Skocz do zawartości
metal

Podkręcanie Pentium 133mhz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam starego kompa na którym jest Pentium 133mhz :D i chciałbym go podkręcić tylko nie wiem na ile spokojnie można go puścić żeby się nie spalił. Podkręca się przez zworki na pł.głównej . [166mhz,200mhz, 233mhz]

To na ile można go puścić ??? 166mhz ?

A tak wogóle to kiedyś to była super maszyna :D a teraz :( szkoda mówić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam starego kompa na którym jest Pentium 133mhz :D  i chciałbym go podkręcić tylko nie wiem na ile spokojnie można go puścić żeby się nie spalił. Podkręca się przez zworki na pł.głównej . [166mhz,200mhz, 233mhz]

To na ile można go puścić ??? 166mhz ?

A tak wogóle to kiedyś to była super maszyna  :D a teraz  :( szkoda mówić  :wink:

Ja mialem kiedys P120 i poszlo na 133 (magistrala z 60 na 66). Wiecej balem sie ;-). Mysle za na 166 powinno pojsc (2,5 X 66).

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he a mi w pracy udało się podkręcić P1 133 MHz na (uwaga!) 233 MHz!

A wszystko to na firmowym kompie Compaq! Musiałem tylko na oryginalne chłodzenie w postaci wielkiego radiatora założyć wentylator 80x80 od zasilacza. Co za speed :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może probowali wprowadzać wtedy blokade ale to były sporadyczne przypadki. Dobrze wiadomo że wszyskie procki na Socket 7 lub Super Socket 7 miały odblokowane mnożniki powiem nawet że niektóre pierwsze modele PII 233 i 266 na Slot 1 z seri Deutsches, czy jakoś tak, też miały odblokowane.

Kumpel z pół roku temu kręcił PII 266 na 3*112

A takie pytania na ile podkręci sie procek to są bez sensu.

Musi poprostu siąść do kompa i sprawdzać. Dla jednego P133 bezpieczne będzie 150 dla drugiego 166 a inny może spokojnie pracować przy 200. Wszystko zależy od serii, chłodzenia, i reszty systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytania na ile podkręci sie procek to są bez sensu.

Musi poprostu siąść do kompa i sprawdzać. Dla jednego P133 bezpieczne będzie 150 dla drugiego 166 a inny może spokojnie pracować przy 200. Wszystko zależy od serii, chłodzenia, i reszty systemu.

Madrze chlop gada - polejcie mu :D !!!

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he a mi w pracy udało się podkręcić P1 133 MHz na (uwaga!)   233 MHz

A wszystko to na firmowym kompie Compaq! Musiałem tylko na oryginalne chłodzenie w postaci wielkiego radiatora założyć wentylator 80x80 od zasilacza. Co za speed  :D

tomko - a wiesz że takie firmy jak Compaq bardzo lubią o underclockowaćsprzęt.

Może pamiętacie serie CLAP'a na DDR z zniżonymi timingami pamięci i chipsetu co poniewierały sie po rynku były tańsze miały zegary chyba 133/280 ale pewny nie jestem.- one pochodziły z oemowych kompów Compaq.

Takie chwyty stosuje sie po to aby sprzęt mniej sie grzał i był jeszcze bardziej stabilny i niezawodny - a kto mi powie że kompy Compaq takie nie są.

Tak więc równie dobrze mogłeś trafić na P150 lub P166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...