metal Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Mam starego kompa na którym jest Pentium 133mhz :D i chciałbym go podkręcić tylko nie wiem na ile spokojnie można go puścić żeby się nie spalił. Podkręca się przez zworki na pł.głównej . [166mhz,200mhz, 233mhz] To na ile można go puścić ??? 166mhz ? A tak wogóle to kiedyś to była super maszyna :D a teraz :( szkoda mówić :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Mam starego kompa na którym jest Pentium 133mhz :D i chciałbym go podkręcić tylko nie wiem na ile spokojnie można go puścić żeby się nie spalił. Podkręca się przez zworki na pł.głównej . [166mhz,200mhz, 233mhz] To na ile można go puścić ??? 166mhz ? A tak wogóle to kiedyś to była super maszyna :D a teraz :( szkoda mówić :wink: Ja mialem kiedys P120 i poszlo na 133 (magistrala z 60 na 66). Wiecej balem sie ;-). Mysle za na 166 powinno pojsc (2,5 X 66). Pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 jeżeli możesz to spróbuj ustawić magistralę na 75 mhz (zegar 150 mhz proca) a jeżeli to nie wyjdzie to dawaj na 2.5x66. A na 233 ci nie pójdzie - najwyżej na 225 (3x75) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 P133 ma maksymalny mnożnik x2, wyższe były zablokowane - odcięto sygnał od któregoś z pinów. Można więc go podkręcić tylko magisstralą. Kiedyś kolega miał taki procek ustawiony 2x83 co dawało 166MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 He, he a mi w pracy udało się podkręcić P1 133 MHz na (uwaga!) 233 MHz! A wszystko to na firmowym kompie Compaq! Musiałem tylko na oryginalne chłodzenie w postaci wielkiego radiatora założyć wentylator 80x80 od zasilacza. Co za speed :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Może probowali wprowadzać wtedy blokade ale to były sporadyczne przypadki. Dobrze wiadomo że wszyskie procki na Socket 7 lub Super Socket 7 miały odblokowane mnożniki powiem nawet że niektóre pierwsze modele PII 233 i 266 na Slot 1 z seri Deutsches, czy jakoś tak, też miały odblokowane. Kumpel z pół roku temu kręcił PII 266 na 3*112 A takie pytania na ile podkręci sie procek to są bez sensu. Musi poprostu siąść do kompa i sprawdzać. Dla jednego P133 bezpieczne będzie 150 dla drugiego 166 a inny może spokojnie pracować przy 200. Wszystko zależy od serii, chłodzenia, i reszty systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 A takie pytania na ile podkręci sie procek to są bez sensu. Musi poprostu siąść do kompa i sprawdzać. Dla jednego P133 bezpieczne będzie 150 dla drugiego 166 a inny może spokojnie pracować przy 200. Wszystko zależy od serii, chłodzenia, i reszty systemu. Madrze chlop gada - polejcie mu :D !!! Pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 He, he a mi w pracy udało się podkręcić P1 133 MHz na (uwaga!) 233 MHz! A wszystko to na firmowym kompie Compaq! Musiałem tylko na oryginalne chłodzenie w postaci wielkiego radiatora założyć wentylator 80x80 od zasilacza. Co za speed :D tomko - a wiesz że takie firmy jak Compaq bardzo lubią o underclockowaćsprzęt. Może pamiętacie serie CLAP'a na DDR z zniżonymi timingami pamięci i chipsetu co poniewierały sie po rynku były tańsze miały zegary chyba 133/280 ale pewny nie jestem.- one pochodziły z oemowych kompów Compaq. Takie chwyty stosuje sie po to aby sprzęt mniej sie grzał i był jeszcze bardziej stabilny i niezawodny - a kto mi powie że kompy Compaq takie nie są. Tak więc równie dobrze mogłeś trafić na P150 lub P166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Nie....tan Compaq oryginalnie ma P1 133MHz (przynajmniej na procku tak pisze....) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 A to problem nadrugować napis na procu. Ele to niech inni osądzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...