robercu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Witam jestem nowy na tym świetnym FORUM :) Nie znam sie za dobrze na komputerach więc prosze sie ze mnie nie śmiać :P Mam procka Durona 800 mhz i płyte główną (na książce pisze) Mainboard K7VZA :) W biosie moge procka podkręcić max do 896 mhz. Czy jest jakiś program lub jakaś możliwość zrobienia czegoś żeby bardziej podkręcić proca ? (Teraz mam 864 mhz i temperatury są po max 30, a w grach po max 43 tak jak zawsze) Może mi ktoś coś poradzić ? Jeszcze raz pisze prosze się ze mnie nie śmiać jestem nowy i w kompach może nie jestem zielony ale jak czytałem nie które wasze wypowiedzi to do was nie dorównuje. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 no niestety. bezpieczna granica przetaktowywania magistrali PCI jest jakies 12-15%. i te 12% osiagasz na magistrali 112MHz. wieksze przetaktowanie moze byc grozne dla np.: dysku twardego. jesli Twoja plyta obsluguje magistrale 133MHz mozesz sproowac zmienic mnoznik nanizszy za pomoca drut-moda i ustawic wyzsza magistrale - to da spore zwiekszenie wydajnosci. a moze Twoj procek chodzi na FSB133 z mnoznikiem 8? mialbys spore szczescie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robercu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 O stary thx ale nie za bardzo sie orientuje w tym co napisałeś hehe :P Jeżeli możesz wyjaśnić to bardziej to bardzo bym prosił i sory za kłopot :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 może poczytaj trocha FAQ na temat podkręcania CPU- to ci wyjaśni powyższy post i będziesz mniej zielony ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robercu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Ojaaaaa czyli rozumiem, że bez odkręcania obódowy :P Nic nie zdziałam więcej niż teraz tak ?? :P Heh wielkie dzięki :) I sory za zajęcie czasu :P Pozdrawiam W biosie coś patrzałem i ogyrinalnie mam FSB 100 a mnożnik 8 Czy mógł by mi ktos w jakiś prosty sposób wytłumaczyć jak mam odblokować ten mnożnik na procku ? Bo jak narazie czytam to wszedzie pisze o jakimś L5 czy coś a ja za bardzo nie wiem o co chodzi. Z góry wielkie thx (Mam nadzieje że mnie nikt nie wyśmieje :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...