Skocz do zawartości
Gumiś

Co może wpływać na to ze komp nie chce się obudzić.....?

Rekomendowane odpowiedzi

Zwiększenie o 0.1V na procu i podkęcenie magistrali ze 100 do 122 jest

prawidłowe ? U mnie nie ! Nie wiem dlaczego ale przy takim ustawieniu komp. nie chce się obudzić (monitor czarny ,wiatraki i dyski chodzą...i nic)

Gdy go skęcę do 111 i Vcore o 0.1V to działa elegancko.

Czy przyczyną takiego stanu może być JESZCZE ZA MAŁE napięcie na rdzeniu procka ?

Procesor Celeron 900 Mhz(100/9)

Płyta główna Soltek KV2

Pamięć 256 MB SDRAM (133)

Orginalne nap. na rdzeniu- 1.80V

POMOCY !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem podobną syt. jak ustawiłem magistrale na 83 to nawet po podniesieniu napięcia na 1.7 nie chciał wstać bios sie wgrywał i tylko tyle.

Wystarczyło podnieść mag o 1 MHZ i działało. Teraz leci na fsb 105 i napięciu 1.6 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na 100% wina napięcia. U mnie celek nie chciał wstać na 1600MHz i napięciu 1.7, a jak dałem 1.8 to ruszył (niestety niestabilnie).

Nie koniecznie napiecia. Ja nie daje rady postawic C1.2 na 1.6 nawet po podniesieniu napiecia do 1.825V (po vmodzie). Pojawia sie POST, potem ma sie juz wgrywac windows i .....prrrr szalony. Moim zdaniem w naszym przypasku wina jest po stronie za duzej temp. Czyli zlozyc WC i heja do 1.62Ghz (12x135)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tutaj nie moge sie zwami w 100% zgodzić. Jak cholera widać, że u Wilczka nie był winny procesor tylko jakaś karta. Przy 83Mhz masz magistrale dla PCI 1/2 = 41,5 a dla AGP zazwyczaj 1/1 = 83. Jakieś urządzenie już nie wytrzymywało. A po przestawieniu o 1MHz czyli na 84 miałeś już PCi 1/3 = 28 a AGP 2/3 = 56.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy 566@935MHz fsb=110 mam temperature do 49C pamiec sdram na 2,2,2,5 wyciagam z proca max. 986MHz fsb=116MHz wstaje winda ale sie po paru minutach wyklada moja proba przy fsb=120MHz wymagala juz wylaczenia L2 :( proca fakt mialem 1020MHz ale to bylo gorsze od C 750MHz tak ze wiec sie nie opylilo wina lezy po stronie temperatury proca poprostu chlodzenie siada:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówiłem wcześniej-zwiększyłem nap. do 2.0 V

I...................nic. Poprostu nic.

Jedyny max kóry mogę wyciągnąć z mojego proca to FSB=116 Mhz i nap. w górę o 0.1 V wtedy ma tylko 1054 Mhz :cry:

Co do jasnej ciasnej mam zrobić żeby wyciągnąć z niego chociaż 1.1Ghz?

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...