Skocz do zawartości
berkut

Sens zycia....

Rekomendowane odpowiedzi

Ok jedziemy dalej...

Te zapiski dowadzace istnienia niezmienionej formy pisma sw; Bylem na wykladzie ktory prowadzil ksiadz prof. dok.. bla bla. Wytlumaczyl to nadzywaczaj doglebnie. W wielkim skrocie: odkryto jakies dzbany w ktorych przechowaywano zapiski owczesnyc pisarzy starego testamentu.. wszytsko bardzo zniszczone itd. Poruwnujac tamte zapiski z obecna forma starego testamentu dowiedziono ze przeslanie i sens jest niezmienione. Postaram sie dowiedziec dokladniej i zamieszcze tu jakiegos linka czy cos.

Calunem sie zbytnio nie interesowalem i sie nie moge wypowiedziec ;]

"Patrzac jako chrzescijanin".. tak.. musze to robic bo jako czlowiek jestem zbyt podwarzalny i nieobiektywny. Podpieram sie dowodami.. a czy mam racje.. nie wiem. Co do tego ze Jezus powiedzial "tak" a ludzie robia innaczej... niestety jestesmy ludzmi; zaklamanymi, chciwymi itd. itp. Omijam to bo dla mnie kosciol to nie osoby, budynki, pielgrzymki, obrazki i krzyzyki. Licza sie tylko doznania duchowe nic wiecej.

Sprawy dogmatow wiary ... bardzo ciezki temat. Uwazam ze Bog pokazuje nam sposob w jaki mozemy osiagnac wieczonosc. Poprzez Ducha sw. kieruje dzialaniami kosciola abyt ten pomagal ludziom osiagnac zbawienie. Bez dogmatow kosciola (ktore sa bardzo dokladnie analizowane przed zatwierdzeniem i w swietle wiary nie moze tam byc zadnej pomylki) Jestesmy slepi, bladzimy i zadajemy pytanie dlaczego ? Nie mam nic przeciwko pytaniom... Nawet dogmaty nie daja mi pelnej wiary we wszystko co Bog mowi przez kosciol .. jak juz mowilem; szukam prawdy.

Kiedys sie zawezme, znajde gdzies na strychu badz w piwnicy biblie, przeczytam bardzo uwaznie, nastepnie wezme sie za porownywanie, spisze wszystkie niezgodnosci pomiedzy poszczegolnymi ewangeliami, i przywale je na drzwiach swojego kosciola (a i tu nie zapomne o nich anpisac). Poki co moge tylko prawic o tych niezgodnosciach, zapominajac gdzie byly podane przyklady. Moge tez tylko prawic o tych kilkunastu innych ewangeli i pytac, dlaczego ich nie wybrano.

Czekam z nieciepliwoscia. A dlaczego nie wybrano innych ewangelii ? Coz taki jest kanon pisma swietego, porzadek ustalony przez głowy kosciola. Ojciec mi kiedys wytlumaczyl dlaczego nie ma pozostalych ewangelii.. spytam sie go jeszcze raz i napisze.

Wracajac do tematu duszy i kto ja ma. JA mysle ze tylko czlowiek posiada dusze.. nie wiem jak mozna dawac taki dar zwierzetom.. zastanowcie sie. Nie mozna porownac psa do czlowieka. Czowiek ma rozum, wolna wole... zwierze ma tzw. instynkt, nie dziala tak jak chce (wlasnie co zwierze chce ?; spac jesc.. pfff) tylko tak jak podpowiada mu instynkt samozachowawczy. A szympanse.. no tak zapomnialem, one potrafia przyporzadkowywac figury do kolorow... i co z tego ? Dusza to cos wyjatkowego, i nie uwazam by byle chomik moglby byc bardziej wyjatkowy ode mnie ;]

Ale pismo swiete o jego zonie to juz sie nie rozprawia hmmmm tez ciekawe nie ? Smile

Nie rozumiem.. rozwiń.

Dalej. Tak .. Bog rzada od nas posluszenstwa .. w zamian daje zbawienie.

Wybor nalezy do nas.

Jak juz powiedzialem nie chce rozmawiac o ludziach. to ze ktos nie pamieta co bylo na kazaniu.. jego sprawa. Chce rozmawiac o wierze.

Modlitwa... Mniej wiecej historyjka ktora ojciec mi keidys opowiadal.

Podszedl kiedys włoski polityk do proboszcza kosciolka w Rzymie, i sie spytal:

-Prosze ksiedza.. czym jest modlitwa ?

-Modlitwa jest medytacja..

-A czym ze jest medytacja ?

-Medytacja to cisza...

Mam takie samo zdanie.. nie musze nic mowic by "porozmawiac z Bogiem"

Czy modlitwa moze trwac kilkanascie sekund ? Mysle ze o wiele mniej..

Czujac ze za chwile umrzesz wzdychasz tylko przeciez: "O boze.."

A tak serio.. mysle ze jest to chociazby chwila wyciszenia i skierowanie mysli ku górze.

Ksieza. To tylko ludzie.. uwazam ze wieksza czesc z nich nie powinna byc ksiezmi..

Spowiedz... Kosciol mowi ze rozmowa ze spowiednikiem to rozmowa z samym Bogiem.. jesli kiedykolwiek sie szczerze i porzadnie spowiadales.. to na pewno to ze mowisz komus na ucho swoje grzechy nie mialo dla ciebie wiekszego znaczenia. A po spowiedzi czujesz sie jak ptak.. jak nowo narodzony.. musze przyznac ze tez dawno nie bylem, ale zajmuje mi chwile czasu przygotowanie sie do tej rozmowy. Aha... i nawet ksiadz niuwaza.. nie smialby .. nie przemkneloby mu to przez mysl by odpuszczac komus grzechy. Dostal pelnomocnictwo od Boga by to robic ("komu odpusicie temu beda odpuszczone(...)".. ale on tylko robi znak krzyza reką .. wiem ze niekorzy ksieza w konfesjonale to nie te same osoby .. mowia innaczej.. innym tonem itd. I wiem ze to nie oni mowia.. to On przez nich mowi..

Ide spac... I naprawde nie chce rozmawiac o ludziach tylko o Bogu i wierze. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srekal34 -> Nawet nie ochodzi o domniemana Atlantyde. Grecja, Rzym, arabowie, daleki wschod - oni przeminali. Nasz czas - czas zachodu tez kiedys przeminie.

Szymoon -> te swiaty rownolegle to o ile dobrze pamietam to sa spekulacje wokol teori kwantowej a nie tam zadna religia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jedziemy dalej...

Szkoda ze tak wybiorczo :(

Te zapiski dowadzace istnienia niezmienionej formy pisma sw;  Bylem na wykladzie ktory prowadzil ksiadz prof. dok.. bla bla.

Tak przy okazji, warto wiedze zdobywac z wielu zrodel, bo zadne nie jest calkowicie obiektywne (a juz napewno nie ksieza).

Wytlumaczyl to nadzywaczaj doglebnie. W wielkim skrocie: odkryto jakies dzbany w ktorych przechowaywano zapiski owczesnyc pisarzy starego testamentu.. wszytsko bardzo zniszczone itd. Poruwnujac tamte zapiski z obecna forma starego testamentu dowiedziono ze przeslanie i sens jest niezmienione. Postaram sie dowiedziec dokladniej i zamieszcze tu jakiegos linka czy cos.

Calunem sie zbytnio nie interesowalem i sie nie moge wypowiedziec ;]

No tak stary testament, a co z nowym ? :) Poza tym jeszcze zawesze zostaje mi teoria spiskowa dziejow.

Sprawy dogmatow wiary ... bardzo ciezki temat. Uwazam ze Bog pokazuje nam sposob w jaki mozemy osiagnac wieczonosc. Poprzez Ducha sw. kieruje dzialaniami kosciola abyt ten pomagal ludziom osiagnac zbawienie. Bez dogmatow kosciola (ktore sa bardzo dokladnie analizowane przed zatwierdzeniem i w swietle wiary nie moze tam byc zadnej pomylki)  

No mi ciezko uwierzyc w to, ze dogmaty pochodza od Boga - a mowiac dokladniej to w ogole w cos takiego nie wierze. Dla mnie kosciol, to takie panstwo z boku, rowniez uprawia swoja polityke, stara sie o jak najwieksza liczbe osob.

Jestesmy slepi, bladzimy i zadajemy pytanie dlaczego ? Nie mam nic przeciwko pytaniom... Nawet dogmaty nie daja mi pelnej wiary we wszystko co Bog mowi przez kosciol .. jak juz mowilem; szukam prawdy.

Dogmaty nie moga byc odpowiedzia na szukanie prawdy, szukanie prawdy to poznawanie zagadnienia od roznych stron, nie od jednej. Natomiast co do tego, ze Bog cokolwiek mowi przez kosciol - zgodzic sie nie moge.

Czekam z nieciepliwoscia. A dlaczego nie wybrano innych ewangelii ? Coz taki jest kanon pisma swietego, porzadek ustalony przez głowy kosciola. Ojciec mi kiedys wytlumaczyl dlaczego nie ma pozostalych ewangelii.. spytam sie go jeszcze raz i napisze.

Nie bardzo rozumiem " Coz taki jest kanon pisma swietego, porzadek ustalony przez głowy kosciola"

Wzielo sie 5 lysoglowych i powiedzialo - bierzemy te 4 ewangelie bo nam sie podobaja... ?

