Skocz do zawartości
Szoszon

Jaki tuner satelitarny cyfrowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdę mowiąc waham się pomiędzy zwykłym tunerem telewizyjnym np:

Winfast DV2000 a cyfrowym tunerm satelitarnym :roll: .Nie wiem czy jest taki tuner satelitarny przez który mógłbym sciągać także jakiś matariał filmowy z kamery analogowej bądź cyfrowej. Na razie znalazłem tylko winfasta który by spełniał te kryteria :wink: ale chciałbym mieć także możliwość oglądania kanałów telewizji satelitarnej ponieważ nie mam kablówki. Może znacie jakieś dobre niedrogie tunery satelitarne :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ile mniej wiecej? Jakies nazwy urzadzen? Nie wiedzac ze sa tunery satelitarne do komputera chcialem kupowac normalny tuner analogowy w komp i "zewnetrzny" cyfrowy pod talerz :D

update: 8O prostsze niz myslalem, tego jest calkiem sporo... ze tez mi do glowy nie przyszlo...

update2: tylko skad te ceny? Wersja z tunerem "zwyklym" i zewnetrznym satelitarnym wychodzi taniej! No chyba ze kupimy z dekodingiem programowym i zuzyjemy 400MHz na dekoding sam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu możesz trochę pooglądać http://www.yansat.page.pl/index.php/86

Technotrend TT-PCline premium S PCI rev. 1.3

Cyfrowy tunerer satelitarny podłączony do komputera poprzez złącze PCI. Bardzo bogate dodatkowe oprogramowanie.

NOWA CENA!!! Cena: 697,00zł

Sensowna cena, to wchodzi w gre, trzeba wlasnie polskich (?) producentow szukac, tak jak mam "normalny" tuner cyfrowy za 400zl polski.

Ale nawet w tym przypadku mamy koszt taki sam jak kupno "normalnego" satelitarnego (400) i "normalnego" tunera w komp (200).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholewcia nie wiem jak to zrobić aby był tekst pogrubiony np. dzi napisał a potem cytat  8O

Nacisnij guziczek "cytuj" u gory z prawej.

Albo wpisz {quote="cytujacy"}tresc cytatu{/quote} zastepujac nawiasy klamrowe kwadratowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba ze sie ma karty

No właśnie przeczytałem to tu http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/ar...5843&nrstrony=2
Tak na bierzaco:

Niby mialo byc wyjscie cyfrowego dzwieku, w opisie gniazd jakos nie widac

Dziwne jest wejscie do karty, "normalne" antenowe, cyfrowe maja gwintowane i z malym bolcem.

Artykul wyglada na sponsorowany :) Gosc sie zachwyca EPG np., ktos kto malo wie moze wyciagnac wniosek, ze EPG ma dzieki karcie TechTrend a nie na kazdym tunerze.

Ale tez moze taki nie byc, moze byc poprostu testem karty a przy okazji opisem calej problematyki.

Generalnie git artykul, cena karty jednak nadal bez sensu. Ja kupilem polski tuner za 400zl, tyle samo moglbym dac za karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupowałem SkyStar2. Cena w sklepie 319zł.

Nie wiem jak działa bo karta nie byla dla mnie, ale chyba dobrze bo w razie problemów pewnie bym o tym wiedział.

Troche poszukalem i z czeskiej strony wykapowalem ze dekoduje MPG2 a z polskiej ze nie dekoduje. Wiec jak jest? Jesli nie dekoduje to cena tez nie zachwyca, pozatym taka nie dekodujaca moim zdaniem mija sie z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzi sky star 2 jest dobrym wyborem. Mnostwo oprogramowania przydatnego itp. Sky Star 2 nie jest karta tunerem - to jakby mostek miedzy konwerterem a slotem pci. Calosc dekoduje odpowiedni filtr graficzny w komputerze. Karty sprzetowe sa duzo drozsze i zakup ma sens gdy masz celeron 300 lub zalezy ci bardzo na camie. Lecz w skystar2 moze wykorzystac do tego celu popularny programator phoenix.

Jesli masz sensowny komputer kolo 1GHz lub wiecej to sky star 2 bedzie dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam podchodze do spraw bardziej tak... zasadniczo. Uwazam ze uzywanie procesora do dekodingu MPG2 nie ma sensu. Jesli sprzet jest drogi teraz to uwazam ze nie ma sensu go kupowac i ze jeszcze "prawdziwy" i tani sprzet na ten temat nie powstal. Moze troche takie specyficzne podejscie, inni moga inaczej dlatego fajnie ze jest dyskusja, wciaz jednak bede pytal o sprzetowe dekodery jednak.

update:

Innymi slowy. Logika nakazuje mi by to byl osobny sprzet, nie powinien obciazac kompa bo wtedy juz z czegos rezygnuje, takie mam podejscie jakies poprostu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzetowe dekodery to rekilt przeszlosci juz. Daja na monitorze wyraznie gorszej jakosci obraz.. nie daja mozliwosci ogladania HDTV - mozna jedynie programowo. Przy Athlonie 2800+ obciazenie procesora okolo 15 % wiec nie jest to zadne specjalne obciazenie. Plusem na kartach premium jest to ze posiadaja bardzo dobrej jakosci wyjsci tv i posiadaja Common Interface. Mozna go jednak emulowac :)

Poza tym te karty juz praktycznie przestaly byc produkowane i wiekszosc producentow wycofala je z oferty. Poprostu karty programowe daja wiecej mozliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na bierzaco:

Niby mialo byc wyjscie cyfrowego dzwieku, w opisie gniazd jakos nie widac

Dziwne jest wejscie do karty, "normalne" antenowe, cyfrowe maja gwintowane i z malym bolcem.

Artykul wyglada na sponsorowany :) Gosc sie zachwyca EPG np., ktos kto malo wie moze wyciagnac wniosek, ze EPG ma dzieki karcie TechTrend a nie na kazdym tunerze.

Ale tez moze taki nie byc, moze byc poprostu testem karty a przy okazji opisem calej problematyki.

Generalnie git artykul, cena karty jednak nadal bez sensu. Ja kupilem polski tuner za 400zl, tyle samo moglbym dac za karte.

Wyjscie dzwieku ac3 jest ale nie na sledziu ale na plytce karty. Trzeba by zobaczyc szczegolowy opis.

Wejscia do kart nie jest zadne "normalne" tylko na tzw. zlacze typu F, czyli gwintowane.

SS2 dekodowanie mpeg-ow ma oczywiscie programowe. Sprzetowo robia to karty typu TT 1.3 czy SS1.

@Przemol^N

Gdybys musial jednoczesnie nagrywac program a w tle inny przerabiac na divx-a to nie pisalbys o reliktach przeszlosci. Generalnie jesli ktos ma przyzwoity komputer i nie musi na nim robic nic innego w tym samym czasie to wystarczy mu karta "programowa". W innych przypadkach szybko doceni zalety karty "sprzetowej"

Nie ma tez problemu z ogladaniem HDTV na takich kartach - to tylko kwestia odpowiedniego oprogramowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjscie dzwieku ac3 jest ale nie na sledziu ale na plytce karty. Trzeba by zobaczyc szczegolowy opis.

Wejscia do kart nie jest zadne "normalne" tylko na tzw. zlacze typu F, czyli gwintowane.

SS2 dekodowanie mpeg-ow ma oczywiscie programowe. Sprzetowo robia to karty typu TT 1.3 czy SS1.

Jestes chyba dosyc zorientowany. Wiesz moze ile kosztuja najtansze sprzetowe dekodery? Czy polskie firmy nie robia dekoderow jako karty PCI? Czy wybor tych kart (nie tylko polskich, wszystkich) jest duzy czy jest kilka jedynie modeli (wnosze po tym ze podales dwie nazwy jako "typu")?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomas13

divx to tez relikt przeszlosci imho. Napedy dvd sa w sensownych cenach i nosniki tez. Czesto nagrywam filmy i robie cos innego na komputerze w tym momencie. Nie stwierdzam zadnego zamulania pracy komputera. Pamietaj tez o sporej roznicy w jakosci obrazu wyswietlanego na monitorze poprzez oba rozwiazania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes chyba dosyc zorientowany. Wiesz moze ile kosztuja najtansze sprzetowe dekodery? Czy polskie firmy nie robia dekoderow jako karty PCI? Czy wybor tych kart (nie tylko polskich, wszystkich) jest duzy czy jest kilka jedynie modeli (wnosze po tym ze podales dwie nazwy jako "typu")?

Najtansze jakie widzialem kosztowaly ok. 550 PLN ale to byla raczej okazja bo gosc chcial sie pozbyc wiekszej ilosci w krotkim czasie.

Cena obecnie to ok. 600 - 800 PLN. Dolny przedzial to np. Allegro, gorny to glownie firmy oferujace internet przez satelite.

Jesli cena jest najwazniesza to oczywiscie karty "programowe" jak SS2 czy jej podobne beda wlasciwszym wyborem. Sam musisz zdecydowac na czym ci bardziej zalezy.

Nigdy nie slyszalem o polskiej karcie tego typu.

Wybor jest stosunkowo niewielki. Nieco upraszczajac mozna powiedziec ze dominuje jeden model - SS1, TT i kilka innych to w zasadzie klony, karta ta wystepuje w kilku wersjach rozniacych sie szczegolami technicznymi.

Najpopularniejsza jest wersja 1.3, mozna tez spotkac 1.5, 1.6, 2.1.

O ile pamietam byla tez kilka innch ale u nas sa one dosc rzadko spotykane.

Jeszcze uwaga co do jakosci na monitorze, jesli sie uzywa karte programowa to oczywscie moze to miec znaczenie. Ale od tego w kartach sprzetowych jest bardzo dobrej jakosci wyjscie TV zeby nie trzeba bylo sie meczyc na 17 czy 19 calach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mowiąc waham się pomiędzy zwykłym tunerem telewizyjnym np:

Winfast DV2000 a cyfrowym tunerm satelitarnym  :roll:  .Nie wiem czy jest taki tuner satelitarny przez który  mógłbym sciągać także jakiś matariał filmowy z kamery analogowej bądź cyfrowej. Na razie znalazłem tylko winfasta który by spełniał te kryteria  :wink: ale chciałbym mieć także możliwość oglądania kanałów telewizji satelitarnej ponieważ nie mam kablówki. Może znacie jakieś dobre niedrogie tunery satelitarne :?:

Najlepsze w tej chwili są karty Technotrend 1.3 oraz Sky Star 2. Pierwszej nowej już raczej nie kupisz, a używane w cenie max. 300zł. Natomiast SS2 można kupić nową za 200zł, albo używaną za 100zł (ceny z niemieckiego eBay i sklepów, na naszym allegro nie opłaca się kupować, bo ceny śmieszne).

Właściwie na jednej i drugiej możesz oglądać zarówno kanały niekodowane, jak i większość kodowanych (Absat, SkyItalia, Polsat). Oczywiście bez żadnych kart. TT 1.3 jest znacznie lepsza dla posiadaczy słabszych komputerów, bo ma sprzętowy dekoder MPEG-2, który przy okazji można użyć do oglądania DVD. Poza tym wymienione karty doskonale służą do internetu satelitarnego, jeśli zechcesz wykupić sobie taką usługę. Równie dobrze nagrywają obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze uwaga co do jakosci na monitorze, jesli sie uzywa karte programowa to oczywscie moze to miec znaczenie. Ale od tego w kartach sprzetowych jest bardzo dobrej jakosci wyjscie TV zeby nie trzeba bylo sie    meczyc na 17 czy 19 calach.

Nie wiem czy zrozumialem. Oznacza to ze maja gorsza jakosc obrazu na monitorze komputera niz te programowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi