Gość Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 nie wiem czy one sie automatyczne nazywaja ale chodzi o takie, sa ich dwa rodzaje jedne wkrecane a drugie ze srobkami do ktorych przykrecasz kable i gdy naterzenie pradu wzrosnie ponad np 15A to wylanczaja obwod potem zaleznie od rodzaju wystarczy wcisnac albo przestawic przelaczynik ten z przelacznikiem wyglada tak http://img.allegro.pl/photos/oryginal/27/2718/271860/27186051 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Ja miałem na guziczek, poszły się kochać i teraz mam takie fajoskie przełączniki. :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Mówie zróbcie na gwoździa :D spokojnie wytrzyma te 35A :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Witam Czy ktos z was orientuje sie jak duzy wplyw ma na zdrowie spawanie elektrodami otulonymi w pomieszczeniach zamknietych bez wentylacji ?? Chodzi o to czy nic mi sie nie stanie jesli bede spawal w pokoju ?? bo przeciez w otulinach znajduje sie wiele szkodliwych substancji chemicznych. Zależy jak otuloną będziesz miał :D Najlepiej nieotuloną w osłonie CO2 :wink: Jak będziesz spawał w małym pokoju to będzie pylić, poza tym iskry... ehh kamikaze :D Ale życzę powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Jak nie poskutkuje to polizać :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Na tym forum juz bylo wszystko ale spawania w duzym pokoju w bloku nikt jeszcze nie wymyslil. Tak trzymac :D :D :D PS. Juz ja widze jak te bezpieczniki co sa dla calego bloku wytrzymuja spawarke. :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 heh :) raczej nie pospawasz w piwnicy bo są tzw dławiki po przekroczeniu pewnego poboru prądu odcinają go :) umnie tak jest i nawet odkurzacz :) nie działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 U mnie w piwnicy to niczego nie podłączy. Zrobili jakies psełdo 110V do tego cos z częstotliwoscią ze zarówki migają. Podłączenie czegokolwiek konczy sie spaleniem urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 moze i masz racje bede to robil w piwnicy :D tylko czy tam jest jeden bespiecznik do wszystkich piwnic ?? bo jesli tak to odpada :( Spieprzysz instalacje elektryczna. Popali sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 a wlasnie, zapomnialem napisac, moj kolega spawal rame rowerowa u siebie w pokoju, i zjarala sie instalacja, w jego pokoju, i w kuchni, za sciana :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Tak sobie myślałem i wymyśliłem, nie możesz zastosować spawania gazowego? Pożyczyć od kogoś palnik, dobrać drut w zależności od tego co będziesz spawał, zrobisz spawanie "w lewo" (ładny wygląd spoiny) i luz, zero obciążania sieci itd. Poza tym wygodniej (tak myślę) musisz jeszcze pomyśleć jak dobierzesz płomień, w zależności od spawanych elementów, normalny, tlenowy nawęglający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 azaz pl: powiedz mi gdzie mieszkasz? Bo jesli w moim bloku to lepiej nic nie kombinuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 przy zabezpiweczeniu 25A mozna spoko spawac spawali mi plot spawarka 220V a bezpiecznik byl 25A i nie wywalal (glowne zabezpieczenie 40A) najwyzej troche moc zmniejsz a co chcesz spawac FC ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 nie chce spawac FC tylko poprostu kupoje sobie spawarke i chce wiedziec czy bede jej mogl uzywac w pokoju teraz sie zastanawiam czy jest sens inwestowac w spaware za 500 zl do 250A czy kupic sobie np w jakims markecie za 250 do 140A na elektrody do 3,25 mm Czy profile stalowe krawdratowe o boku kilkunastu cm dalo by sie ladnie pospawac taka tania spawarka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 bardzo by prosil o pomoc ponieaz musze sie zdecydowac dzisiaj a jestem troszke zdezorietowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 o boku?? Tu chodzi o szerkosc jesli bedzie profil mial do 3mm szerkokosci to spawasz taka spawarka az milo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Elektrodami o śr. 3,2 "-EŻS elektroda o stopiwie niklowo-żelaznym do spawania połączeniowego na zimno żeliw sferoidalnych oraz do naprawy wad odlewniczych wszystkich rodzajów żeliw, a także do spawania żeliw ze stalami -EN350R elektroda rutylowa do napawania elementów pracujących w normalnych temperaturach -EWNL II elektroda zasadowa grubootulona do napawania matryc kuziennych i innych narzędzi pracujących na gorąco, wykonanych ze stali WNL lub innych stali o zbliżonym składzie chemicznym, a także elementów wykonanych ze stali niestopowych" Jak wiesz z czego masz detale do zespawania to sam sobie możesz odpowiedzieć - więcej nie znalazłem, polecam pogrzebać jeszcze w googlach :google: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 nie pytam o rodzaje elektrod tylko czy taka spawarka na elektrody 3mm bede mogl spawac konstrukcje z profili i rur stalowych poniewaz ta spawarka bede spawal np rame do motoru czy laweczke do stangi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Napisałem Ci co można spawać takimi elektrodami, jeżeli spawarka jest w stanie "obsłużyć" i kupisz sobie taka która Ci potrzebna z tych trzech przeze mnie wymienionych (tylko takie udało mi się znaleźć). Wiadomo że dobiera się elektrodę o składzie zbliżonym do spawanych elementów, nie wiem z jakich stopów wykonana jest Twoja przyszła ławeczka, albo rama do motoru. :wink: Jak jesteś w stanie to się dowiedz najlepiej u sprzedawcy or smth, ja przedmioty związane z obróbką metali już zdałem, także nie jestem "na bieżąco". :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 wiec rama i laweczka bedzie spawana z jakiejs najlatwiej dostepnej stali z jakiegos skladu budowlanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A ja mam w domu linie przemyslowa ;) - kiedys w garazu moj ocjec zaczynal ze swoja firma i tak juz zostalo :) - teraz nie ma spadkow napiecia chocbym niewiem co podpinal (2 spawaarki na raz to nie problem ;)A ja mam w domu linie przemyslowa ;) - kiedys w garazu moj ocjec zaczynal ze swoja firma i tak juz zostalo :) - teraz nie ma spadkow napiecia chocbym niewiem co podpinal (2 spawaarki na raz to nie problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Najlepiej się spawa St35, ale nie wiem jak to będzie w przypadku tej spawarki :? Wydaje mi się że da radę, ale nie chcę kłamać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 no to mam problem bo musze gosciowi do jutra odpowiedziec czy biore ta spaware do 250A czy nie wiec jesli ktos posiada taka wiedze aby mi pomoc to bede niezmiernie wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 jesli srednica profili czy scianek jakie bedziesz spawal mam do 3-4mm to bierz ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 nazbieraj se lepiej na palnik acetylenowo-tlenowy, lepsza zabawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 nie no scianki nie beda szersze niz 3mm na 100% a zastanawiam sie czy wystarczy spawarka za 250zl ktora mozna spawac elektrodami do 3,25mm i natezenie max jest rowne jakies 140-150 amperow czy trzeba inwestowac 450zl w spaware do 250A i na elektrody do 5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 DO TEGO CO TY CHCESZ SPAWAC I DO JESZCZETROCHE GRUBSZYCH RZECZY WYSTARCZY CI TA SPAWARKA ZA 250zl!!!! :twisted: Aha i jak bedziesz spawac to kupuj elektrody w otulinie rutylowej. WIELE BLEDOW WYBACZAJA!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 azaz pl - z ciekawosci spytam - gdzie kupujesz spawarke ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 skoro tak mowicie to kupie jakas spaware do 150A a kupie ja pewnie w jakims supermarkecie lub na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...