Skocz do zawartości
Archimonde

[MOD] X800 Pro@X800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem na Allegro. Podobno z UK sprowadzana. Zupelny OEM karta w foli i kable + stery.

Update

No nie jest juz tak rozowo. Czeka mnie prawdopodobnie wydatek na zasilacz :? Przy procu kreconym 255x9 i 1,82V jak odpale cos np 3DMark 05 potrafi sie komp wylaczyc. Wrocilem do ustawien defaultowych i wszystko jest OK. W biosie 12V spada do 11,6 bez obciazenia (na kreconym procu). Jednak Chieftec 420 to chyba nie jest zasilacz do extremalnej zabawy. Pozatym 3 dyski,nagrywara i DVD naped , pare wentyli. Ciekawe w co teraz wsadzic kasiore zeby uciagnelo to wszystko tymbardziej ze juz niedlugo A64 zamiast Bartona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antec True Power 550, to bydle przeciez kosztuje 800zl, mi musi ciagnac na tym zasilaczu co mam, nie stac mnie na takie koszta w tej chwili. A swoja droga RuDi jak bys sie na niego pokusil, to napisz czy pomoglo. Ja mam podobna konfiguracje do Ciebie i napiecie wyzsze podawalem na proca, chodz moze nie przy takim fsb, bo max to 233 i 3dmarck 05 przechodzil. to 1.82V to real, czy bios, ba ja w tej chwili mam 1.80V w biosie, a everest podaje 1.76V?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DMark05 niestety przy ustawieniach default. Mysle ze wynik do przyjecia :) Nie no 800 za zasilacz to ja nie dam ,na kasie nie leze. Myslalem o jakims Taganie do 500 zeta. Albo czyms co by mialo ponad 20A na 12V. Mazy mi sie Antec True Blue 480 ale drogi jak diabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antec True Power 550, to bydle przeciez kosztuje 800zl, mi musi ciagnac na tym zasilaczu co mam, nie stac mnie na takie koszta w tej chwili. A swoja droga  RuDi jak bys sie na niego pokusil, to napisz czy pomoglo. Ja mam podobna konfiguracje do Ciebie i napiecie wyzsze podawalem na proca, chodz moze nie przy takim fsb, bo max to 233 i 3dmarck 05 przechodzil. to 1.82V to real, czy bios, ba ja w tej chwili mam 1.80V w biosie, a everest podaje 1.76V?

Pozdrawiam

a w USA 110$ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę OT.

zdejmował ktoś z Was radiator ze swojej karty ?

tak się składa że mój core ze swoich nominalnych 520 nie chce wyskoczyć wyżej... 523 (dwa egzemplarze identycznie się zachowuja), zdjąłem więc żeby przesmarować AS5 i moim oczom ukazała się dziwna szara substancja przypominająca mi... gume do żucia. nie bardzo chciałą się rozpuścić w izopropylu, ale zmywaczem do paznokci i dało radę. przesmarowałem i dalej wioska, core stoi 523 a później nawet nie to że są artefakty czy coś. po prostu zawiesza wszystko.

memorki skaczą do 585mhz stabilnie, ale w budzie dość gorąco

i druga sprawa, jest jakiś programik co jak atitool zczytuje temperatury i je zapisuje do pliku żeby po giercowaniu obejrzeć co się działo z temp. core'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje pomocy jak dokladnie trzeba przeprowadzic operacje wgrywania biosu do grafy (nigdy tego nie robilem). Chce odblokowac 4 potoki w sapphire X800 PRO VIVO. Czytalem opracowanie Lancera na TPC ale jest ono raczej dla sredniozaawansowanych a nie poczatkujacych jak ja. Nie wiem tez ktorego biosu uzyc na mvktech sa tylko 3 biosy ATI do XT tego biosu gigabyte o ktorym pisze Lancer nie ma. Przepraszam ze zawracam glowe rzeczami pewnie dla wiekszosci z Was oczywistymi. Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ masz opis jak to zrobic. Jest po angielsku. W skrocie wyglada to tak (nie potrzeba w tej metodzie flashowac biosem Gigabyte'a):

1.Sciagasz zmodyfikowany program do flashowania stąd

2. Sciagasz bios od X800XT badz X800XT PE stąd.

3. Sprawdz, czy Twoja karta poprawnie dziala na ustawieniach (zegarach) x800xt (pe), mozesz uzyc do tego np. AtiTool. Jasli dzial ato wgrywasz bios od XT (PE). Jesli okaze sie ze Twoja karta nie daje sie podkrecic do zegarow XT (PE), użyj zmodyfikowanego biosu ATI X800 Pro VIVO 16P, stąd..

4. Wgraj za pomoca zmodyfikowanego programu flasciach!acego (Flashrom16p - link podalem wczesniej) nowy bios.

5. Zrestartuj komputer.

6. Po ponownym uruchomieniu Windows wykryje nowa karte.

7. Przeinstaluj sterowniki i ciesz sie 16 potokami :)

Ad.4. Procedura flashowania wyglada nastepująco:

- Utworz dyskietke startowa,

- skopiuj na nią zmodyfikowany program flasciach!acy i bios

- uruchom komputer z dyskietki

- zgraj oryginalny bios za pomoca komendy:

flashrom -s 0 stary_bios.bin

- wgraj nowy bios za pomoca komendy:

flashrom -f -p 0 nowy_bios.bin

Przy czym 0 = cyfra zero

- restart kompa

- i po krzyku :)

PS. Od siebie dodam abys zmienil nazwe nowego biosu na jakas krotka np. xt, albo xtpe, albo pro16 (aby uniknac blednego wpisania nazwy podczas flashowania), a oryginalny bios mozesz zapisac jako np. x800pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem, nie kazdy x800PRO da sie "sflashować" do x800XT czy nawet x800XT PE, ostatnio na allegro widzialem jak gosc sprzedawal nowke sztuke x800pro@XT za 1700zl i jeszcze gwarancje na to dawal, ale pisal, ze jest to wlasnie "odpowiedni model" x800pro, który bez artefaktów moduje sie na xt, ile z tego prawdy nie wiem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dałem radę. Dzięki "Poradnikowi dla informatycznych cymbałów" by dem wszystko poszło jak po maśle: 4 dodatkowe potoki odblokowane! Wszystko działa jak trzeba tylko że karta wykrywana jest jako X800 bez żadnego rozszerzenia określającego czy jest to wersja PRO czy XT(PE) a ID karty z 4A49 zamiast na 4A50 zmieniło sie na 4A4B??? Użylem biosu Sapphire X800 XT z 12 sierpnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje udanej operacji. Radki z serii X800XT (ID 4A4B) wykrywane są własnie w ten sposob przez system (bez rozszerzenia, badz tez jako X800 series). Dopiero X800XT PE (ID 4A50), system wykrywa jako X800XT Platinum Edition.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi