ZeDiX Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Witam! mam małego problema, a mianowicie: z zasilacze wychodzą kable zasilające no i tam jest |5v|gnd|gnd|12v| no i rozebrałem zasilacz no i zaowazyłem ze masa i tak spotyka sie w jednym miejscu na płytce zasilacza. No w tym momencie mam pytanie: czy mogę te dwa kble od masy złączyć razem ?? jeżeli nie to dlaczego? z gory dzieki za pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Możesz bez obaw, masa to masa. Bacz jeno, czy zasilany obiekt nie wymaga masy na dwóch pinach molexa (acz wtedy i tak możesz doprowadzić owąż jednym kabulkiem i rozdwoić dopiero przy samym molexie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDiX Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 dzieki bardzo za odpowiedź, masa i tak bedzie na 2 pinach bo to bedzie tek jakby zmostkowane, chyba ze tak juz nie mozna? bo ja to mam zrobione tak ze z 2 pinow od masy wychodzą normalnie kabelki (tak ze 4 cm) no i łączą sie w jedną mase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Można jak najbardziej, mostki, objazdy i inne konstrukcje, byle zawsze czarny do czarnego, to nic nie wybuchnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 jonas... to nie prawda ze masa to masa ;] bo masa to jest jeden z najbardziej nielogicznych na pierwszy rzut oka przewodów w urządzeniach elektronicznych... akurat tu w kompie MOZE... i niec sie nie stanie.. ale spróbowałbys takich modów we wzmacniaku jakims HiFi... i juz byś hifi nie miał (przy. red ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 W zasilaczu masa jest jedna. Co do innych urządzeń elektronicznych to juz gorzej. Widziałem kilka takich gdzie było kilka oddzielnych mas dla róznych czesci układu, do tego + na obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 przecierz mówie... masa moze byc i jedna ale czasami zalezy jak i którędy jest podłączona... taka fizyka.. no co zrobić... A czy zastanowiliście sie po co w molexie są 2 masy? Skoro przecież dość chyba zaawansowani uczeni z IBM wymyślili ze mają być 2 to mają być 2... Moze spróbuje odpowiedzieć.. nie wiem czy słusznie... ale.. jak z molexa powiedzmy z żółtego kabelka jakaś wypalarka pociągnie sobie powiedzmy 2Ampery prądu to prąd ten płynie także i przewodem masowym (spowrotem do zasilacza). A wtedy układy które są podłaczone pod czerwony kabelek 5V doznają szoku .. bo nagle im skacze napięcie i nie mamy 5V tylko powiedzmy króciutki skok na 3V... dlatego że mają wspólną masę... na jednym kablu. Wierzcie mi że niektóre dyski potrafią się przez to wkurzyć :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDiX Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 udało mi sie:) tzn wszystko działa:) hehe, zrobiłem tak ze na molexie zostawiłem ok 3cm masy z obu stron no i pozniej je złączyłem w jeden kabelek, no i jak sie okazało - wszystko działa:D no i nawet kompa teraz fajniacko wygląda :) czyli chyba masa to masa (w kompie oczywiscie 8) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...