Skocz do zawartości
azaz pl

spawanie

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy one sie automatyczne nazywaja ale chodzi o takie, sa ich dwa rodzaje jedne wkrecane a drugie ze srobkami do ktorych przykrecasz kable i gdy naterzenie pradu wzrosnie ponad np 15A to wylanczaja obwod potem zaleznie od rodzaju wystarczy wcisnac albo przestawic przelaczynik ten z przelacznikiem wyglada tak

http://img.allegro.pl/photos/oryginal/27/2718/271860/27186051

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktos z was orientuje sie jak duzy wplyw ma na zdrowie spawanie elektrodami otulonymi w pomieszczeniach zamknietych bez wentylacji ??

Chodzi o to czy nic mi sie nie stanie jesli bede spawal w pokoju ??

bo przeciez w otulinach znajduje sie wiele szkodliwych substancji chemicznych.

Zależy jak otuloną będziesz miał :D Najlepiej nieotuloną w osłonie CO2 :wink: Jak będziesz spawał w małym pokoju to będzie pylić, poza tym iskry... ehh kamikaze :D Ale życzę powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myślałem i wymyśliłem, nie możesz zastosować spawania gazowego? Pożyczyć od kogoś palnik, dobrać drut w zależności od tego co będziesz spawał, zrobisz spawanie "w lewo" (ładny wygląd spoiny) i luz, zero obciążania sieci itd. Poza tym wygodniej (tak myślę) musisz jeszcze pomyśleć jak dobierzesz płomień, w zależności od spawanych elementów, normalny, tlenowy nawęglający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce spawac FC tylko poprostu kupoje sobie spawarke i chce wiedziec czy bede jej mogl uzywac w pokoju

teraz sie zastanawiam czy jest sens inwestowac w spaware za 500 zl do 250A czy kupic sobie np w jakims markecie za 250 do 140A na elektrody do 3,25 mm

Czy profile stalowe krawdratowe o boku kilkunastu cm dalo by sie ladnie pospawac taka tania spawarka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrodami o śr. 3,2

"-EŻS elektroda o stopiwie niklowo-żelaznym do spawania połączeniowego

na zimno żeliw sferoidalnych oraz do naprawy wad odlewniczych

wszystkich rodzajów żeliw, a także do spawania żeliw ze stalami

-EN350R elektroda rutylowa do napawania elementów

pracujących w normalnych temperaturach

-EWNL II elektroda zasadowa grubootulona do napawania

matryc kuziennych i innych narzędzi pracujących na gorąco,

wykonanych ze stali WNL lub innych stali o zbliżonym składzie

chemicznym, a także

elementów wykonanych ze stali niestopowych"

Jak wiesz z czego masz detale do zespawania to sam sobie możesz odpowiedzieć - więcej nie znalazłem, polecam pogrzebać jeszcze w googlach :google:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem Ci co można spawać takimi elektrodami, jeżeli spawarka jest w stanie "obsłużyć" i kupisz sobie taka która Ci potrzebna z tych trzech przeze mnie wymienionych (tylko takie udało mi się znaleźć). Wiadomo że dobiera się elektrodę o składzie zbliżonym do spawanych elementów, nie wiem z jakich stopów wykonana jest Twoja przyszła ławeczka, albo rama do motoru. :wink: Jak jesteś w stanie to się dowiedz najlepiej u sprzedawcy or smth, ja przedmioty związane z obróbką metali już zdałem, także nie jestem "na bieżąco". :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam w domu linie przemyslowa ;) - kiedys w garazu moj ocjec zaczynal ze swoja firma i tak juz zostalo :) - teraz nie ma spadkow napiecia chocbym niewiem co podpinal (2 spawaarki na raz to nie problem ;)A ja mam w domu linie przemyslowa ;) - kiedys w garazu moj ocjec zaczynal ze swoja firma i tak juz zostalo :) - teraz nie ma spadkow napiecia chocbym niewiem co podpinal (2 spawaarki na raz to nie problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no scianki nie beda szersze niz 3mm na 100%

a zastanawiam sie czy wystarczy spawarka za 250zl ktora mozna spawac elektrodami do 3,25mm i natezenie max jest rowne jakies 140-150 amperow

czy trzeba inwestowac 450zl w spaware do 250A i na elektrody do 5mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi