dem Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Mam Thermaltake'a 120mm niebieskiego (LED Fan). Zasilanie jest podlaczone z koncówki 4 pin i dodatkowo kabelek do kontroli obrotów podpięty do płyty głównej. Wszystko było ok, do momentu gdy puscilem ten wentyl na 7V (normalnie na 12V chodzil). Jest o wiele ciszej co mnie bardzo cieszy, ale niestety nie mozna odczytac obrotów wentyla. Czy to normalne po obnozeniu napiecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 tak - ale nie dlatego ze obnizyles napiecie. Jest to spowodowane tym ze masa dla wentylatora w przypadku podlaczenia na 7V wynosi 5V a goraca linia na 12V. Masa jest wspolna dla wentyla i lini odczytu obrotow - w takim wypadku plyta nie odczyta ci obrotow z wentyla poniewaz masa powinna byc 0V. Najlepszym rozwiazaniem jest zakup bardzo taniego fanmate'a zalmana - ok 20zl i mozesz sobie regulowac plynnie obroty, a odczyt na plycie bedziesz mial na kazdych ustawieniach - fanmate zostawia mase na 0V a operuje tylko na "goracej linii". POZDRO PS Gdybys podlaczyl wentyl na 5V to mialbys odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strohs Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Yoshi - nie zawsze - niektóre płyty przy spadku obrotów poniżej 2000 rpm pokazują wartość 0 lub 10 000 rpm. Ja miałem tak na starym solteku ale wiem że niektóre abity też miały z tym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Na 12 v chodzil tak na 1970obr/min, wiec z tym zejsciem ponizej 2000obr to chyba nie problem. Coz, jutro jak znajde czas puszcze go na 5V i zobacze czy czujnik bedzie dzialal. Zbaczając z tematu, gdzie można kupić taką przejściówkę za rozsądną cenę? 41 zl + koszty przesyłki troche poraża :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars77 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Jak dokładnie to podłączacie? do moleksa? nie moge sie dowiedziec jak podlaczyc dodatkowy wentyl do wdmuchiwania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Yoshi - nie zawsze - niektóre płyty przy spadku obrotów poniżej 2000 rpm pokazują wartość 0 lub 10 000 rpm. Ja miałem tak na starym solteku ale wiem że niektóre abity też miały z tym problem. potwierdzam, to co w podpisie sypie sie jak puszcze zalmana calkiem na LOW wtedy bios pokazuje 0 rpm i zgodnie z moim ustawieniem zamyka system :twisted: wiec znalazlem zloty srodek :) nie slychac go, a bios widzi swoje moze update biosu by pomogl? tylko, ze ja mam najnowszy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...