A bardoz chetnie uslysze odpowiedz na pytanie, dlaczego wybrano te konkretne cztery ewangelie z kilkunastu.

Ja odpowiedz jedna juz moge podac: bo tylko te cztery, byly ze soba w miare spojne i nie zaprzeczaly sobie nazbyt czesto.

Nie znaczy to jednak, ze mowia prawde - w to tez nigdy nie uwierze.

Wracajac do tematu duszy i kto ja ma. JA mysle ze tylko czlowiek posiada dusze.. nie wiem jak mozna dawac taki dar zwierzetom.. zastanowcie sie. Nie mozna porownac psa do czlowieka. Czowiek ma rozum, wolna wole... zwierze ma tzw. instynkt, nie dziala tak jak chce (wlasnie co zwierze chce ?; spac jesc.. pfff) tylko tak jak podpowiada mu instynkt samozachowawczy.

Wysoko cenisz czlowieka. Ja nie sadze, by czlowiek byl jakkolwiek lepszy od zwierzat. Wolna wola ? ja przeprazam, czlowiek chce jesc spac i tyle, takie sprawy jak samochod cyz dom, spadaja na dalszy plan. Jestem daleki od wykorzystywania zwierzat, od uwazania sie za kogos lepszego od zwierzat (choc od uwazam sie za lepszego od niektorych ludzi), i bardzo mnie denerwuje taka postawa "wladcy". Czlowiek ma taki sam instynkt jak zwierze, tylko przez lata tlumiony.

Ale ja chce tu jedno zaznaczyc. PYtalem od kiedy czlowiek ma dusze, a ty jakos uniknales odpowiedzi na to pytanie. Czy czlowiek, ktory zyl 10 000 lat temu mial juz dusze, a ten ktory zyl 25 000 lat temu jeszcze jej nie mial ? Jesli czlowiek mial zawsze dusze, to zauwaz, ze dawno dawno temu w ogole nie roznilismy sie w naszych zachowaniach od zwierzat, dlaczego wiec teraz uwazasz,z e zwierzeta sa gorsze ? Bardzo chcialbyc poznac twoje zdanie(zdanie kosciola?) w tej kwestii.

Dusza to cos wyjatkowego, i nie uwazam by byle chomik moglby byc bardziej wyjatkowy ode mnie ;]

Eee wiesz nie chcialbym cie obrazic, ale w czym ty to jestes bardziej wyjatkowy wsrod ludzi, w czym chomik nie jest wsrod chomikow ?.

Dyskusje o tym, czy czlowiek jest lepsza istota od zwierzat daruje, zeby nie podnosic sobie cisnienia. Wypowiadalem sie na ten temat przy okazji ostatniego topicu o podobnej tematyce.

Ale pismo swiete o jego zonie to juz sie nie rozprawia hmmmm tez ciekawe nie ? Smile

Nie rozumiem.. rozwiń.

Nie mow, ze nie slyszales o Marii Magdalenie i o tajemnicy templariuszy ?

Jak juz powiedzialem nie chce rozmawiac o ludziach. to ze ktos nie pamieta co bylo na kazaniu.. jego sprawa. Chce rozmawiac o wierze.

Ale tak wlasnie wyglada dzisiejsza wiara.

Modlitwa... Mniej wiecej historyjka ktora ojciec mi keidys opowiadal.

Podszedl kiedys włoski polityk do proboszcza kosciolka w Rzymie, i sie spytal:

-Prosze ksiedza.. czym jest modlitwa ?

-Modlitwa jest medytacja..

-A czym ze jest medytacja ?

-Medytacja to cisza...

W pelni sie zgadzam. A jakie modlitwy mamy w kosciele ? zdrowaski !

Spowiedz... Kosciol mowi  

No wlasnie IMHO kosciol za duzo mowi.

ze rozmowa ze spowiednikiem to rozmowa z samym Bogiem.. jesli kiedykolwiek sie szczerze i porzadnie spowiadales.. to na pewno to ze mowisz komus na ucho swoje grzechy nie mialo dla ciebie wiekszego znaczenia. A po spowiedzi czujesz sie jak ptak.. jak nowo narodzony..  

Jakos nigdy sie tak ie czulem po spowiedzi - jak jeszcze bylem maly i sie spowiadalem.

Aha... i nawet ksiadz niuwaza.. nie smialby .. nie przemkneloby mu to przez mysl by odpuszczac komus grzechy. Dostal pelnomocnictwo od Boga by to robic  

No to w koncu jak ? moze to robic, czy nie smialby ?

Poza tym jakie pelnomocnictwo ? spowiedz zostala wymyslona, kiedy juz Jezusa dawno na ziemi nie bylo, miala przynosic zysk. Jak mozna wierzyc, ze pochodzi od Boga ? Kolejny dla mnie powod, by nie wierzyc w to co pisze biblia i by sadzic, ze kosciol nagina to co jest w niej napisane odpowiednimi interpretacjami - tak by im to pasowalo.

