego wykrywania przez instalator windy, miałem ten sam problem, ale udawało mi sie założyć partycje, jednak cały czas w tym trybie CHS. Potem jednak winda nie wykrywała dysku. Moja rada: zgłoś sie z tym dyskiem do sklepu w którym go kupiłeś :P <-- po tym jak Labe zapostował stwierdziłem, że chyba jednak głupoty piszę :D jeszcze jedno: w zasadzie powinienem to napisać na samym początku... Próbowałeś różnych kombinacji zworki? zmieniałeś taśmę na inną? to jest jedyny dysk w tym kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 W czasie instalowania win XP na samym poczatku musisz wcisnac f6 i wtedy wgrac stery do sata które masz na płycie ze sterownikami do płyty głównej (nagrywasz je na dyskietke i po wcisnieciu f6 instalator sobie je zainstaluje i juz bedzie widział twój dysk) druga sprawa to ze nie widzi dysku w biosie to tez normalne bo go nie masz podłaczonego do kontrolera głównego bo sata jest osobnym kontrolerem tak ze nie masz sie czym przejmowac (mam nadzieje ze cos z tego zrozumiesz bo jestem baardzo spiacy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelus Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 sir Afeen: dyski sata nie mają zworek method: moja barracuda tez wydaje takie dźwięki - to niestety dla tych dysków normalne, ata ponoć są znacznie cichsze. Ja swojego windowsa instalowałem "normalnie" - dziś już nie pamiętam jak to było, ale fakt, faktem, że mobo potrzebuja sterów żeby działac poprawnie z tymi dyskami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 ...no po tym poście Labe tak mi sie wlasnie zaczynało wydawać ze zale gupoty popisalem, ale postanowiłem zaczekać aż mi je wytkniecie :D :oops: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
method Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 sir Afeen: dyski sata nie mają zworek method: moja barracuda tez wydaje takie dźwięki - to niestety dla tych dysków normalne, ata ponoć są znacznie cichsze. Ja swojego windowsa instalowałem "normalnie" - dziś już nie pamiętam jak to było, ale fakt, faktem, że mobo potrzebuja sterów żeby działac poprawnie z tymi dyskami Gdzieś wyczytałem, że ten hałas jest przez pamięć podręczną, która u nas wynosi 8 MB. Ciekawe czy hałas będzie po zmniejszeniu na 4 MB? Czy ktoś wie jak zmienić pamięć podręczną 8MB na 4MB? (Jeśli jest to możliwe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 Mam ten sam hdd. IMO porazka z halasem :( Musialem go umiescic na gabce na dnie obudowy - halas spadl o 50% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Gdzieś wyczytałem, że ten hałas jest przez pamięć podręczną, która u nas wynosi 8 MB. Ciekawe czy hałas będzie po zmniejszeniu na 4 MB? Czy ktoś wie jak zmienić pamięć podręczną 8MB na 4MB? (Jeśli jest to możliwe) To dobre. Elektrony pewnie buszuja w pamieci sobie i igraszki urzadzaja i stad ten szum :-) Jak zmniejszysz im mieszkanko, to sie moga jeszcze bardziej wkurzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...