Skocz do zawartości
Johnny Krawężnik

SL75FRN2-L i Barton2600+@194*11,5 ...co zrobić dalej z &quot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie. Otóż mój procesor kręci się z 2600+ na 194*11,5 (zablokowany mnożnik). W Prime po godzinnym, czy nawet dłuższym trochę teście (torture test) nie wyskakują błędy. Jak ustawię 196*11,5, to już są błędy, a w 3D Marku obraz robi się jakiś czarny i zwalnia bardzo wszystko. Więc mam pytanie (wybaczcie, ale ja się po prostu na tym nie znam za bardzo) - czy powinienem teraz podnieść VCore? Czy może to znaczy, że już więcej nie podkręcę, skoro mi wywala błędy przy 196*11,5?

Dziękuję z góry za odpowiedź i wyrozmiałość (mam nadzieję :) ) z braku wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie podnosiłeś jeszcze Vcore to oczywiście że tak - podnoś co np. 0,05v (2 kroki) i testuj, ew. podnieś też napięcie dla ramu (i pamiętaj - nie używaj ramu na ustawieniach 'by SPD'! - wywala błędy nie wiedzieć czemu). powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! :) RAM mam nastawiony na AUTO (czyli synchronicznie z tego, co mi wiadomo). Przetestuję zaraz. RAMu na razie nie będę ruszał, jakieś one dziwne są - niby TwinMos, ale nawet nie idą na ustawieniach Aggressive, CL2 też nie (nawet przy ustawieniu FSB na 100). Ale mniejsza z tym.. dzięki raz jeszcze! :-)

No i już po teście : Przy VCore 1,75 nie idzie mi (Prime95) nadal nawet na FSB 196... lipa. Wyżej już nie chcę iść, bo temp. wtedy wzrasta trochę. Dziękuję za odpowiedź, ale zostawię OC procka :) Już niech działa tak, jak jest ;) Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeśli podnoszenie Vcore nie pomaga, to znaczy że problem jest raczej z ramami, możesz bez oporu dać maxa, czyli 2.8v, te kości w ogóle się nie grzeją, bez stresu, ew. zacznij od 2.6v i testuj, może o 0.1v wystarczy, również, jeśli masz kości w dualu spróbuj z jedną kostką albo w singlu, na pewno dasz radę. pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak - zwiększyłem VCore RAMu do 2,6 i ku mojemu zdziwieniu Prime95 przechodzi bez zadnych "ale" przy stawieniu FSB na 196*11,5 :) Ale teraz mam inny problem, bo zauważyłem, że kata graficzna się strasznie grzeje :/ Zawsze coś musi być nie tak :D Dzięki za podpowiedź z tym VCore :) Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...