Ide spac... I naprawde nie chce rozmawiac o ludziach tylko o Bogu i wierze. Pozdro.

Szkoda ze tak wiele z mojego postu pominales, moze za duzo napisalem jak na jeden raz, mailem nadzieje, ze odniesiesz sie do wszystkich moich twierdzen :(

Mutos:

Nie wiem jak tam fizyka kwantowa itd. wiem natomiast to co napisalem - czytalem o tym i nie bylo to bynajmniej inspirowane badaniami naukowymi w stricte tego slowa znaczeniu. Poza tym nie swiaty rownolegle, tylko poziomy, po jakich nasza dusza wedruje, kolejne poziomy to jakis poziom szczescia, milosci itd. Niestety nie moglem znalezc tego tekstu o ktorym mowie.

Natomiast dla zainteresowanych OBE: mam na komputerze "Podróże poza Ciałem" Monroea oraz dwa inne obszerne teksty dotyczace tego zjawiska, jak rowniez "Czy rzeczywiście poza ciałem?

Copyright © Krzysztof Karnowski, 1997" ktore moze byc dla osob zafascynowanych OBE bardzo ciekawa lektura. Jesli ktos chetny - zglosic sie do mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda ze tak wybiorczo, ale nie mam czasu by nie wiadomo jakie ksiazki tu pisac. sorry...

Akurat to ze ksiadz dawal ten wyklad nie ma najmniejszego znaczenia, bo ronie dobrze moglby to byc zwykly archeolog czy inny poszukiwacz skarbów.

Patrzysz przez pryzmat "ksiedza" .. i sadze ze nie znasz wielu ksiezy wiec prosze nie wypowiadaj sie ogolnikowo. Ja szanuje b. wielu ksiezy bo ich wywody naukowe sa niezwykle interesujace, sa oni w ty momencie uczonymi, a koloratka nie ma znaczenia. Rownie dobrze mogliby nie byc ksiezmi, wtedy bys im uwierzyl ?

Nie powiedzialem ze wieze w ta teorie "dzbanów na pustyni" ale jest ona b. prawdopodobna a wrecz niepodwazalna bo potwierdzona naukowo a nie przez kosciol. A co nowy testament ?... zostal spisany przez apostolow pod natchnieniem ducha sw. i nie ma sie nad czym zastanawiac, wierzysz temu albo nie, tak samo jak pamietniki siostry faustyny, wierzysz ze ona to napisala tak jak jezus jej to powiedzial albo nie i tyle. Samo slowo wiara zaklada w sobie tajemnice, wiec jesli werzysz w to co kosciol przekazuje a i tak drecza cie dylematy tak jak kazdego katolika to odpowiedzi znajdziesz po smierci. Nie mozna rozwazac spraw duchowych linijka i lupa, to rzeczy nie materialne wiec nauka tego nigdy do konca nie wyjasni. Teoria spiskowa dziejow to tylko "teoria" wiec to totalnie nie podlega pod slowo boga, a pismo sw napewno nie zostalo uknute. jest to poprostu niemozliwe z kazdego punktu widzenia.

Odsylam cie do ksiazek... jakbym chcial tu to przedtsawic.. hmm jakies 400 stron na dobry poczatek i nie da rady w 2 zdaniach na to odpowiedziec. Zacznij od ksiazki "Klucz Do Biblii" Powodzenia ;]

Tak, kosciol od zawsze mial swoja polityke. Przeciagnac jak najwiecej ludzikow na swoja strone i dac im szanse pojscia do nieba. A ze kosciolem nie zawsze kierowali ludzie odpowiedzialni i oddani sprawie to sama idea wypaczyla sie i to bardzo powaznie w niektorych przypadkach. Ojciec swiety kiedys tam nawet przepraszal za bledy kosciola. I przypominam ze papiez jest nieomylny tylko w sprawach wiary a nie w sprawach polityki. I nigdy nie wypowiada sie sam tylko poparty cala armia duchownych.

Okej troche histori, dlaczego mowisz ze Bog nie mowi przez kosciol ? To po co jezus zapoczatkowal kosciol, po co mianowal sw. Piotra na pierwszego papieza ? Po co ten urzad jest przekazywane az do dzisiaj ? Ktos musi tym kierowac i nie wchodzi w gre sytuacja ze na papieza zostaje wybrany ktos kto zle pokieruje kosciolem. No tak mozna sie klocic ze wielu bylo papiezy co i wyprawy krzyzowe robili i inne zlo siali.. tak.. nie mozna tego ukrywac ale taki byl owczesny swiat i ludzie wtedy sadzili ze tak ma byc ;] A czy dogmaty moga byc odpowiedzia na szukanie prawdy.. to zalezy od ciebie albo je przyjmujesz albo nie. Jak ktos mowi ze cos jest biale a wg. ciebie jest to szare to poprostu sie z tym nie zgadasz. Aha Bog kosciol i ludzie to jednosc... Nie ma przepasci pomiedzy kosciolem a bogiem bo bog to kosciol i vice versa. Jest to tylko twoja sprawa czy w to wierzysz... nie chce cie przypadkiem nawracac.. a zreszta nawet nie wiem czy jestes wierzacy czy masz na celu tylko podwazanie moich slow.

Eee wiesz nie chcialbym cie obrazic, ale w czym ty to jestes bardziej wyjatkowy wsrod ludzi, w czym chomik nie jest wsrod chomikow ?.

Nie powiedzialem ze jestem wyjatkowy wsrod ludzi.. tylko ze stawiam siebie wyzej niz "chomika". Napewno z plonacego budynku strazak najpierw ratuje dziecko, a chomika pozniej albo wcale ? Dlaczego ? Bo zycie ludzkie jest cenne.. no tak.. a skad mamy wiedziec ze chomika jest mniej cenne ? Bo gatunek dba o swoj gatunek a nie o inny. Nie potrafie tego lepiej wytlumaczyc. A czy zwierzeta maja dusze.. no tak.. popelnilem gafe wczesniej i powiedzialem ze nie maja, maja ale smiertelna dlatego nie wejda do nieba. wierzysz albo nie ;]

Maria magdalena i templariusze :lol: to zwykla literatura i nie podlega pod palec bozy... Nie ma o czym gadac.

Ale tak wlasnie wyglada dzisiejsza wiara.

Wiara wyglada tak jak ty ja widzisz.

W pelni sie zgadzam. A jakie modlitwy mamy w kosciele ? zdrowaski !

Zdrowaski to tylko formalna modlitwa. Mi chodzilo o modlitwe serca, czekanie na odpowiedz, wyciszenie itd. Poczytaj troszke o rodzajach modlitwy.

Spowiedz... spowiadales sie ostatnio jak byles maly. Byla to spowiedz ale nie rozumiales jej jeszcze wtedy, tak jak ja napewno nie rozumiem jej do konca. Wiara musi sie rozwinac a pozostawanie ciagle na tym samym poziomie nie prowadzi do prawdy.

No to w koncu jak ? moze to robic, czy nie smialby ?

Poza tym jakie pelnomocnictwo ? spowiedz zostala wymyslona, kiedy juz Jezusa dawno na ziemi nie bylo, miala przynosic zysk. Jak mozna wierzyc, ze pochodzi od Boga ? Kolejny dla mnie powod, by nie wierzyc w to co pisze biblia i by sadzic, ze kosciol nagina to co jest w niej napisane odpowiednimi interpretacjami - tak by im to pasowalo.

Polecam lekture nowego testamentu. Tam Jezus wyraznie powiedzial co to jest spowiedz i w taka spowiedz ja wierze. Spowiedz powstala kiedy Jezus przyszedl ani wczesniej ani pozniej. Nie wiem jak mozesz pisac ze to kosciol ja wymyslil. Nie znasz faktow.

Chce zakonczyc juz ta dyskusje bo nigdy sie nie skonczy, powiedzenie wszystkiego jest nieosiagalne, tym bardziej na forum. Sam ciagle daze do spotkania z samym soba a co dopiero z Bogiem. Zycze ci powodzenia na dalszej drodze ku prawdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria spiskowa dziejow to tylko "teoria" wiec to totalnie nie podlega pod slowo boga, a pismo sw napewno nie zostalo uknute. jest to poprostu niemozliwe z kazdego punktu widzenia.  

Ale to, ze bylo zmieniane jesli trzeba bylo, interpretowane w korzystny sposob - wcale nie trudno uwierzyc, a mi o wiele latwiej niz w to, ze mowi prawde.

Odsylam cie do ksiazek... jakbym chcial tu to przedtsawic.. hmm jakies 400 stron na dobry poczatek i nie da rady w 2 zdaniach na to odpowiedziec. Zacznij od ksiazki "Klucz Do Biblii" Powodzenia ;]

Dziekuje za polecenie ksiazki, spewnoscia przeczytam, sam ze swojej strony nic niestety dzisiaj nie moge polecic.

No tak mozna sie klocic ze wielu bylo papiezy co i wyprawy krzyzowe robili i inne zlo siali.. tak.. nie mozna tego ukrywac ale taki byl owczesny swiat i ludzie wtedy sadzili ze tak ma byc ;]  

Ludzie gleboko wierzyli w to co mowil im kosciol, chcieli uwolnic ziemie swieta i wierzyli, ze dzieki temu zostana im ODPUSZCZONE WSZELKIE GRZECHY bo tak im powiedziano. Dzisiaj widzimy, jakie to bylo glupie, ale pomimo tego nadal wierzymy w wiele z tego, co kosciol mowi. Powinno sie wynosic nauke z przeszlosci.

