Varrol Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Jak dotąd myślałem, że dyski IBM są niezniszczalne, bezawaryjne i w ogóle super. A tu kilka dni temu zapisuje jakiś plik i... dysk zaczął trzeszczeć, no i po resecie system już nie wystartował. Jako, że na dysku miałem sporo dość ważnych danych postanowiłem kupić nowy dysk. Mój wybór padł na Seagate Barracuda IV 60GB. Po utworzeniu partycji przystąpiłem do odzyskiwania danych (na drugim kompie) i tak mi się to udało, że przegrałem całą partycję, na której był system, więc ponowna instalacja mnie ominęła. Ale nie o tym chcę napisać. Jak pierwszy raz włączyłem komputer z nowym dyskiem, to pomyślałem, że nie działa?! Dysku w ogóle nie słychać, pomimo, że ma 7200RPM, kiedy komp odwółuje się do dysku (kiedy świeci się czerwona dioda w obudowie) - też nic nie słychać. Ale Bios widzi dysk poprawnie, więc jest OK. Po przegraniu systemu następny szok - prędkość dysku przy przegrywaniu danych jest niesamowita. Niby dysk ma te same parametry co mój stary IBM, ale różnica jest ogromna. Już nigdy nie kupię dysku IBMa i wszystkim to odradzam. Seagate Barracuda IV jest świetna - polecam wszystkim. (a co do mojego dysku IBMa, to dowiedziałem się, że wszystkie wyprodukowane na Węgrzech były wadliwe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Widzę, że za dużo napisałem i się wam tego nie chcę czytać, albo ten temat był już poruszany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 ibm suxx wiem, bo jush mialem z nim problemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Witam Moze juz teraz kolejnego Kolege przestanie dziwic fakt, ze zmienilem CZTERY B-IV (padaly), poniewaz nie wyobrazalem sobie juz "zycia" z innym dyskiem. Faktycznie - ta cisza najpierw poraza.. Potem zaczynamy slyszec wentylatory (wywalilem wszystkie Sunony, i zastapilem je kulkowymi CoolerMasterami - sa rowniez prawie nieslyszalne), i nastal.. raj. Maci go czasem potezne "cykanie" mojego starego Seagate`a - jest jako drugi dysk-magazyn. Ale, na szczescie rzadko, no i CD-ek jest jeszcze glosniejszy :-) -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja za to kupie sobie IBM Vancouvera - jak dal mnie ten dysk rządzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Witam Moze juz teraz kolejnego Kolege przestanie dziwic fakt, ze zmienilem CZTERY B-IV (padaly), poniewaz nie wyobrazalem sobie juz "zycia" z innym dyskiem. Faktycznie - ta cisza najpierw poraza.. Potem zaczynamy slyszec wentylatory (wywalilem wszystkie Sunony, i zastapilem je kulkowymi CoolerMasterami - sa rowniez prawie nieslyszalne), i nastal.. raj. Maci go czasem potezne "cykanie" mojego starego Seagate`a - jest jako drugi dysk-magazyn. Ale, na szczescie rzadko, no i CD-ek jest jeszcze glosniejszy :-) -- Pozdrawiam Piszesz, że barracuda IV padła ci 4 razy? A może wiesz dlaczego? Bo ja chciałbym tego uniknąć, póki mój IBM nie wrócił z serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Piszesz, że barracuda IV padla ci 4 razy? A moze wiesz dlaczego? Bo ja chcialbym tego uniknac, póki mój IBM nie wrócil z serwisu.Witaj Przeciez o tym walkowalem w kilku topicach. Wiem na pewno. Sprawca byl Codegen 300W - krotkie zaniki napiecia przy starcie powodowaly wejscie B IV w tryb autoskanningu, co przerywalo odczyt. Po kilkunastu takich zabiegach (plus moje hard-resety) B. nadawala sie juz tylko na smietnik. Po zamianie zasilacza na mocniejszy juz trzeci miesiac eksploatuje B IV bez zadnych klopotow (odpukac :-)) -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Varrol napisal, ze porazila go cisza. Ja osobiscie lubie slyszec jak chodzi dysk. Moj IBM moglby robic to ciszej ale przynajmniej wiem, ze wszystko jest oki. Pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Witam Moze juz teraz kolejnego Kolege przestanie dziwic fakt, ze zmienilem CZTERY B-IV (padaly), poniewaz nie wyobrazalem sobie juz "zycia" z innym dyskiem. Faktycznie - ta cisza najpierw poraza.. Potem zaczynamy slyszec wentylatory (wywalilem wszystkie Sunony, i zastapilem je kulkowymi CoolerMasterami - sa rowniez prawie nieslyszalne), i nastal.. raj. Maci go czasem potezne "cykanie" mojego starego Seagate`a - jest jako drugi dysk-magazyn. Ale, na szczescie rzadko, no i CD-ek jest jeszcze glosniejszy :-) -- Pozdrawiam Zgadzam sie w 100 % cisza z BIV jest zajebista , siedzisz w pokoiku rozmawiasz, sluchasz muzyki , a kompa nie ma nic nie slychac , ja po tygodniu jak kupilem BIV zaczalem kompa wyciszac bo wkoncu chcialem zobaczyc czy przy kopiowaniu uslysze BIV ;) mimo tego ze wyciszylem kompa dalej nie slysze dysku ;) . Dodam ze slucham muzyki i ogladam duzo filmow i jest switnie ,jak nieslychac zadnych drazniacych dzwiekow jakie wydaja HDD . A i jeszcze jedno zgadzam sie z Piturem co do uszkodzen BIV , ktore spowodowal jego zasilacz , ja mialem to samo , najgorsze dla dysku sa wahania napiecia szcegolnie jak cos ostro pisze albo czyta . POzatym BIV to najmniej awaryjne dyski . Mysle tez ze 80 % uszkodzen dyskow nie wynika z winy producenta . A dla wszystkich rada niech kupuja porzadne zasiki , a z Codagenami uwazac bo kumplowi tez zjaral dyska . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Varrol napisal, ze porazila go cisza. Ja osobiscie lubie slyszec jak chodzi dysk. Moj IBM moglby robic to ciszej ale przynajmniej wiem, ze wszystko jest oki. Pzdr Ta to sobie traktor postaw w pokoju , a pozatym ja sobie myszka ruszam i wiem ze wszystko dziala nie musze dysku sluchac czy brzeka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatI Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Myślałem że IBM jest rzeczywiście niezniszczalny!!! Pare dni temu wygięła się w nim igła i padła cała elektronika!!! Było to 60 GB. Kupiłem podobnie jak ty Barracude ale 40 GB!!! Jestem z niej bardzo zadowolony wcale nie słychać jak pracuje!!! Seagate jest de besciakiem!!! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ehhh B4 hehe i spadki napiecia.... PRAWDA mam B4 w i mi sie bady porobily od 41,5 MHz PCI spoko juz jest OK pewnego dnia podlaczam drugiego HDD do kompa .....POWER..... dziala oba HDD dzialaja az wlozylem plytke do mojego cd-roma LG 48x w momencie kiedy cd startowal , barracuda sie wylaczyla , i hdd led swieci ciagle ...... tak bylo dwa razy !! ale badow nie ma ..... musze zmienic zaslacz ten ma juz 3 lata :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Według mnie Baracuda 4 to szitowy dysk. Mi padły już 4 wkurzyłem sie i sobie kupiłem WDC 80 JB dysk jest bez porównania lepszy.Windows uruchamia sie zauwarzalnie szybcie.Przy kopiowaniu plików też widać różnice. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Według mnie Baracuda 4 to szitowy dysk. Mi padły już 4 wkurzyłem sie i sobie kupiłem WDC 80 JB dysk jest bez porównania lepszy.Windows uruchamia sie zauwarzalnie szybcie.Przy kopiowaniu plików też widać różnice. Oplaca sie zmieniac b4 na tego WD ? Jak on znosi wysokie pci ? Mi moja Barracuda ma problemy przy 38 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja z BIV nigdy nie miałem problemów, chociaż przez moje ręce przewinęło się już kilka dysków tego typu. Polecam również Maxtora 7200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Według mnie Baracuda 4 to szitowy dysk. Mi padły już 4 wkurzyłem sie i sobie kupiłem WDC 80 JB dysk jest bez porównania lepszy.Windows uruchamia sie zauwarzalnie szybcie.Przy kopiowaniu plików też widać różnice. Oplaca sie zmieniac b4 na tego WD ? Jak on znosi wysokie pci ? Mi moja Barracuda ma problemy przy 38 Jeżeli potrzebny ci szybki i pojemny dysk to tak.Co do Fsb to niewiem nie prubowałem jeszcze byłem 2 tygodnie bez kompa przez tą baracude więc niechce ryzykować kolejnych 2 tygodni bez kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 mój kumpel mał najpierw IBM 40 Gb po kilku tygodniach szlag go trafił więc sobie kupił 60 i to samo. namówiłem go na B IV ( ma teraz 60 Gb ) i do tej pory chodzi bez zastrzezen Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dyskJego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 On nie jest awaryjny tylko bardzo podatny na podkręcanie Przecież jak podkręcasz kompa to chyba zdajesz sobie sprawe ze coś może paść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 On nie jest awaryjny tylko bardzo podatny na podkręcanie Przecież jak podkręcasz kompa to chyba zdajesz sobie sprawe ze coś może paść Dlamnie na to samo wychodzi poco mi dysk który nie wytrzyma 38mhz pci niech swgate sobie go wsadzi gdzieś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Jego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny. Nie sadze zeby BIV byla bardziej awaryjna od twojego WD , szczegolnie ze ostatnio chcialem kupic go i koles powiedzial ze dostali partie 40 dyskow z czego 25 wrocilo do serwisu. A ze o awaryjnosci BIV tak duzo sie mowi to wynika z tego ze bardzooooo duzo osob je ma . Odrazu mowie ze nie bronie Barracud , bo zdecydowanie WD jest szybszy , ale w domu BIV sie sprawdza , szczegolnie ze nie przeszkadza mi ze system stratuje 5 sekund dluzej, po sieci i tak mam 10 MB jak sie wymieniam filmami , jak przegrywam z dysku na dysk mam 20 MB i pelna cisze i jestem zadowolony . Aha na dobrej zasilce dysk chodzi ciszej i pewniej ( mam tu na mysli prace glowic ) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Jego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny. Nie sadze zeby BIV byla bardziej awaryjna od twojego WD , szczegolnie ze ostatnio chcialem kupic go i koles powiedzial ze dostali partie 40 dyskow z czego 25 wrocilo do serwisu. A ze o awaryjnosci BIV tak duzo sie mowi to wynika z tego ze bardzooooo duzo osob je ma . Odrazu mowie ze nie bronie Barracud , bo zdecydowanie WD jest szybszy , ale w domu BIV sie sprawdza , szczegolnie ze nie przeszkadza mi ze system stratuje 5 sekund dluzej, po sieci i tak mam 10 MB jak sie wymieniam filmami , jak przegrywam z dysku na dysk mam 20 MB i pelna cisze i jestem zadowolony . Aha na dobrej zasilce dysk chodzi ciszej i pewniej ( mam tu na mysli prace glowic ) . Jeden woli cisze drugi szybkość ale ten mój Wd wcale niejest taki głośny jak pracuje w ogóle nie słysze głowic tylko cały czas lekki szym ale wiatrak go zupełnie zagłusza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Jego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny. Nie sadze zeby BIV byla bardziej awaryjna od twojego WD , szczegolnie ze ostatnio chcialem kupic go i koles powiedzial ze dostali partie 40 dyskow z czego 25 wrocilo do serwisu. A ze o awaryjnosci BIV tak duzo sie mowi to wynika z tego ze bardzooooo duzo osob je ma . Odrazu mowie ze nie bronie Barracud , bo zdecydowanie WD jest szybszy , ale w domu BIV sie sprawdza , szczegolnie ze nie przeszkadza mi ze system stratuje 5 sekund dluzej, po sieci i tak mam 10 MB jak sie wymieniam filmami , jak przegrywam z dysku na dysk mam 20 MB i pelna cisze i jestem zadowolony . Aha na dobrej zasilce dysk chodzi ciszej i pewniej ( mam tu na mysli prace glowic ) . Jeden woli cisze drugi szybkość ale ten mój Wd wcale niejest taki głośny jak pracuje w ogóle nie słysze głowic tylko cały czas lekki szym ale wiatrak go zupełnie zagłusza. Dokladnie :)ja osobiscie wole cisze zreszta Seagate caly czas chroni patentami swoje lozyska ;) natomiast jezeli chodzi o prace glowic to w BIV dlatego jest tak cicho bo sa w trybie Silent na performance juz je slychac . POwiedz ile masz juz tego WD ,i jak bedzie sie cos z nim dzialo, mam nadzieje ze dasz znac ,ja za jakis miesiac bede kupowal jeszcze jeden dysk , wiec chcialbym wiedziec jak najwiecej temat tego WD( np jak znoso wysokie PCI ) , moze juz bedzie BV wiec mialbym ciezki orzech do zgryzienia . BTW na benchmark.pl szykje sie wielki test dyskow twardych ciekawe czy dobzre go zrobia , szkoda tez ze nie ma jeszcze BV to porownania :( . Pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Dokladnie :)ja osobiscie wole cisze zreszta Seagate caly czas chroni patentami swoje lozyska ;) natomiast jezeli chodzi o prace glowic to w BIV dlatego jest tak cicho bo sa w trybie Silent na performance juz je slychac . POwiedz ile masz juz tego WD ,i jak bedzie sie cos z nim dzialo, mam nadzieje ze dasz znac ,ja za jakis miesiac bede kupowal jeszcze jeden dysk , wiec chcialbym wiedziec jak najwiecej temat tego WD( np jak znoso wysokie PCI ) , moze juz bedzie BV wiec mialbym ciezki orzech do zgryzienia . BTW na benchmark.pl szykje sie wielki test dyskow twardych ciekawe czy dobzre go zrobia , szkoda tez ze nie ma jeszcze BV to porownania :( . Pozdrowionka Narazie jakiś tydzien i 0 problemów.Nawet nie wiedziełem że wyszedł juz BV możesz dać jakis link do testu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Jego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny.Zgadzam sie z Majdanem ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Mi padły :Quantum i Maxtor. IBM (z Filipin) chodzi już prawie 2 lata ale strasznie głośno. Teraz mam Barracude 4 i jestem zadowolony - jest cicha a wydajność jest wystarczająca. Tylko bardzo dużo prądu pobiera 13,5 W (ibm tylko 7,5) Wie ktoś ile mocy pobieraja WD 7200? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Mi moj IBM padl juz dwa razy w tym raz swirzo po gwarancji wiec jasne ze serwis dal [gluteus maximus]. Baracudy nie uzywalem a z doswiadczenia wiem ze WD to dobre dyski (mam i dziala juz dlugo :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 mialem 3 ibmy zaden nieprzetrzymal wiecej niz 2.5 miesiaca. obecny czwarty hdd zbliza sie wlasnie do konca zywotu wydaje z siebie podejzane dzwieki ale narazie niema badow eh jaka szkoda :twisted: ach jest to gxp120 (vancouver) przyznaje ze jest ultraszybki ale porazajaco glosny z doswiadczenia wiem ze co drugi ibm ma zwalone lozyska i przez to tak glosno sie kreci :? tak mialem takie co chodzily bardzo cichutko !!!!! ale nistety rowniez sie przekrecily :evil: teraz przeklinam dzien w ktorym uruchmilem ta stodwudziestke jest tak glosny ze jego prace mozna porownac z cd :? czekam z niecierpliwoscia az padnie a wtedy bede mial problem wd czy b4 chyba jednak b4 poniewaz cenie sobie bardzo te dni kiedy byla cisza i spokoj :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja ten ma B IV i jest to naprawdę dobry dysk Jego jedyną zaletą jest cisza.Jest bardzo wolny i imho bardzo awaryjny. Ehm, bardzo wolny, to chyba przesada. Co do awaryjności do czas pokaże. A przy okazji IBM na ATA 100 też nie wytrzymywał podkręcania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Mój kumpel miał IBM kupował na giełdzie i padł mu po 3 m-cach i oddał go sklepu a tam powiedzieli że IBM przestał produkować dyski i że wymiana może potrwać nawet 4 t-dnie. Czy to jest prawda? A i przez to się przestraszyłem i B IV i jestem narazie zadowolony działam na zasilaczu z ptrzed 3 lat i jest na nim napisane output 235W Baracuda RULEZ!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...