Skocz do zawartości
dem

Wenrylator na 7v i brak odczytu ilosci obrotów.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Thermaltake'a 120mm niebieskiego (LED Fan). Zasilanie jest podlaczone z koncówki 4 pin i dodatkowo kabelek do kontroli obrotów podpięty do płyty głównej. Wszystko było ok, do momentu gdy puscilem ten wentyl na 7V (normalnie na 12V chodzil). Jest o wiele ciszej co mnie bardzo cieszy, ale niestety nie mozna odczytac obrotów wentyla. Czy to normalne po obnozeniu napiecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak - ale nie dlatego ze obnizyles napiecie. Jest to spowodowane tym ze masa dla wentylatora w przypadku podlaczenia na 7V wynosi 5V a goraca linia na 12V. Masa jest wspolna dla wentyla i lini odczytu obrotow - w takim wypadku plyta nie odczyta ci obrotow z wentyla poniewaz masa powinna byc 0V. Najlepszym rozwiazaniem jest zakup bardzo taniego fanmate'a zalmana - ok 20zl i mozesz sobie regulowac plynnie obroty, a odczyt na plycie bedziesz mial na kazdych ustawieniach - fanmate zostawia mase na 0V a operuje tylko na "goracej linii". POZDRO

PS

Gdybys podlaczyl wentyl na 5V to mialbys odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 12 v chodzil tak na 1970obr/min, wiec z tym zejsciem ponizej 2000obr to chyba nie problem. Coz, jutro jak znajde czas puszcze go na 5V i zobacze czy czujnik bedzie dzialal.

Zbaczając z tematu, gdzie można kupić taką przejściówkę za rozsądną cenę? 41 zl + koszty przesyłki troche poraża :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoshi - nie zawsze - niektóre płyty przy spadku obrotów poniżej 2000 rpm pokazują wartość 0 lub 10 000 rpm. Ja miałem tak na starym solteku ale wiem że niektóre abity też miały z tym problem.

potwierdzam, to co w podpisie sypie sie jak puszcze zalmana calkiem na LOW

wtedy bios pokazuje 0 rpm i zgodnie z moim ustawieniem zamyka system :twisted:

wiec znalazlem zloty srodek :) nie slychac go, a bios widzi swoje

moze update biosu by pomogl? tylko, ze ja mam najnowszy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi