Ajaf Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Posiadam siec DSL 1mb/s dzielona na ok 40 kompow przy zastosowaniu dynamicznego przydzialu.Mam problem z pingiem.jest on poprostu duzy w wyniku czego nie moge grac komfortowo w internecie :? Acha w sieci non stop sa wlaczone progsy typu p2p. A moje pytanie to czy mozna zrobic tak by obciazenie lacza przez p2p nie malo wyplywu na mojego kompa w wyniku czego moglbym grac w necie. Jakies porty odblokowac albo cos :?: No i zeby to tylko tyczylo sie mojego kompa. HELP :!: :!: :!: Jeszcze jedno posiadam zewnetrzne ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Z twojej pozycji to nie mozna. Z adminem mozesz pogadac o ew. CBQ / PRIQ czy innym kolejkowaniu pakietow , aczkolwiek jesli chodzi o pingi daje to niewielka poprawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajaf Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Nio wlasnie admin jest otwarty na propozycje tylko nie bardzo wie co i jak. Napisz cos wiecej na ten temat.Kazda pomoc sie przyda :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 [...]Napisz cos wiecej na ten temat[...] CBQ PRIQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajaf Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Admin rozpatrzy te propozycj :D ale macie jeszcze jakies rady?Slyszalem ze jak zablokuje mi porty p2p to lagow nie bede mial.prawda to :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 [...]Slyszalem ze jak zablokuje mi porty p2p to lagow nie bede mial.prawda to :?:W ogóle to przeciez nie ma sensu , bo jak jesteś w lanie i chcesz tylko grać a ktoś ściaga przez p2p w tym samym czasie to co ci da fakt że będziesz miał poblokowane porty p2p ?? Nic . Więc ablo masz mało kumatego admina albo po prostu chce cię wyrolować :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 mozna, mozna wszystko :wink: przy wysyconym laczu ~95% bez kolejkowania i priorytezacji pingi dochodza do 300~500ms.. po konfigu HTB/HFSC nawet 30ms... hint :wink: IMQ, LARTC, moduly (ipp2p, iptables p2p) lub stringi aby lapac ruch p2p i wrzucac do wydzielonych kolejek... niech admin zapozna sie ze skladnia filtrow u32 i priorytezuje male pakiety UDP... itd... praca na kilka godzin i kilka dni testow.. ale warte tego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajaf Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 mozna, mozna wszystko :wink: przy wysyconym laczu ~95% bez kolejkowania i priorytezacji pingi dochodza do 300~500ms.. po konfigu HTB/HFSC nawet 30ms... hint :wink: IMQ, LARTC, moduly (ipp2p, iptables p2p) lub stringi aby lapac ruch p2p i wrzucac do wydzielonych kolejek... niech admin zapozna sie ze skladnia filtrow u32 i priorytezuje male pakiety UDP... itd... praca na kilka godzin i kilka dni testow.. ale warte tego :wink:Jakies linki by sie przydaly jeszcze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 HTB/SFQ + parę bajerów. Wszystko do wyguglania, linki powinny być też przyklejone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajaf Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 ok wielkie thx za wszystkie odpowiedzi 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...