Skocz do zawartości
kopiec

PROBLEM Z WYŁĄCZANIEM SYSTEMU WINDOWS XP

Rekomendowane odpowiedzi

mam kompa athlona xp1600, gf 2mx400, 256 ddr, seagate barracuda IV 40 gb, soltek sl 75 drv4 (service pack 4.39 final). I orginała windowsa xp home. mam dwa problemy z tym systemem: po pierwsze nie chce sie zamknąć ( to znaczy, że jak robie zamknij system zatrzymuje sie na planszy można już bezpiecznie wyłączyć komputer i stoi, trzeba wyłączyć go z klawisza power jak w starych at), drugi problem to rejstracja systemu mam na to 30 dni, a nie mam dostępu do netu, czy moge zarejestrować się u kogoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kompa athlona xp1600, gf 2mx400, 256 ddr, seagate barracuda IV 40 gb, soltek sl 75 drv4 (service pack 4.39 final). I orginała windowsa xp home. mam dwa problemy z tym systemem: po pierwsze nie chce sie zamknąć ( to znaczy, że jak robie zamknij system zatrzymuje sie na planszy można już bezpiecznie wyłączyć komputer i stoi, trzeba wyłączyć go z klawisza power jak w starych at), drugi problem to rejstracja systemu mam na to 30 dni, a nie mam dostępu do netu, czy moge zarejestrować się u kogoś?

start-panel sterowania-opcje zasilania-zaawansowane-przestaw tam(kiedy w kom zostanie nacisniety przycisk zasilania -zamknij system-co do rejestracji windy-to masz orginal?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAK MIALBYS NA SWOIM KOMPIE DOSTEP DO NETU TO ZAPRASZAM http://skaner.mks.com.pl/ TAM MOZNA SPRAWDZIC PRZEZ NATA CZY MA SIE WIRUSY. JAK TO ZROBILEM I BYLO POTEM WSZYSTKO OKI. ROBILO MI SIE IDENTYCZNIE JAK U CIEBIE. PO SPRAWDZENIU SKNEREM PROBLEM ZNIKNAL. MIALEM AZ 3 WIRUSY. CO DO REJESTRACJI TO NIC NIE POWIEM BO MAM PIRACKIEGO XP PROFESSIONAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy pier....... koles wchodzisz do menadzera urzadzen i w zakladce "Computer " tak jest w angielskiej wersji " patrzysz jaki masz sterownik zarzadzania energia . Jezeli nie masz tam Acpi uniprocessor PC to nie mam posjecia co to :( . Pozniej wchodzisz do biosu i patrzysz czy wlaczone masz ACPI w Power Managment . Kolejna sprawa jezeli nie jest zaznaczone i je wlaczysz jest mozliwosc ze system juz nie wystartuje , jezeli by tak bylo to bedziesz musial system od nowa zainstalowac .

Klejna opcja , Jezeli nie bedzie w menadzerze ACPI tylko jakis zwykly sterowik " PC cos tam" nie pamietam dokladnie ,to wez w control panel zobacz Zaawansowane zarzadzanie energia i jezeli masz zakladke z trybem APM to wlacz , i wtedy tez sie powinien system zamknac .

Zrob tez update biosa .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powinno rozwiazac problem, u mnie dziala.

A. Aby W2K/XP wyłączał automatycznie komputer typu ATX trzeba w rejestrze zmienić ustawienie:

regedit.exe (tylko jeśli opcja ta nie działa automatycznie!):

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]

"PowerdownAfterShutdown" = 1

B. Aby Windows 2K/XP wyłączał komputer ATX należy wejść do Device Manager potem View->Show Hidden Devices i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support.

to cytat z: http://www.winxp.pl/faq.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ze pod innym nickiem ale to ja. Próbowałem wszystkich metod i zonk, komp jak i system jest legalny i stoi w firmie wiec nie moze byc takich kich.

ad1 ropersik

start-panel sterowania-opcje zasilania-zaawansowane-przestaw tam(kiedy w kom zostanie nacisniety przycisk zasilania - nie mam czegoś takiego?

ad 2 MatI

system jest nagrany na nowym dysku z orginalnej płyty... i nic więcej nie jest praktycznie nagrane.

ad 3 CEjan spadaj!:-) :D

ad 4 xan

w menadzeze urzadzen nie ma takiej zakladki jak acpi co do zarzadzania energia i wlaczenia opcji acpi z programu i biosu powoduje zwis kompa przy wylogowywaniu ( jak wylaczam zawiesza sie na tej plaszy niebieskiej)

ad 5 tokoloshe

a. nie działa

b. nie działa co wiecej wraz z punktem a powoduje zwis kompa przy wylogowywaniu jak wyżej

próbowałe obie metody jednicześnie i zabawy z acpi i nic to nie dało

z gury dziekuje i prosze o pomoc bo mnie tu zabija!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 4 xan

w menadzeze urzadzen nie ma takiej zakladki jak acpi co do zarzadzania energia i wlaczenia opcji acpi z programu i biosu powoduje zwis kompa przy wylogowywaniu ( jak wylaczam zawiesza sie na tej plaszy niebieskiej)

Zakladka nazywa sie Komputer!!!!!!! u mnie w angielskiej wersji Computer nie wiem jak to te dziecioly spolszczyly na nasz jezyk , i tam dopiero jest ten sterownik , powiedz jeszcze jakie masz ustawienia w Biosie . Zainstaluj system tylko na APM a wylacz ACPI w biosie i pozniej wlacz APM w zaawansowanym zarzadzaniu energia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz coś z całkiem innej beczki :)

Czy nie można aktywować WindowsXP przez telefon - chyba można, tzn. nawet na pewno :)

Co do wyłączania, to wgraj w biosie ustawienia defaults i spróbuj zainstalować XP od nowa jeśli masz taką możliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi