Skocz do zawartości
ZeDiX

Zmiana podłączenia zasilania...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam małego problema, a mianowicie: z zasilacze wychodzą kable zasilające no i tam jest |5v|gnd|gnd|12v| no i rozebrałem zasilacz no i zaowazyłem ze masa i tak spotyka sie w jednym miejscu na płytce zasilacza. No w tym momencie mam pytanie: czy mogę te dwa kble od masy złączyć razem ?? jeżeli nie to dlaczego? z gory dzieki za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki bardzo za odpowiedź, masa i tak bedzie na 2 pinach bo to bedzie tek jakby zmostkowane, chyba ze tak juz nie mozna? bo ja to mam zrobione tak ze z 2 pinow od masy wychodzą normalnie kabelki (tak ze 4 cm) no i łączą sie w jedną mase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonas... to nie prawda ze masa to masa ;] bo masa to jest jeden z najbardziej nielogicznych na pierwszy rzut oka przewodów w urządzeniach elektronicznych... akurat tu w kompie MOZE... i niec sie nie stanie.. ale spróbowałbys takich modów we wzmacniaku jakims HiFi... i juz byś hifi nie miał (przy. red ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecierz mówie... masa moze byc i jedna ale czasami zalezy jak i którędy jest podłączona... taka fizyka.. no co zrobić...

A czy zastanowiliście sie po co w molexie są 2 masy? Skoro przecież dość chyba zaawansowani uczeni z IBM wymyślili ze mają być 2 to mają być 2...

Moze spróbuje odpowiedzieć.. nie wiem czy słusznie... ale.. jak z molexa powiedzmy z żółtego kabelka jakaś wypalarka pociągnie sobie powiedzmy 2Ampery prądu to prąd ten płynie także i przewodem masowym (spowrotem do zasilacza). A wtedy układy które są podłaczone pod czerwony kabelek 5V doznają szoku .. bo nagle im skacze napięcie i nie mamy 5V tylko powiedzmy króciutki skok na 3V... dlatego że mają wspólną masę... na jednym kablu.

Wierzcie mi że niektóre dyski potrafią się przez to wkurzyć :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi sie:) tzn wszystko działa:) hehe, zrobiłem tak ze na molexie zostawiłem ok 3cm masy z obu stron no i pozniej je złączyłem w jeden kabelek, no i jak sie okazało - wszystko działa:D no i nawet kompa teraz fajniacko wygląda :) czyli chyba masa to masa (w kompie oczywiscie 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi