Palacz Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Witam. Moze tu mi ktos podpowie czy te parametry powinny tak wygladac: Typ procesora AMD Athlon XP-A, 2100 MHz (6.25 x 336) 2800+ Nazwa kodowa Barton Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 54.3 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 101 mm2 Napięcie rdzenia 1.65 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 53.7 - 60.4 W (zal. od prędk. proc.) Maksymalna moc 68.3 - 76.8 W (zal. od prędk. proc.) I czy powinno byc tak w biosie: cpu operating------------user define multiplier factor----------x12.5 ext. clock-----------------166 Mhz agp frequency-------------66 Mhz cpu/fsb-------------------.....................-> by spd ??? cpu interface-------------....................-> disable ??? core voltage--------------1.6 v ====2.09 Mhz Pozdrawiam. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 To nie jest barton, ale thoroughbred przyklad cpu operating------------user define multiplier factor----------x12.5 ext. clock-----------------166 Mhz agp frequency-------------66 Mhz cpu/fsb-------------------.....................-> 6/6 cpu interface-------------....................-> enable core voltage--------------1.6 v możesz spróbować jesli dobre ramy FSB200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 To nie jest barton, ale thoroughbred przyklad cpu operating------------user define multiplier factor----------x12.5 ext. clock-----------------166 Mhz agp frequency-------------66 Mhz cpu/fsb-------------------.....................-> 6/6 cpu interface-------------....................-> enable core voltage--------------1.6 v możesz spróbować jesli dobre ramy FSB200 że co?? ta.....to jest THORTON - czyli mozliwosc zrobienia bartona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 To nie jest barton, ale thoroughbred przyklad cpu operating------------user define multiplier factor----------x12.5 ext. clock-----------------166 Mhz agp frequency-------------66 Mhz cpu/fsb-------------------.....................-> 6/6 cpu interface-------------....................-> enable core voltage--------------1.6 v możesz spróbować jesli dobre ramy FSB200 że co?? ta.....to jest THORTON - czyli mozliwosc zrobienia bartona racja ..101mm2 to thorton a dokładnie AXDC2000DUT3C OPGA 1.60V 90st FSB266 1667MHz zmyliło mnie FSB166 (tyle mają Thoroughbredy) np. AXDA2600DKV3D OPGA 1.65V 85st FSB333 2083MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 A czy to nie jest Barton? PR 2800+ przy 2100MHz to może być Barton. Dla L2 256kb 2800+ jest przy 2250MHz. Może Palacz źle podał wielkość cache L2. A 101mm2 ma i Thorton i Barton. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 racja ..101mm2 to thorton a dokładnie AXDC2000DUT3C OPGA 1.60V 90st FSB266 1667MHz zmyliło mnie FSB166 (tyle mają Thoroughbredy) np. AXDA2600DKV3D OPGA 1.65V 85st FSB333 2083MHz 101mm2 to thorton i barton to jest jeden i ten sam rdzeń jedynie cache zablokowane a seria w podpisie AQ.... litera Q -mowi ze jest to thorton Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Posty zostały wydzielone z tematu 'Najszybsze ATHLONY -> THE BEST OF AMD' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Dane są "przedrukiem" z Aidy32 ..o ile jets to program godny zaufania. Wszystkie dane sa poprawnie przeze mnie tu wklejone. możesz spróbować jesli dobre ramy FSB200 Pamieci mam Kingmaxy...nie wiem czy są DOBRE... :roll: Czy nalezy to zmienic ? cpu/fsb-------------------.....................-> 6/6 cpu interface-------------....................-> enable Jezeli to cos wnosi to symbole z procka: AXDC2000DUTSC- (chyba sie zgadza), oraz AQZFA0411WOMW To zwykły(?) Athlon XP 2000+,zapewne Thorton ale leciuchno podkrecony.Teraz Aida mi wyswietla Barton..... Dziekuję wszystkim za pomoc :) i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorieL Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 wedlug mnie to thorton(mialem podobna sytuacje). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viru Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Przecież bartony mają 512kB L2, a nie 256... To raczej nie może być Barton. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 lukaszrz - napisałeś "a seria w podpisie AQ.... litera Q -mowi ze jest to thorton" a przecież Q wcale nie świadczy o Thortonie Zobacz tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=76169 np.: co napisał Crusio Ja napisałem ze może to być Barton bo PR2800+ jest dla 256kb L2 przy 2250MHz, a kolega podaje 2100MHz czyli tyle co dla Bartona2800+. Może też AIDA wariuje ale u mnie nie zdazyły sie jeszcze problemy z wykryciem typu procesora przez ten program. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Procek ktory posiadam został nabyty jako Athlon XP+2000 oem (teraz pokazuje 2.09GHz)a dlatego takiż, poniewaz wiadomo było ze mozna z nim MOCNO pocudować. I chyba tak tez jest w istocie chcialbym jako LAMA nad LAMAMI wiedziec cos wiecej na temat tego co mam w "budzie". Przed kreceniem: (bios) cpu operating------------user define multiplier factor----------x12.5 ext. clock------------------133 Mhz agp frequency------------66 Mhz cpu/fsb---------------------3/3 (266) cpu interface-------------disable core voltage--------------1.6 v ====1.67 Mhz Po kreceniu: cpu operating-----------user define multiplier factor---------x12.5 ext. clock-----------------166 Mhz agp frequency-----------66 Mhz cpu/fsb--------------------by spd cpu interface-------------disable core voltage--------------1.6 v ====2.09 Mhz ...i jeszcze cos znzlazlem... :?: Właściwości procesora: AMD Athlon XP Częstotliwość zegara zewnętrznego 166 MHz Maksymalna częstotliwość taktowania 3000 MHz Bieżąca częstotliwość taktowania 2083 MHz Typ Central Processor Wartość napięcia 1.6 V Typ gniazda do rozbudowy ZIF Znaczy coo? mozna go jeszcze wykrecic? I moze ktos mi podpowie czy pozycje : >cpu/fsb< oraz >cpu interface< są prawidlowo ustawione? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 nie wiem, po co snuc takie bzdurne rozwazania. sporo spisywales serie z procka to chyba go widziales -nie mogles nie widziec jadra przy spisywaniu. jesli jest ono wydluzone (stosunek dlugosci do szerokosci znacznie wiekszy niz 2:3), a do tego jeden z mostkow L2 jest przeciety to jest to Thorton. "AXDC2000DUTSC AQZFA0411WOMW" czyli AXDC2000DUT3C AQZFA0411WPMW - potwierdza ze jest to Thorton. Programy, ktore pokazuje 'tak duzo ciekawych informacji' czasem sie myla - slepa wiara w to co pokazuja moze sie okazac bledem - te teksty sa zaprogramowane przez programiste lub jego pomocnikow, a kazdy program zawsze zawiera bledy, co wyraznie widac w tym przykladzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 A nie pomyslał szanowny pan ze lierek nie widac bo moze procka skserowalem przed montarzem? 8) Jakie widzi pan bledy programu? nie wiem, po co snuc takie bzdurne rozwazaniaNie wie pan? A co pan wie? I moze ktos mi podpowie czy pozycje : >cpu/fsb< oraz >cpu interface< są prawidlowo ustawione? A moze TO pan wie..? Bo jak tego tez Pan nie wie, to nie potrzebny jest mi pana komentarz na temat tego CO mnie interesuje.Wybaczy pan. czasem sie myla - slepa wiara w to co pokazuja moze sie okazac bledemWłasnie .Gdybym "slepo wierzył"- to pewnie nie dzielił bym sie tu na forum moimi wątpliwosciami... :? Widze, że wąskie spektrum postrzegania pan ma. Po za tym nic konkretnie na temat zadanego problemu.I nie szkoda to pańskiego czasu....? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 a prosze uprzejmie: CPU interface - gdy enabled wydajnosc pamieci jest znacznie wyzsza, ale trudniej osiagac wyzsze FSB (powyzej 222MHz) FSB/RAM - obojetne czy bedzie to 3/3, 4/4, 5/5 czy 6/6 - stosunek zawsze jest 1:1 czyli praca synchroniczna. opcja ta sluzy do ustalania stosunku czestotliwosci FSB procesora do czestotliwosci pamieci (ktora zreszta jest od razu pokazywana obok, wiec nie wiem w cyzm problem). przy 133MHz FSB mozna pamieci ustawic by SPD - bedzie szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 to na 100% zablokowany thorton - starczy przeanalizowac numer seryjny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 Bardzo dziekuje z pomoc i pozdrawiam. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capoeira Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 CZy mozecie mi pomuc w podobnej sprawie bo kupilem proca athlon xp 2600 na 333magistrali i szceze wam powiem ze niemoge w to uwiezyc zakupilem go chyba w tamtym roku dokladnie to niewiem albo w styczniu jego kod to :AXDA2600DKV3D ( tak pisze na procku a nie w aidzie) wiecie dokladnie co to za proc bo grzeje sie nawet troche. mam na nim coler mastera aero7+cu ale zdialem ta "suszarke" i dalem wentyla 8x8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...