Nie ma przepasci pomiedzy kosciolem a bogiem bo bog to kosciol i vice versa.  

No wlasnie, dla mnie jest zupelnie inaczej.

a zreszta nawet nie wiem czy jestes wierzacy czy masz na celu tylko podwazanie moich slow.

Jak wczesniej napomknalem, sam tego nie wiem, napewno nie mam zamiaru deklarowac sie jako wierzacy we wszystko co mowi kosciol i biblia. Mam zamiar dowiedziec sie jak najwiecej(dlatego cieszy mnie dyskusja z Toba), i moze nigdy nie zadeklaruje, w co wierze.

Nie powiedzialem ze jestem wyjatkowy wsrod ludzi.. tylko ze stawiam siebie wyzej niz "chomika".  

No tak, wiec w czym jestes lepszy, czym bardziej zaslugujesz na wieczne szczescie od chomika ?

Napewno z plonacego budynku strazak najpierw ratuje dziecko, a chomika pozniej albo wcale ?  

Tak oczywiscie, tak samo chomik nie ratowalby czlowieka. Dobrze, ze nie podales tutaj jako przykladu psa, bo i strazak psa pewnie by ratowal i pies czlowieka :)

Dlaczego ? Bo zycie ludzkie jest cenne.. no tak.. a skad mamy wiedziec ze chomika jest mniej cenne ? Bo gatunek dba o swoj gatunek a nie o inny.  

Troche tutaj namietliles, co ma cennosc zycia, do tego ze kazdy gatunek dba o siebie ?

Nie potrafie tego lepiej wytlumaczyc. A czy zwierzeta maja dusze.. no tak.. popelnilem gafe wczesniej i powiedzialem ze nie maja, maja ale smiertelna dlatego nie wejda do nieba. wierzysz albo nie ;]

Wiec jesli juz bedziesz w niebie, to pozdrow Boga ode mnie i spytaj, czym czlowiek zasluzyl sobie na zycie wieczne, a czym zwierzeta zawinily na zapomnienie.

Maria magdalena i templariusze :lol: to zwykla literatura i nie podlega pod palec bozy... Nie ma o czym gadac.

No sorry ale biblia i ewangelie to tez zwykla literatura. A palca bozego mozemy sie doszukiwac nawet i w Main kampf jesli komus tak pasuje... Ale rozumiem, ze najlepiej przemilczec.

Zdrowaski to tylko formalna modlitwa. Mi chodzilo o modlitwe serca, czekanie na odpowiedz, wyciszenie itd. Poczytaj troszke o rodzajach modlitwy.

Kiedys sie modlilem do Boga, kiedys wierzylem w dziadka z broda, jak bylem maly gleboko wierzylem, ze on mnie slyszy, dziwilem sie przeto czemu nie odpowiada, albo czemu ja go nie slysze. No ale to oczwiscie ja odszedlem od Boga, nie Bog ode mnie.

Polecam lekture nowego testamentu. Tam Jezus wyraznie powiedzial co to jest spowiedz i w taka spowiedz ja wierze. Spowiedz powstala kiedy Jezus przyszedl ani wczesniej ani pozniej. Nie wiem jak mozesz pisac ze to kosciol ja wymyslil. Nie znasz faktow.

No sorry, ale wielokrotnie slyszalem, w ktorym to roku zostala wprowadzona spowiedz, za jaka oplata i przez ktorego papieza.

Mam natomiast nauczke na przyszlosc, jak juz znajde jakies ciekawe zrodlo, to tym razem spewnoscia zapisze co mowilo dokladniej, zebym w przyszlosci mogl ladnie cytowac.

Chce zakonczyc juz ta dyskusje bo nigdy sie nie skonczy, powiedzenie wszystkiego jest nieosiagalne, tym bardziej na forum. Sam ciagle daze do spotkania z samym soba a co dopiero z Bogiem. Zycze ci powodzenia na dalszej drodze ku prawdzie.

Bardzo milo sie dyskutowalo i dowiedzialem sie o ciekawych pogladach.

Natomiast mam do Ciebie dwie ogromne prosby.

1. Obiecales spytac tate, dlaczego wybrano te 4 i tylko 4 z kilkunastu ewangelii - jak bedziesz mial chwile i mozliwosc, to spytaj. Bardzo mnie ciekawi odpowiedz, a szczerze mowiac ja sam nie mam gdzie sie spytac.

2. Odpowiedz mi na pytanie(jak sadzisz - bo nie pytam cie o to jak jest):

Czy czlowiek, ktory zyl 10 000 lat temu mial juz dusze, a ten ktory zyl 25 000 lat temu jeszcze jej nie mial ? Jesli czlowiek mial zawsze dusze, to zauwaz, ze dawno dawno temu w ogole nie roznilismy sie w naszych zachowaniach od zwierzat, dlaczego wiec mial ta dusze, a zwierzeta - takie same jej nie mialy i nie maja. A jesli jej wtedy nei mial, to od kiedy ja ma ? co takiego musial zrobic, zeby sobie na nia zasluzyc. Na ta niesmiertelna dusze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Odpowiedz jest w ksiazce "Klucz do Biblii" Aha i nie wybrano 4 z kilkunastu tylko z ponad 8-ciuset (800+ ;]) I do dzisiaj odkrywane sa nowe. Jak juz wspomnialem wszystko jest w tej ksiazce ktora mam zamiar doglebnie przestudiowac bo polecil mi ja tata (nie czytalem jej jeszcze ;])

Ad.2 I tutaj jest wlasnie haczyk o ktorego istnieniu nie wiedzialem az do dzisiaj. Otoz do tej pory nie odnaleziono ogniwa laczacego rase ludzka ze zwierzetami, teoria ewolucji darwina nie zostala udowodniona, natomiast ostatnie odkrycia dowodza ze historia o Adamie i Ewie wcale nie jest taka bajkowa. Sam musze sie dowiedziec o co dokladnie chodzi. A co do tego kiedy czlowiek otrzymal dusze, moge odpowiedziec tylko ze od kiedy stal sie czlowiekiem. Nauka nie zna odpowiedzi na to pytanie , a i nie wiem dokladnie co mowi kosciol, a nie chce sklamac. . Pozdrawiam i EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1 No ja jeszcze slyszalem, ze znaleziono np. ewangelie ktora napisal sam Jezus - ale to tak na marginesie i moze bardziej w formie plotki potraktujmy bo nic dokladnie nie czytalem/ogladalem

Ad.2 rozwijajac ta teorie, ze nie ma ogniwa. No tak samo jak nie ma ogniwa laczacego poszczegolnych naszych pra przodkow - sa opisane poszczegolne rodzaje osobnikow wyrozniajace sie jakimis tam cechami fizycznymi, jest zauwazalna ciagla zmiana czlowieka, bylo to walkowane na biologii w liceum, czasem tez w telewizji mozna sie czegos dowiedziec. Nie wiem o jakim ogniwie mowisz i dlaczego mialoby laczyc ludzi ze zwierzetami.

No i jak to historia o Adamie i Ewie nie jest bajkowa ? swiat powstal na 3000 lat przed chrystusem, nigdy nie bylo dinozaurow i australopiteka ? Nie rozumiem za bardzo w co wierzysz, bo cala nauka zupelnie wyklucza poczatek taki jaki opisuje biblia... Mozesz mi to jakos wyjasnic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zboczę trochę z tematu bo niestety nie mam czasu już dziś aby przeczytać posty które napisaliście, ale jutro nadrobię straty ;)

Ja mam inną wizję życia po śmierci (raju), mianowicie iż człowiek wytwarza sobie "miejsce" (teoretycznie o nieograniczonej powierzchni) w którym żyło mu się najlepiej, widzi się z osobami (które chce zobaczyć) z którymi przebywał na co dzień, i niekoniecznie musiały umrzeć, wytwarza sobie świat bez problemów a z samymi przyjemnościami, po prostu jest taki jak on chce  Przykład: Chce wygrać w totka...wygrywam :] Problem może tkwić w tym gdzie to wszystko zachodzi skoro mózg nie żyje, więc coś na zasadzie snu odpada...Może dusz sama będąc na Ziemi w miejscu gdzie czuje się bezpiecznie wytwarza taki obraz  

Czyli taka ilucja, w ktorej sie zyje, az sie znudzi, a nastepnei wedrujemy na nastepny poziom... skads znam ta wizje, czytalo sie o OBE i LD :D

Heh, tu Ciebie zdziwie i powiem że wizję taką "wymyśliłem" sobie jeszcze zanim dowiedziałem się o OBE :)

"Dziś udało mi się z Bogiem skontaktować, więc ja kapłan będę i będę wam mówił co Bóg każe a wy macie to wypełniać", powiedzieli by że to wariat i by nie słuchali, no chyba, że zaczął by uzdrawiać, ale wtedy przeczymy teorii nie istnienia istot wyższych, bo od kogo by się brała uzdrowicielska moc

Moze wierzyc, ze od Boga, mozna wierzyc, ze to magia, malo kto wierzy, ze czlowiek po prostu tak jest i ze moze uzdrawiac (nie twierdze, ze ja w to wierzE), albo ze moze pokroic jablko czy banana sila woli.
Raczej moc się nie mogła z nikąd wziąć, a przez pojęcie "Bóg", chodzi mi raczej o istotę "wyższą" od nas nie koniecznie dziadka z brodą itd. A samo stwierdzenie "Bóg stworzył na swoje podobieństwo ludzi", rozumiem bardziej w ten sposób, że nie chodzi o wygląd i charakter ludzi, a o duszę ludzką, dla której życie na Ziemi to tylko okres przejściowy. Pytanie w jakim celu :? Nie wiem dokładnie, myślę jednak że dla tege aby ukazać duszy także jak wygląda cierpienie, bo w końcu, nie wiedząc czym jest cierpienie, skąd mamy wiedzieć czym jest szczęście :?: A może dla późniejszego wytworzenia sobie obrazu szczęścia...

Jeszcze tak na koniec pytanie do tych co uważają, że nie istnieje cos takiego jak dusza  To w takim razie OBE (podróż astralna, stan alfa itd.) jest czym, wymysłem wyobraźni...wątpię  

Swego czasu interesowalem sie OBE (moze znowu zaczne), z niewielkimi sukcesami raczej. Zaczalem sie intresowac najpierw LD, pozniej gdy pewnego razu, mialem takie dziwne uczucie, ze nie jestem w sobie, ze widze rog pokoju, ale jakis dziwny, gdy wszystko bylo ciemne - ktos mi powiedzial, ze to pewnie bylo OBE. Poczytalem, zaczalem cwiczyc. Do teraz bardzo lubie cwiczenie z oddychaniem, cwiczenie relaksacyjne:

Nie mysle o niczym innym tylko oddychaniu

- wdech, wdycham kolor zielony (lub jaki kto bardzo lubi)

- wydech, wydycham kolor czarny

Na poczatku szlo mi nawet chyba dobrze, dosc szybko przychodzily "mrowki" na rekach i nogach, ale jakos brzucha nie lapaly ;) moze nie mialy. W kazdym razie w takim stanie, gdy sa te mrowki, bardzo milo mi sie przebywalo, w koncu zaczalem proby pojscia dalej, roznymi metodami, wciagania sie po linie, wyobrazania sobie punktu nad glowa, wyobrazalem sobei ze szybko sie do mnie przyblizai oddala, takie smieszne uczucie w sobie wzbudzalem. niewiele mi to dawalo. W koncu zaczalem probowac poruszyc swoja dusza, nawet mialem wrazenie, ze mi sie stopa troche odczepila, badz dlon sie odczepia, bardzo staralem sie odczepic bardziej ale mi nie wychodzilo. W koncu jakos przestalem to robic, mzoe gdybym systematycznie cwiczyl, to dzisiaj juz chwalil sie, ze odbylem pierwsza podroz astralna. Ale nie o tym mialem pisac. Przeczytalem tez troche o hipnozie, zaciekawilo mnie dosc duze podobienstwo w przygotowaniach. Polega to mniej wiecej na tym samym wprowadzenie sie w trans i pozniej sobie cos wmawiasz. Zastanawia mnie, czy OBE nie jest wynikiem po prostu hipnozy, tak naprawde nigdzie nie podrozujemy....

Moja "przygoda" z OBE, wygląda mniej więcej tak: W pewnym momencie zacząłem mieć "kontrolowane sny"(chodzi o to że wiem, że to jest sen...Niezłe jaja nawet wychodzą, gdy wiesz, że wszystko jest fikcją i możesz robić co chcesz :) ), na początku olewałem to, jednak gdy zaczęły się coraz częściej powtarzać zaczęło mnie to interesować, rozmawiałem ze znajomymi czy mają coś podobnego, odpowiadali, że nie, więc jedyną szansę znalazłem w guglach :) Gdzie szukając rozwiązania dowiedziałem się przypadkiem o OBE, które było spokrewnione z moim problemem :) Sam raz spróbowałem (chyba znów zacznę) i zaszedłem dosyć daleko, jednak w pewnym momencie przyszły mi do głowy myśli typu "Co będzie jak nie wrócę?" i przerwałem...

Co do stwierdzenia OBE=hipnoza, nie mogę się zgodzić, taki przykład: Jak mogło by być możliwe dokładne odwiedzenie pokoju obok, widzieć różne przedmioty znajdujące się w nim it., nie odwiedzając go wcześniej :?

Teraz pytaie ogólnie do użytkowników: Czy udało się wam kiedyś wejść w stan alfa (OBE), czy też mieliście "kontrolowane sny"(jeżeli nie to dlaczego akurat mnie to spotkało, jest jakieś naukowe wytłumaczenie tego zjawiska :?: ( "np. Że mam zrytą psychikę, bo w dzieciństwie nie jadłem parówek itp. ;) )"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi