Johnny Krawężnik Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Witam. Mam pytanie. Otóż mój procesor kręci się z 2600+ na 194*11,5 (zablokowany mnożnik). W Prime po godzinnym, czy nawet dłuższym trochę teście (torture test) nie wyskakują błędy. Jak ustawię 196*11,5, to już są błędy, a w 3D Marku obraz robi się jakiś czarny i zwalnia bardzo wszystko. Więc mam pytanie (wybaczcie, ale ja się po prostu na tym nie znam za bardzo) - czy powinienem teraz podnieść VCore? Czy może to znaczy, że już więcej nie podkręcę, skoro mi wywala błędy przy 196*11,5? Dziękuję z góry za odpowiedź i wyrozmiałość (mam nadzieję :) ) z braku wiedzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 jak nie podnosiłeś jeszcze Vcore to oczywiście że tak - podnoś co np. 0,05v (2 kroki) i testuj, ew. podnieś też napięcie dla ramu (i pamiętaj - nie używaj ramu na ustawieniach 'by SPD'! - wywala błędy nie wiedzieć czemu). powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Krawężnik Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Dzięki! :) RAM mam nastawiony na AUTO (czyli synchronicznie z tego, co mi wiadomo). Przetestuję zaraz. RAMu na razie nie będę ruszał, jakieś one dziwne są - niby TwinMos, ale nawet nie idą na ustawieniach Aggressive, CL2 też nie (nawet przy ustawieniu FSB na 100). Ale mniejsza z tym.. dzięki raz jeszcze! :-) No i już po teście : Przy VCore 1,75 nie idzie mi (Prime95) nadal nawet na FSB 196... lipa. Wyżej już nie chcę iść, bo temp. wtedy wzrasta trochę. Dziękuję za odpowiedź, ale zostawię OC procka :) Już niech działa tak, jak jest ;) Pozdrawiam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 no jeśli podnoszenie Vcore nie pomaga, to znaczy że problem jest raczej z ramami, możesz bez oporu dać maxa, czyli 2.8v, te kości w ogóle się nie grzeją, bez stresu, ew. zacznij od 2.6v i testuj, może o 0.1v wystarczy, również, jeśli masz kości w dualu spróbuj z jedną kostką albo w singlu, na pewno dasz radę. pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Krawężnik Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Aha, czyli trzeba się pobawić RAMem jednak... w porząsiu :) Wieczorkiem się pobawię, dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Krawężnik Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 No to tak - zwiększyłem VCore RAMu do 2,6 i ku mojemu zdziwieniu Prime95 przechodzi bez zadnych "ale" przy stawieniu FSB na 196*11,5 :) Ale teraz mam inny problem, bo zauważyłem, że kata graficzna się strasznie grzeje :/ Zawsze coś musi być nie tak :D Dzięki za podpowiedź z tym VCore :) Pozdrawiam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...