Skocz do zawartości
Ajaf

problem z pingiem w sieci DSL

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam siec DSL 1mb/s dzielona na ok 40 kompow przy zastosowaniu dynamicznego przydzialu.Mam problem z pingiem.jest on poprostu duzy w wyniku czego nie moge grac komfortowo w internecie :?

Acha w sieci non stop sa wlaczone progsy typu p2p.

A moje pytanie to czy mozna zrobic tak by obciazenie lacza przez p2p nie malo wyplywu na mojego kompa w wyniku czego moglbym grac w necie.

Jakies porty odblokowac albo cos :?: No i zeby to tylko tyczylo sie mojego kompa.

HELP :!: :!: :!:

Jeszcze jedno posiadam zewnetrzne ip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]Slyszalem ze jak zablokuje mi porty p2p to lagow nie bede mial.prawda to  :?:

W ogóle to przeciez nie ma sensu , bo jak jesteś w lanie i chcesz tylko grać a ktoś ściaga przez p2p w tym samym czasie to co ci da fakt że będziesz miał poblokowane porty p2p ?? Nic . Więc ablo masz mało kumatego admina albo po prostu chce cię wyrolować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna, mozna wszystko :wink: przy wysyconym laczu ~95% bez kolejkowania i priorytezacji pingi dochodza do 300~500ms.. po konfigu HTB/HFSC nawet 30ms... hint :wink: IMQ, LARTC, moduly (ipp2p, iptables p2p) lub stringi aby lapac ruch p2p i wrzucac do wydzielonych kolejek... niech admin zapozna sie ze skladnia filtrow u32 i priorytezuje male pakiety UDP... itd... praca na kilka godzin i kilka dni testow.. ale warte tego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna, mozna wszystko  :wink:  przy wysyconym laczu ~95% bez kolejkowania i priorytezacji pingi dochodza do 300~500ms..  po konfigu HTB/HFSC nawet 30ms... hint  :wink:  IMQ, LARTC, moduly (ipp2p, iptables p2p) lub stringi aby lapac ruch p2p i wrzucac do wydzielonych kolejek... niech admin zapozna sie ze skladnia filtrow u32 i priorytezuje male pakiety UDP... itd... praca na kilka godzin i kilka dni testow.. ale warte tego  :wink:

Jakies linki by sie przydaly jeszcze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi