nigel0 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Witam wszystkich chciałbym się zapytać obierzysieciowców czy podłączenie kompa z dwoma sieciówkami do dwóch różnych sieci LAN z odrębnymi podłczeniami do Internetu może przynieść wymierne korzyści w postaci np. większych transferów przy pobieraniu plików ? ( posiadam zintegrowaną sieciówke jak i karte sieciową PCI ). Mam też drugie pytanko, otóż czy wykorzystanie jednej sieci Lan poprzez dwie karty sieciowe jednocześnie ( posiadam dwa gniazdka w scianie ) może coś zmienić ? Szczerze mówiąc jeszcze nie podłączałem w opisywany tu sposób i nie wiem czy np. aplikacje będą w stanie wykorzystać dwa połączenia sieciowe naraz aczkolwiek wolałbym najpierw dowiedzieć się co inni myślą o tym pomyśle. Na pierwszy rzut oka wydaje się nonsensem ale różnie bywa. Tak samo nonsensem wydaje się wykorzystanie technologi HT w P4 a w praktyce daje to przyrost wydajności. Być może był już taki temat jednak nie mogłem go znaleźć pzdr Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 albo albo. windows obsluguje jedna brame internetowa naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigel0 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 a czy jest jakiś inny (sprytny) sposób jak można wykorzystywać dwa podłączenia do internetu poszczególnych sieci naraz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 linuix + czesc uslug na jedno, czesc na drugie lacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 1) Jest to możliwe, choć i tak jednocześnie nie wykorzystasz obu łącz (znaczy np. jak ciągniesz plik to idzie jedną albo drugą rurą). Za to można zrobić load balancing tak zwany który rozłoży ruch w miarę równomiernie na obie rurki. 2) Jest to możliwe, choć uważam to za zbędne - więcej pieprzenia się niż zysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Nie potzrebujesz dwóch sieciówek, tylko routera z agregacją pasma. MA taki kilka portów WAN i równomiernie rozdziela (bądź tak jak ustawisz) obciążenie na te dwa łącza. Możesz również wybrać które usługi którędy mają iść. Np FTP na jeden WAN, a na drugim (takim z lepszymi pingami) grasz sobie online. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...