Skocz do zawartości
szwaczu

Projekt Batyskaf - wreszcie skończyłem :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wreszcie skończyłem moją obudowę z całkowicie zintegrowanym chłodzeniem wodnym. :) (no skończyłem jakiś czas temu, ale teraz dopieoro opublikowałem wyniki) Z tym, że odudowa oddaje ciepło w nietypowy sposób. Na podobnej zasadzie jak Zalman TNN500, tylko nie cheatpipe-y, a chłodzenie wodne.

Wszystko opisałem dokładnie tutaj:

http://www.batyskaf-project.prv.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omg ale komentarz, TOMAHAWK... Po pierwsze gratuluje autorowi samozaparcia i budowy CALEGO pudla do kompa. Po drugie pomysl jest dobry jednak nie do wykonania do przecietnego wyjadacza ;) Po trzecie faktyczine przydaly by sie jakies wyniki z temp na procku etc. Podsumowojac, obudowa jest COOL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz to popraw te rysunki z cada, bo są nieczytelne. Nie po to jest możliwość rysowania w kilku warstwach, żeby tłuc wszystko w jednej. Konkretnie to chodzi mi o wymiary. Wszystko zlewa ci sie w jedną całość. Moze faktycznie mam juz zryty beret, ale irytują mnie takie rzeczy.

Poza tym widze, ze włożyłeś w ten projekt ogrom pracy. Podoba mi sie. Niewielu jest ludzi na tym forum, który sami, od podstaw zbudowali sobie własną obudowę. W większości tylko modują juz istniejące obudowy.

Jeśli faktycznie masz u siebie coś z firmy CPC, to warto pomyśleć nad zrobieniem jakichś bardziej wydajnych bloków (no chyba, ze u u Ciebie dobrze spełniają swoją funkcję). Bądz mozesz kupić jakieś gotowe konstrukcje.

Ogólnie gratuluje wytrwałości. Wiele widziałem juz zaczętych projektów, ale mało który został skończony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z CPC korzystałem bo było tanie i bo było na mniejszą średnicę (na której mi zależało). Ale też się na pompie już przejechałem - zaczęła się nieźle tłuc.

Niestety ajk napisałęm na głównej amm kiepskie dojście do aparatu i fotki są jakie są. z tym zę faktycznie są porozrzucane po całej stronie niepotrzebnie.

Zgromadzę je w jednym miejscu.

Co do wyników z temp to są w dziale "co to właściwie jest". Natomiast nie przeprowadzałem dokładnych pomiarów bo chodziło mi o ciszę a nie o wydajność. Overclocker ze mnie żaden :)

EDIT:

Nexus: Użytkownik CADa też ze mnie niedzielny więc sorry że te rysunki takie są, ale to była moja pierwsza styczność z tym programem :) Już pewnie nie będę miał siły żeby je poprawiać :)

EDIT2:

TOMAHAWK_: Mógł byś zacytować taką "pijaną" wypowiedź ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze on nie podkręca? :]

Zupełnie jakby to było jakieś ohydne zboczenie, że się nie podkręca :>

Ja mam pytanie z dziedziny głupich - czy z tymi cienkimi wężami (5, 6 i 7 mm) to prawda? Znaczy że wystarczają zamiast tych falluśnie grubych 10 albo i 12mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierdziel dobrze ze ise banów jeszcze tutaj za cpc nie rozdaje :wink:

koleś chciał miec cisze i ja ma i to dosyć niekonwencjonalny sposób

doszukujecie sie info zamist dokłądnie przeczytac stronke

ja to mu brardzo szczeze gratuluje ..pomysłu, wytrwałosci, i efektów :)

i czekam na kolejne takie niekonwencjonalne budowle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spiderMAN:

a do tego te bardzo bezpieczne polaczenia drutem zabezpieczone

Śmiem twierdzić, że nie widziałeś tej metody "w akcji". No dokładnie, one są bardzo bezpieczne :) Na prawdę byś się zdziwił jak mocno można zacisnąć drut na wężu. (tylko do tego musiał byś najpierw toprzetestować, a później stawaić oseny ;) )

jonas:

Powiem ci w moim subiektywnym odczuciu.

10mm na prawdę uważam za zbyt grube. One mają sens jeśli musisz przeciągnać je przez kilkadziesiąt metrów.

Piątki mają faktycznie dość spore opory, ale tutaj znowu wszystko zależy od długości. 4m możesz spokojnie nimi przeciągnąć. W CPC zdaje się że one mają 8m, ale to już uważam za przesadę.

Szóstki uważam za optymalne. Na prawdę świetnie się sprawują w mojej odudowie. Woda zapieprza jak głupia, a ja nie czuję różnicy w jej temperaturze przed i po blokach. Jedyny z nimi problem to brak króćców.

Siódemki zaproponowałem bo bardzo łatwo znaleźć na nie króćce. 8mm rurkę, przynajmniej alu znajdziesz właściwie w każdym sklepie z wyrobami hutniczymi. No i tka średnica węża już na pewno da wystarczającą wydajnośc nawet do bóg wie jak ekstremalnego kręcenia (choć zależy oczywiście od długości).

Wszystko zależy jeszcze od mocy pompy. Te moje podaję dla 3.3W.

No i jest jeszcze jeden duży mankament cieńszych przewodów. Problem z przejściówkami do pomp. Trzeba się często nakombinaować. Ja rozwiązuję sprawę wsadzająć króciec mniejszy w większy na kleju, ale ani nie jest to zbyt estetyczne, ani rewelacyjnie wytrzymałe.

W każdym razie polecam cieńsze przewody. Dużo ładniej wyglądają i są mniej problematyczne.

O overclockingu się nie będę wypowidał bo się na nim nie znam, a za moje odczucia by mnie zlinczowali ;)

Dziękuję za wyrazu uznania, czuję się doceniony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :D . Projekt bardzo ciekawy. Powiem szczerze, że ja bym na to nie wpadł. Mała sugestia. Może zamiast tylnej ścianki z aluminium dać miedzianą i wzmocnić jakimiś stalowymi szynami? Powinna jescze spaść temperatura :twisted: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci w moim subiektywnym odczuciu. 

10mm na prawdę uważam za zbyt grube.

zbyt grube do ... czego ?

Piątki mają faktycznie dość spore opory, ale tutaj znowu wszystko zależy od długości. 4m możesz spokojnie nimi przeciągnąć.

_możesz_ przeciągnąc i 100, ale ...

W CPC zdaje się że one mają 8m, ale to już uważam za przesadę.

mają "Średnica wewnętrzna 5mm, grubość ścianki 1mm. "

Szóstki uważam za optymalne. Na prawdę świetnie się sprawują w mojej odudowie. Woda zapieprza jak głupia, a ja nie czuję różnicy w jej temperaturze przed i po blokach.

nie czujesz ? tzn ? spodziewasz sie ze przy przepływie LINIOWYM nie burzliwym (przecież nie wierzysz w trubulizatory??) woda będzie "gwałtownie" odbierała ciepło z bloku :?:

Powiem tak - lokalnie na tweaku piszemy o przepływach uzyskiwanych z pomp (nominalnie) 800, 1200, 1500 a nawt 3500 l/godzine.

TAKIE właśnie pompy umożliwiają przepływ trubulentny w dobrze skonstruowanym bloku, i NIE MY wymyśliliśmy tą teorię - takie są prawa fizyki. Przepływ turbulentny lubimy. Dlaczego - jeśli nie wiesz to....

Węże - jeśli bym mógł stosowałbym 16mm ID.

Ale jest to bardzo trudne, dlatego mam 12 - 13mm ID, i od dwóch miesięcy w wolnych chwilach optymalizuję układ tak, aby w żadnym miejscu nie było poniżej 11mm. (złączki, kolanka, wpływy do chłodnic, trójniki, etc)

Ale ja przyczepię się do czegoś innego :

1.

Dołączona grafika

Co to za bzdura ??

Przeca przy chłodzeni konwekcyjnym nie ma prawie wymuszonego przepływu powietrza (co sam potwierdzasz) tylko tyle że ogrzane unosi sie do góry.

Dla przypomnienia - powietrze ma FATALNĄ przewodność cieplną...

żeberko nawet "gęstego" radiatora każde będzie miało co nagrzewać!

2.

Kolejny wielgachny mit to "problem skraplania się pary wodnej". Problem o tyle dziwny, że prawie nie istniejący, a "rozdmuchany" przez ludzi którzy przysypiali w podstawówce na lekcjach fizyki do sporych rozmiarów.

O skraplaniu się na tweaku (i wszędzie gdzie p tym czytałem/słyszałem) pisze się tylko w kontekscie peltków i FC(FCW), ew. chłodzeniu z pomocą pojemnika z wodą na zewnątrz w czasie mrozu.

W powyższych wypadkach skraplanie WYSTĘPUJE - to fakt nie mit.

To tyle jeśli chodzi o przysypianie na fizyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie czujesz ? tzn ? spodziewasz sie ze przy przepływie LINIOWYM nie burzliwym (przecież nie wierzysz w trubulizatory??) woda będzie "gwałtownie" odbierała ciepło z bloku :?:

Powiem tak - lokalnie na tweaku piszemy o przepływach uzyskiwanych z pomp (nominalnie) 800, 1200, 1500 a nawt 3500 l/godzine.

TAKIE właśnie pompy umożliwiają przepływ trubulentny w dobrze skonstruowanym bloku, i NIE MY wymyśliliśmy tą teorię - takie są prawa fizyki. Przepływ turbulentny lubimy. Dlaczego - jeśli nie wiesz to....

Hehe, lol z mojej strony. :) Faktycznie o tym że konstrukcja bloku może wymagać dużej prędkości wody kompletnie zapomniałem i zwracam honor.

W turbulizatory jak najbardziej wierzę. Po prostu podszedłem do sprawy od innej strony. Do odebrania takiej ilości ciepła jest potrzbna taka ilość wody czyli trzeba skonstruować blok który będzie przy takiej prędkości wody to ciepło odbierał. Ty podchodzisz od drugiej strony. Robimy blok który wymaga takiej prędkości przepływu wody, bo wtedy będzie najwydajniejszy.

Ale ja przyczepię się do czegoś innego :

1.

Dołączona grafika

Co to za bzdura ??

Przeca przy chłodzeni konwekcyjnym nie ma prawie wymuszonego przepływu powietrza (co sam potwierdzasz) tylko tyle że ogrzane unosi sie do góry.

Dla przypomnienia - powietrze ma FATALNĄ przewodność cieplną...

żeberko nawet "gęstego" radiatora każde będzie miało co nagrzewać!

Nie rozumiem do końca twojego toku rozumowania.

Oczywiście że każde będzie miało co grzać, ale im gęściej upakowane będą rzebra tym tego powietrza będzie mniej i tym samym stosunek sprawności radiatora do jego powierzchni jest gorszy niż przy rzadziej upakowanym radiatorze.

O skraplaniu się na tweaku (i wszędzie gdzie p tym czytałem/słyszałem) pisze się tylko w kontekscie peltków i FC(FCW), ew. chłodzeniu z pomocą pojemnika z wodą na zewnątrz w czasie mrozu.

W powyższych wypadkach skraplanie WYSTĘPUJE - to fakt nie mit.

Jak najbardziej. Bo występują te zjawiska o których pisałem :) Ja czytałem gdzieś wyolbrzymione wizje skraplania się pary wodnej na wężach i napisałem ten artykulik. W przypadku peltierów skraplanie nie występuje na wężach (chyba że ktoś stosuje 2 obiegi wody odzielone pelterami - nie czepiaj się). Na wystawienie chłodnicy na mróz niestety nie wpadłem :) Skraplanie oczywiście również występuje. Zbyt łapałeś mnie za słowo. Pisałem o zwykłych wężach i "standardowym modelu chłodzenia".

Trzeba będzie powprowadzać trochę zmian na stronie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi