teuton Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Witam Planuje wymienic chłodznie na moim Radeonie 9800 Pro Saphira i zastanawiam sie, czy kupic prostego Silencera czy może zainwestowac długoterminowo w nowego Zalmana. Zakładam, że chłodzi on lepiej niz jego poprzednik ZM80C, który był wydajnościowo zbliżony do Silencera. Może ktoś znalazł juz jakieś ciekawe recki na necie nowego zalmana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A nie lepiej założyć jakiegoś miedziaka od procka?? Na allegro napewno jakiegoś znajdziesz, nie dość że będzie lepiej chłodził, będzie cichszy to jeszcze mniej za niego zapłacisz... Ale oczywiście decyzja należy do ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 silencer to obecnie jedno z najlepszych chlodzen na grafe, tylko woda bylby lepsza, tylko ze silencer to wydatek kolo 60zl a ten zalman pewnie ze 150, a wcale lepszy nie jest po co ma kombinowac z jakimis radiatorami i wentylami jak moze miec chlodzenie, dobre, tanie i latwe w montazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Ja teraz tez bym kupil jakiegos miedziaka np: http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=3993&sid=1 Nawiercil dziury i luz. Jednak co miedz to miedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziados Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A gdzie można tego Silencera na dzień dzisiejszy kupić? Nigdzie go w sklepach na sieci nie widzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blacky Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 W www.csklep.pl mają http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=327 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 co wy mi tu jakieś miedziaki proponujecie. chce założyć poządne i co ważne ciche chłodzenie na grafe. Może ktoś już znalazł jakieś recki nowego zalmana ZM80D na necie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 ludzie chca ci pomoc a ty tak wyskakujesz :/ radiator z procka na gpu nadaje sie dobrze i do niego dajesz cichy wentyl 80mm i jest git. z tych wymienionych w temacie polecam silencera, bo sam mam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 co wy mi tu jakieś miedziaki proponujecie. chce założyć poządne i co ważne ciche chłodzenie na grafe. Może ktoś już znalazł jakieś recki nowego zalmana ZM80D na necie? ...bo taki miedziak jest lepszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 co wy mi tu jakieś miedziaki proponujecie. chce założyć poządne i co ważne ciche chłodzenie na grafe. Może ktoś już znalazł jakieś recki nowego zalmana ZM80D na necie? ja tam mam wersje C i spisuje sie swietnie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Ja bym nie przepłacał i brał Silencera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 juz kupiłem zalmana zm80D. Jutro będę go instalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 juz kupiłem zalmana zm80D. Jutro będę go instalować. dobry wybor... ten smieszny silencer nawet wyglada tak jakby sie mial rozleciec po miesiacu uzytkowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Haha może i tak wygląda, ale wydajnośc na tym samym poziomie, a ile tanszy :lol: Więc pomyśl sobie jakie ty udane inwestycie robisz :lol: Nie no ale wiesz wkońcu masz fajnie wyglądającego zalmana :lol: Nie no rozbawiłeś mnie troche :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Haha może i tak wygląda, ale wydajnośc na tym samym poziomie, a ile tanszy :lol: Więc pomyśl sobie jakie ty udane inwestycie robisz :lol: Nie no ale wiesz wkońcu masz fajnie wyglądającego zalmana :lol: Nie no rozbawiłeś mnie troche :lol: ClareS ma racje. Silencer rev.3 niczym nie ustępuje w wydajności staremu zalmanowi zm80C, ale zakładam że nowy zalman zm80D jest od niego o wiele lepszy (dwie heatpipy i wieksza powierzchnia). Poza tym silencer moze nie byc kompatybilny z przyszłymi nowszymi kartami, a zalman raczej będzie. No i pozostaje jeszcze kwestia zwiekszonej głosności po dłuższym czasie używania u silencera. Cena - fakt, tutaj silencer bezsprzecznie wygrywa. Poniżej ciekawy link z recką: http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...cle&articID=149 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 No może i nie będzie kompatybilny z nastepnymi kartami, ale wyjdzie nowa rev. która będzie. A wtedy sprzeda się stara grafe z e starym silencerem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 a wymiana kosztuje. Zalman chyba wystarczy na dłużej. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 a wymiana kosztuje. Zalman chyba wystarczy na dłużej. :wink: No ale sprzedając grafe, więcej dostaniesz z kozackim chłodzeniem niż bez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Haha może i tak wygląda, ale wydajnośc na tym samym poziomie, a ile tanszy :lol: Więc pomyśl sobie jakie ty udane inwestycie robisz :lol: Nie no ale wiesz wkońcu masz fajnie wyglądającego zalmana :lol: Nie no rozbawiłeś mnie troche :lol: LOL jak to ma identyczna wydajnosc to ja jestem swiety... pozatym mam bezglosne chlodzenie a ten zdechly arctic ma jakiegos smiesznego wentyla... inwestycja byla bardzo dobra dalem za niego 90plnow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 a wymiana kosztuje. Zalman chyba wystarczy na dłużej. :wink: No ale sprzedając grafe, więcej dostaniesz z kozackim chłodzeniem niż bez :) 8O buahahahahahahaha jak arctica nazywasz "kozackim chlodzeniem" to ci naprawde bardzoooooo wspolczuje teraz to ja sie dosc bardzo usmialem :P :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Hehe nie no sory przeicez ty masz najlepsze chlodzenie, a ja tu wyskakuje z jakimś Silencerem, który wygląda jak by miał się rozlecieć :lol: No jak ja mogłem :lol: hehehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Hehe nie no sory przeicez ty masz najlepsze chlodzenie, a ja tu wyskakuje z jakimś Silencerem, który wygląda jak by miał się rozlecieć :lol: No jak ja mogłem :lol: hehehehe Nom i tu masz zupelna racje :lol: wybaczam ci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Wystarczy ze widzialem to gufno i od razu mie sie odechcialo nawet o tym myslec... wyglada jak jakas zabaweczka dla dzieci do lat 3... z dretwym smigielkiem... LOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Szafran dobra nie chce mi sie juz tak bez sensu pisać. Ty masz zalmana jesteś zadowolony, ja mam Silencera i też jestem zadowolony (jest nie słyszalny :) ). Wg. ciebie wygląda jak jakieś [ciach!]o, a zobacz ile osób na forum go ma i tez jest zadowolonych :) Więc koniec dyskusi i topic do zamknięcia :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafran Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 no niech ci bedzie... ja bym go nie kupil chocby niewiem ile kosztowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Wy się tu bijecie,a ja tylko powiem , że własnie wczoraj zainstalowałem nowego zalmana ZM80D-HP na moim Saphire 9800 Pro. Ledwie sie to zmiesciło (odlegośc od coolera chipsetu), ale juz chłodzi. Na razie na wiatraku w panelu b ocznym obudowy, ale chyba musze dokupić tego zalmana ZM0-OP1, bo jak karte wygrzewam w Far Cry, to wiatraczek z obudowy nie daje rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Wy się tu bijecie,a ja tylko powiem , że własnie wczoraj zainstalowałem nowego zalmana ZM80D-HP na moim Saphire 9800 Pro. Ledwie sie to zmiesciło (odlegośc od coolera chipsetu), ale juz chłodzi. Na razie na wiatraku w panelu b ocznym obudowy, ale chyba musze dokupić tego zalmana ZM0-OP1, bo jak karte wygrzewam w Far Cry, to wiatraczek z obudowy nie daje rady. A masz może możliwość zmierzenie temp. rdzenia karty :?: Albo ktos kot ma zalmana i R9800PRO na PCB od Xt niech poda jaka ma temp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Mam areo II. Jeszcze nie robiłem dokładnych pomiarów (ciężko trafić czujnikiem blisko rdzenia na juz zamontownym zalmanie), ale wstepnie wygląda to tak: Pasywnie zalman bez wiatraka idle: 58C Zalman + wiatrak w obudowie idle: 38C Zalamn + wiatrak w obudowie load: 48C Wiatrak w obudowie to Papst (1500 RPM). Moja karta to Saphire 9800Pro Rdzeń R360, ale PCB od Pro. Myśle, że jak w obudowie zainstaluje wydajniejszy wiatrak, lub na zalmana nałoże ZM-OP1, to temperatury będą jeszcze niższe. Jak zrobie dokładne pomiary w wolnej chwili to podam wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Ja w idle na rdzeniu mam 44C a w stresie 48C :) i Buda wogóle bez wentyli tylko twarta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teuton Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 temperaturki niezłe. a wiatrak w arcticu masz na low czy high? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 temperaturki niezłe. a wiatrak w arcticu masz na low czy high? Na high ale jest nie słyszalny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...