Skocz do zawartości
Gość

Yamaha YMF724

Rekomendowane odpowiedzi

No więc jak już wczesniej wspominalem wymienilem swojego Live Value na ta Yamahe. Wczoraj odebralem i musze powiedziec, ze jestem zadowolony. Sama jakosc dzwieku moze sie nie rozni (nie zauwazam tego), ale "czystosc" dzwieku w Yama... (jak to odmienic? ;)) bije na glowe Live'a. Nie wspomne juz o tym, ze dopiero teraz skapnelem sie ze na Live'ie mialem te slynne szumy i trzaski, o ktorych huczal Pitur :) Do tej pory myslalem, ze to wina kabla laczacego kompa i wieze, bo to samorobka (a elektronikiem nie jestem, zrobilem to nawet bez uzycia lutownicy :)) Teraz juz wiem, ze kabel jest jednak sprawny :> No ale nie o tym mialem pisac... Najpierw zainstalowalem drv z plyty, ktora dostalem razem z karta i wszystko OK. Potem sciagnalem ze strony Yamahy najnowsze i po instalacji okazalo sie ze jest Swap Stereo wlaczone :/ Ale nigdzie w opcjach karty, ani rejestrze nie moge takiej opcji znalezc :( Narazie pomoglem sobie zamieniajac kanaly przy wejsciu do wiezy, ale wolalbym rozwiazac to normalnie.

Pitur tak chwaliles to teraz pomoz ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Cieszy mnie, ze przekonalem choc jedna osobe (to trudne). Wprawdzie teraz nie mam Yamahy "pod reka" (Maya), ale z tego, co pomne, ta zamiana kanalow to byl bug w driverach, zwiazany z uaktywnieniem SPDifa (masz tam cztery kanaly Digital..). Widzialem gdzies zmiane w Rejestrze, ktora ten bug usuwa. Osobiscie uzywalem tylko sterownikow MS (i ALSA - swietnie gra midi pod Linuxem - kryjcie sie SB..). Te sterowniki od Yamahy maja jeszcze inna wade - ok. 10 dB mniejsze napiecie Out, niz innych sterownikow przy max. glosnosci. Z 3D nie korzystalem.. Mozesz tez zamienic kanaly wylaczajac obsluge SPDIFa - jesli go nie uzywasz.

Polecam Ci tez modul obslugi XG (pod XP): http://www.xg.midi.ru/files/sxgwdm/sxgwdm.zip - mysle, ze bedziesz zdumiony, sluchajac potem dobrego mida XG (tego posiadacze SB nigdy nie zaznaja..). A wogole, zajrzyj na stronke: http://www.xg.midi.ru/ - sa tam ciekawe rzeczy dla Yamah (po rosyjsku, niestety).

Aha, nie zapomnij tez o mixerze: http://www.upsystems.com.ua/support/alexmi...url=ac97mix.zip - sporo ciekawych funkcji..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Nie wspomne juz o tym, ze dopiero teraz skapnelem sie ze na Live'ie mialem te slynne szumy i trzaski, o ktorych huczal Pitur (...)

Większych głupot nie słyszałem, niedawno przy okazji podobnego tematu napisalem posta na temat szumów w moim Live. Nie mam zamiaru wywoływać żadnej wojny czy też kogokolwiek obrażać, ale proponuję nie słuchać Pitura i tych wszystkich jego aroganckich wypowiedzi. Chyba, że celowo chcecie go pod<span style="color:red;">[ciach!]</span>ić... :)

Wracając do tematu, ja ze spokojnym sumieniem w ub. roku zamieniłem YMF724 (siedzi teraz w kompie braciaka) na Live 5.1, gdyż potrzebowałem dobrej jakości wyjścia 6-kanałowego (z Dolby Digital) za rozsądne pieniądze. Synterazora MIDI nie używam, ale Yamaha napewno miała o niebo lepszy (XG) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większych głupot nie słyszałem, niedawno przy okazji podobnego tematu  napisalem posta na temat szumów w moim Live. (..)

Witam..

Fakt, wiekszych glupot niz wlasnie napisales, nikt dawno juz nie napisal.. Czuj sie rekordzista :-). Ale jesli kochasz monopole, i cierpisz na nadmiar gotowki. Coz, mamy Wolnosc..

Zauwaz, ze Ty zachwalasz swoje, a ja juz Yamahy niemal nie uzywam. Mam o niebo lepsza, w tym od kazdegoo SB, (wyzsza klasa, i, niestety, cena..) Maye 7.1 Gold. Pomysl nad tym.. A moze to CL Polska Ci placi od zdania?.. :lol:

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy mnie, ze przekonalem choc jedna osobe (to trudne).

Jak ktos ma klapki na oczach to niewatpliwie.

Teraz to ja dziekuje za przekonanie mnie :)

Te sterowniki od Yamahy maja jeszcze inna wade - ok. 10 dB mniejsze napiecie Out, niz innych sterownikow przy max. glosnosci.

Nie jestem akustykiem, chodzi o to, ze sygnal jest po prostu slabszy?

Polecam Ci tez modul obslugi XG (pod XP): http://www.xg.midi.ru/files/sxgwdm/sxgwdm.zip - mysle, ze bedziesz zdumiony, sluchajac potem dobrego mida XG (tego posiadacze SB nigdy nie zaznaja..).

Najpierw przekonaj mnie do WinXP :>

A wogole, zajrzyj na stronke: http://www.xg.midi.ru/ - sa tam ciekawe rzeczy dla Yamah (po rosyjsku, niestety).

Hmm, niestety (w tym przypadku) jestem rocznik 82, wiec chyba rozumiesz ze nie znam tego jezyka :/

Aha, nie zapomnij tez o mixerze: http://www.upsystems.com.ua/support/alexmi...url=ac97mix.zip - sporo ciekawych funkcji..

Dzieki.

Wiec jakie sterowniki w sumie proponujesz? (Win98se)

Te z windy + ten mixer i ew. cos jeszcze czy jakis inny wariant?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijam awanturki, bowiem staje sie jakby Don Kichotem (czego nie chce), a przeciez chodzi mi jedynie o wieksza roznorodnosc. Czy ktos, kto zachecalby wszystkich do kupowania np. jednej marki HDD bylby mile czytany?..

Nie jestem akustykiem, chodzi o to, ze sygnal jest po prostu slabszy??

Dokladnie. Kiedys uzywalem pasywnych glosnikow - na nich to bylo slychac wyraznie (tylko 2x2W..).

Najpierw przekonaj mnie do WinXP :>

Coz.. Jest prawda, ze ja sam sie z trudem przekonalem. Ale traktuje XP jako.. alternatywe Mandrake`a :-). Czasowo wyglada to tak: 70% czasu - Mandrake, 30% XP. Z innych OS-ow zrezygnowalem z powodu braku obslugi nowszego sprzetu..

Hmm, niestety (w tym przypadku) jestem rocznik 82, wiec chyba rozumiesz ze nie znam tego jezyka :/

Ale pozostaje Ci dzial Download - a jest tam sporo ciekawych rzeczy.

Wiec jakie sterowniki w sumie proponujesz? (Win98se)

Te z windy + ten mixer i ew. cos jeszcze czy jakis inny wariant?

U mnie najlepiej spisywaly sie te z Windy. Fakt - nie gram (sprawa wieku). Ale np. ogg-i, czy lepsze mp3-ki (pow. 160kbps) brzmialy najlepiej na tych sterownikach wlasnie..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwaz, ze Ty zachwalasz swoje, a ja juz Yamahy niemal nie uzywam.  Mam o niebo lepsza, w tym od kazdegoo SB, (wyzsza klasa, i, niestety, cena..) Maye 7.1 Gold. Pomysl nad tym.. A moze to CL Polska Ci placi od zdania?..  :lol: 

To co piszesz przypomina dyskusję o wyższości Mercedesa nad Daewoo - sprawa oczywista, że droższe jest lepsze. Mi nie chodzi o zachwalane swojego, dla SB Live 5.1 poprostu nie ma ciekawej alternatywy w jego klasie cenowej (150zł). Nie mam żadnych powiązać z CL Polska, nikt mi nie płaci za to co piszę. Oczywiście mogę sobie kupić kartę za 1k zł bo stać mnie na to (napewno nie kupiłbym wtedy SB), ale czy dużo wtedy zyskam? Dla mnie komp nie jest głównym źródłem przyjemności w życiu i nie mam zamiaru bez sensu ładować w niego kasę. Do zastosowań domowych niższy o kilka(naście) dB poziom szumów mnie nie przekonuje, dla porównania tanie odtwarzacze CD dostępne na rynku często mają większy poziom szumów niż Live.

Aha, jeszcze jeden drobiazg - jest software'owa wersja syntezatora XG (Yamaha YXG50) działająca na każdej karcie i brzmi tak samo jak np. YMF724, a to za sprawą takich samych algorytmów użytych do generowania dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Alez pojmij wreszcie (pojmijcie), ze mi jedynie o monopol chodzi. A monopol CL w Polsce (prawnie chroniony) jest faktem. A jesli napisales obrazliwy wobec mnie tekst - to Ci odpowiedzialem. Powtarzam - nie bawi mnie ta rola. Poniewaz swietnie znam "produkty" CL (tragedia..), oraz stopien ich rozpowszechnienia w Polsce, angazuje sie w sprawe chocby jednostek, ktore trzymalyby sie od tego bardzo drogiego smiecia z daleka. Czasy wspanialego SB16 juz minely, i nigdy nie powroca..

Twoje porownanie z samochodami wg. mojej wiedzy brzmialoby tak: kazda karta SB to PF126 przemalowany na Mercedesa - oszukanczymi "testami", reklamowym belkotem, oraz... zwyczajnym brakiem wyboru, alternatywy. Maluchami tez jezdzily miliony, ba, chwalily to sobie...

Co do emulacji XG.. Coz, pamietam software emulujacy 3dfx. Wolalem jednak kupic oryginal.. :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozna wiedzieć gdzie kupić yamaszkę ? , jaka cena ? i jakie 3d obsługuje (eax, sensaura, aureal ?)

Witam

Pytanie pierwsze: gieldy (glownie), sklepy (tu gorzej, bo chlopcy z CL Polska "oczyscili" z Yamah ciach!townie..), aukcje. Cena - ok. 50zl brutto. Polecam tylko oryginalne karty Y-192 (i YG-192) firmowane przez Yamahe - cena jest ta sama, a jakosc wykonania lepsza. To wlasnie "chinskie klony" zepsuly marke tym kartom..

Wszystkie funkcje o ktorych piszesz obsluguje. Zreszta, poczytaj sobie opisy Y7x4 w Sieci - wpisz w wyszukiwarce - to sa na Zachodzie bardzo popularne karty (okolo 70% na rynku w USA, gdzie SB.. niemal nie ma (ciekawostka..) poza Extigy - do laptopow)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakim DSP (chipsecie) jest ta karta? I jakie ma przetworniki? Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć info na ten temat...

Witaj

Chipset jest Audiotracka (jego dostawcy). Niestety - oznaczen brak. Spojrz tu: www.audiotrak.net (tam 'Maya 7.1') - karta wyglada dokladnie tak samo, na dodatek na chipie jest jakis stickers :-(. Schemat blokowy tej kosci jest w Manualu (spora ksiazeczka) ktory mam. Mozesz wersje .pdf z linka ktory podalem ("Manuals") sciagnac. Karta jest naprawde potezna, warta swej ceny. Poza Dolby 7.1 ma jeszcze bardzo mocny procesor dzwieku, wlasne przetworniki AC, modul miksera sterowanego programowo (mozesz "krosowac" mysza dowolne jego bloki, itd.). Moc obliczeniowa tego musi byc potezna (podoba mi sie, ze sie nia, jak ci z CL nie przechwalaja) bowiem najbardziej zawila obrobka dzwieku nie powoduje nawet drgniecia monitora obciazenia CPU (0%). Karta raczej dla milosnika dobrego dzwieku, profesjonalisty. Wersja Gold ma dodany DVD PLayer, sama 'Maya 7.1' niczym sie pozatym nie rozni. Zreszta, nie napisalem o niej, zeby sie "chwalic", tylko zeby pokazac, ze nie "swojego" (jak moi oponenci) "bronie" (chodzilo o Y724).

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...