Kaczor Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Pojawiły się informacje o nowym układzie graficznym szykowanym przez VIA Technologies. Układ ten o kodowej nazwie Columbia miałby pojawić się w produkcji od przyszłego roku (sample jeszcze w tym roku). Na papierze wygląda to tak: * Technologia wykonania 0.13u * 8 potoków renderujących z 1 jednostką teksturującą na każdy potok * Taktowanie rdzenia w przedziale 300-400MHz * Taktowane pamięci w przedziale 300-350MHz (DDR 600-700MHz) * Interface AGPx8 * API DirectX 9.0 z Pixel i Vertex Shaderem w wersji 2.0 * Wyjście HDTV, LVDS i CRT * Przewidywany wynik w 3DMarku 2001 - 11000 do 15000 Wszystko to brzmi bardzo dobrze ale jak to będzie na prawdę, czas pokaże. Przy okazji pojawiły się też doniesienia o Columbia 2 z których wiadomo jedynie, że ma być 3 razy szybsza od Columbia, a pokaże się w 2004 roku. www.in4.pl to może być naprawdę gorąco:ATI,NVIDIA,TRIDENT,VIA,SIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Bardzo dobrze, im większa konkurencja tym lepiej dla nas, będą się prześcigać w cenach (oczywiście na naszą korzyść :) ) i możliwościach. Te parametry groźnie brzmią :twisted: . Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 przydało by sie też cos nowego w rynku CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 heh ja też coś o tym czytałem, ale tam pisało że ma być to coś pomiędzy geeforce4 ti a radkiem 9700, a nawet 9700 pro nie wyciąga 15000 więc coś im się popieprzyło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 przydało by sie też cos nowego w rynku CPU za granicą jest więcej firm od CPU tylko Polska taka wiocha ... TRANSMETA VIA AMD INTEL SUN IBM i jeszcze kilka specjalistycznych firmek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 qwa kasujcie te swoje duplikaty pliz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 przydało by sie też cos nowego w rynku CPU za granicą jest więcej firm od CPU tylko Polska taka wiocha ... TRANSMETA VIA AMD INTEL SUN IBM i jeszcze kilka specjalistycznych firmek... Z tego co wiem, to Sun i IBM nie robią procków do PCetów (nawet nie wiedziałem, że Sun robi procki?). Za granicą PCeciarze też mają do wyboru tylko Intela, AMD, czy VIA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Pojawiły się informacje o nowym układzie graficznym szykowanym przez VIA Technologies. Układ ten o kodowej nazwie Columbia miałby pojawić się w produkcji od przyszłego roku (sample jeszcze w tym roku). Na papierze wygląda to tak: * Technologia wykonania 0.13u * 8 potoków renderujących z 1 jednostką teksturującą na każdy potok * Taktowanie rdzenia w przedziale 300-400MHz * Taktowane pamięci w przedziale 300-350MHz (DDR 600-700MHz) * Interface AGPx8 * API DirectX 9.0 z Pixel i Vertex Shaderem w wersji 2.0 * Wyjście HDTV, LVDS i CRT * Przewidywany wynik w 3DMarku 2001 - 11000 do 15000 Wszystko to brzmi bardzo dobrze ale jak to będzie na prawdę, czas pokaże. Przy okazji pojawiły się też doniesienia o Columbia 2 z których wiadomo jedynie, że ma być 3 razy szybsza od Columbia, a pokaże się w 2004 roku. www.in4.pl to może być naprawdę gorąco:ATI,NVIDIA,TRIDENT,VIA,SIS Jeśli będzie miała wydajność adekwatną do procków Via C3, to nie ma co się cieszyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Z tego co wiem, to Sun i IBM nie robią procków do PCetów (nawet nie wiedziałem, że Sun robi procki?). Za granicą PCeciarze też mają do wyboru tylko Intela, AMD, czy VIA. Cóż wala mi się gdzieś w pokoju procesor IBM pod Socket 7 taktowany jak dobrze pamiętam na 133 Mhz :) Więc kiedyś IBM robił procesory, jak obecnie nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 przydało by sie też cos nowego w rynku CPU na tym rynku sa mocni ''gracze'' i watpie aby ktos mogl im podskoczyc....No chyba ze sami sie wytepia...I bedziemy mieli monopol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Z tego co wiem, to Sun i IBM nie robią procków do PCetów (nawet nie wiedziałem, że Sun robi procki?). Za granicą PCeciarze też mają do wyboru tylko Intela, AMD, czy VIA. Cóż wala mi się gdzieś w pokoju procesor IBM pod Socket 7 taktowany jak dobrze pamiętam na 133 Mhz :) Więc kiedyś IBM robił procesory, jak obecnie nie wiem. Ty byly jesli mnie pamiec nie myli Cyrix'y (kto to jeszcze pamieta) sprzedawana pod nazwa IBM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 zapomnieliscie o cpu motoroli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 przydało by sie też cos nowego w rynku CPU za granicą jest więcej firm od CPU tylko Polska taka wiocha ... TRANSMETA VIA AMD INTEL SUN IBM i jeszcze kilka specjalistycznych firmek... Z tego co wiem, to Sun i IBM nie robią procków do PCetów (nawet nie wiedziałem, że Sun robi procki?). Za granicą PCeciarze też mają do wyboru tylko Intela, AMD, czy VIA. Sun jedzie na spacrcach, a motorolla robi procki razem z IBM (PowerPC) Co z tego, że tyle firm robi procki - tylko VIA robi procki do PCtów i sš one dostępne w Polsce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 jesli chodzi o Topic mam nadzieje ze plotki o kolesiach z 3Dfx'a sa prawdziwe i takze nas czyms zaskocza.... :D czekam z niecierpliwoscia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...