Matriks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Widzisz - ja potrzebuję czegoś wydajnego ale i cichego na VGA (w grę wchodzi coś co jest ciche wydajne oraz można do tego dołożyć radiatorki a ZM80D-HP ma je odrazu w komplecie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Dobra jeszcze tylko jedna kwestia - czy po takim podkręceniu z PRO -> XT wystarczy standardowe chłodzenie ?? Czy może np. warto zainwestować w nowe chłodzenie, takie jak np. Zalman ZM80C-HP lub ZM80D-HP (oczywiście z dodatkowymi radiatoraki na pamięci i wiatrakiem ZM-OP1) Czytales recenzje? Widziales obie grafy? Pro i XT sa wykonane na tym samym laminacie i maja dokladnie te same chlodzenie. Ja wlasnie smigam narazie na takim. Do taktowan XT nadaje sie znakomicie, ale o o/c zapomnij. Ma jednak niesamowita zalete-nie slychac go! Wszelkie R9800 i FX sie chowaja! A mnie zastanawia jedna sprawa jak wy testujecie takie modowalne grafy nie chodzi mi tu tylko o samo x800@x800xt ale tez o 9500@9700, 9800se@9800. Puszczacie 3d marka, albo jakas gre na takich srednich detalach i czekacie az cos sie pojawi, czy raczej ostro ja katujecie wyciskajac z niej 7 poty, wlaczajac AA i inne bajery. Bo chyba do prawidlowego przetestowania takiej karty nalezalo by wybrac sposob 2, bo to pokaze wtedy czy wszystko jest ok, a nie tak jak niektorzy podkreca proca puszcza na 3h Prime, wyskoczy im blad i mowi ze jest wszystko ok :wink: No chyba niezupelnie, moze do pracy na Wordzie albo sluchania muzy to tak :lol: Ja testowalem w pasjansie. W BIOSie tez nie bylo problemow wiec uwazam ze jest git :P To ja już nic nie kapuję :? Jak to w końcu jest - każda Sapphire VIVO ma 1.6 ns czy tylko niektóre z nich ?? Od czego to ma niby zależeć, przecież Saphire z VIVO to Saphire z VIVO - powinna mieć 1.6s - chyba, że się mylę :? Ty mnie juz rozkladasz :evil: Czy ty rozumiesz ze to co teraz jest na rynku to jest XT pracujacy na ustawieniach PRO, ale z czasem moga sie pojawic karty bedace zwyklymi PRO (czyli dziura z laminacie i 2ns pamieci) tylko z dodanym koderem Theater. Nie mysl wiecej bo tylko glupiejesz. Bierz ta karte i juz. Chyba zanim dasz dla goscia kase w lape to bedziesz mogl rzucic okiem na karte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 I zmien ten ochydny awatar matriks , bo az sie rzygac chce :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 I zmien ten ochydny awatar matriks , bo az sie rzygac chce :evil: Mam prośbę - możesz zejść z mojego avatarka ?? I może odrobinę kultury - takimi słowami daleko nie zajedziesz :/ A tak wogóle to co to za OT ?? Do kosza z takimi postami !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Dobra jeszcze tylko jedna kwestia - czy po takim podkręceniu z PRO -> XT wystarczy standardowe chłodzenie ?? Czy może np. warto zainwestować w nowe chłodzenie, takie jak np. Zalman ZM80C-HP lub ZM80D-HP (oczywiście z dodatkowymi radiatoraki na pamięci i wiatrakiem ZM-OP1) Czytales recenzje? Widziales obie grafy? Pro i XT sa wykonane na tym samym laminacie i maja dokladnie te same chlodzenie. Ja wlasnie smigam narazie na takim. Do taktowan XT nadaje sie znakomicie, ale o o/c zapomnij. Ma jednak niesamowita zalete-nie slychac go! Wszelkie R9800 i FX sie chowaja! A mnie zastanawia jedna sprawa jak wy testujecie takie modowalne grafy nie chodzi mi tu tylko o samo x800@x800xt ale tez o 9500@9700, 9800se@9800. Puszczacie 3d marka, albo jakas gre na takich srednich detalach i czekacie az cos sie pojawi, czy raczej ostro ja katujecie wyciskajac z niej 7 poty, wlaczajac AA i inne bajery. Bo chyba do prawidlowego przetestowania takiej karty nalezalo by wybrac sposob 2, bo to pokaze wtedy czy wszystko jest ok, a nie tak jak niektorzy podkreca proca puszcza na 3h Prime, wyskoczy im blad i mowi ze jest wszystko ok :wink: No chyba niezupelnie, moze do pracy na Wordzie albo sluchania muzy to tak :lol: Ja testowalem w pasjansie. W BIOSie tez nie bylo problemow wiec uwazam ze jest git :P To ja już nic nie kapuję :? Jak to w końcu jest - każda Sapphire VIVO ma 1.6 ns czy tylko niektóre z nich ?? Od czego to ma niby zależeć, przecież Saphire z VIVO to Saphire z VIVO - powinna mieć 1.6s - chyba, że się mylę :? Ty mnie juz rozkladasz :evil: Czy ty rozumiesz ze to co teraz jest na rynku to jest XT pracujacy na ustawieniach PRO, ale z czasem moga sie pojawic karty bedace zwyklymi PRO (czyli dziura z laminacie i 2ns pamieci) tylko z dodanym koderem Theater. Nie mysl wiecej bo tylko glupiejesz. Bierz ta karte i juz. Chyba zanim dasz dla goscia kase w lape to bedziesz mogl rzucic okiem na karte? Pewnie, że mogę - tylko chcę się na 101 % upewnić co do mojej decyzji, nie za bardzo widzi mi się potem jazda po sklepach i szukanie akurat Sapphire X800 PRO VIVO z 1.6 ns pamiątkami - ma je każdy taki model - to dobrze - teraz jestem spokojny :) I na pszyszłość - nie denerwujcie się tak jak pytania zadaję - to że to robię wynika z teego, ze albo nie wiem, albo nie jestem do końca pewny w jakiejś sprawie :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zycze udanego wyboru i radosci z nowej karty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zycze udanego wyboru i radosci z nowej karty :) Też sobie tego życzę :P Tyle, ze jakoś nie mogę się z tą grafą spiknąć - albo jej nie ma lub jak jest to akurat kasy nie ma - boshe ale ja mam pecha :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Widzisz - ja potrzebuję czegoś wydajnego ale i cichego na VGA (w grę wchodzi coś co jest ciche wydajne oraz można do tego dołożyć radiatorki a ZM80D-HP ma je odrazu w komplecie :D jedyne chłodzenie jakie jest ciche i wydajne to WC, natomiast AC albo jest wydajne albo ciche :) a taki cooler do którego dałem link po ustwieniu na 7V czy 5V jest cichutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Widzisz - ja potrzebuję czegoś wydajnego ale i cichego na VGA (w grę wchodzi coś co jest ciche wydajne oraz można do tego dołożyć radiatorki a ZM80D-HP ma je odrazu w komplecie :D jedyne chłodzenie jakie jest ciche i wydajne to WC, natomiast AC albo jest wydajne albo ciche :) a taki cooler do którego dałem link po ustwieniu na 7V czy 5V jest cichutki Hmm... tak się zastanawiam - bo w sumie to mam od wyboru 3 chłodzenia : 1. Standardowe od X800 PRO (ale ono się o O/C nie nadaje) 2. Zalmana ZM80D-HP + ZM-OP1 + radiatorki w komplecie 3. Silencer rev.3 + jakieś radiatorki - np. Revolteca Alu Wiem, że nie można zbytnio połączyć ciszy i wydajności (np. w Zalmanie - wiatrak ZM-OP1 a 5V jest cichutenki - przewiew raczej mizerny - natomiast na 12V jest wydajny jak fix - tyle, że to jest suszara !! Tak coraz bardziej się ku Silencerowi skłaniam - tyle, ze on 2 sledzie zajmuje - 1 AGP i 1 wolny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zaraz.... przeciez odblokowanie tych potokow nie zwiekszy wydzielania ciepla...? Czy ja sie myle? Czy ktos moze potwierdzic jeszcze ta informacje, iz ten oto model: http://www.computer.istore.pl/sklep,740,66...n,106954,0.html nadaje sie do odblokowywania potokow bez babrania sie w elektronice? (czyli tylko softwareowo?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Niedługo będę miał X800pro VIVO i zamierzam oczywiście wgrać bios od XT ale tu pojawia sie problem. Czytałem ten opis na twojepc: http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=7699&...69637bda110cb19 Ale tego biosu od gigabyte już sie nie da ściągnąć w takim razie jaki bios wgrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Tu masz BIOSy: http://www.mvktech.net/download.php Uzyj BIOSu ATI. jest to BIOS przedpremierowy, kiedy ATI sama nie wiedziala jakie zegary dac dlatego karta jest taktowna 525/575. Finalne maja 520/560. Na tym BIOSie mam troszke lepsze osiagi w o/c i wydaje sie mniej problematyczny od BIOSu Gigabyte. Ale to moze byc tylko moje subiektywne odczucie. Ja biegam na tym BIOSiku juz 2 michy i jest git. Otrzylamem jednak komunikat ze sa na nim problemy z TVoutem. NIe wiem czy to prawda do nigdy nie podlaczlem kompa pod TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 No tak ale to jest chyba ten sam bios do którego dałeś linka w artykule na twojepc. On może nie uruchomić wszystkich 16potoków, jeśli nie uruchomi to który bios wgrać? ps. pojawily sie już X800pro VIVO z pamięciami 2ns na GPU od pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 moze bys poklikal zanim zaczniesz marudzic? lukales na wyzszy link? tu masz odnosnik do BIOSu Gigabyte http://europe.giga-byte.com/VGA/FileList/B...r80x256v_f1.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Dzięki, teraz pozostaje mi tylko czekać na karte i nie oglądać wynikow wydajnościowych w d3 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Flashuj uzywajac softu Gigabyte. Uzycie BIOSu Gigtabyte i oryginalnego flashera nie odblokuje potokow. W D3 karta chodzi spoko. Mniej niz 40fpsow nie mialem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Flashuj uzywajac softu Gigabyte. Uzycie BIOSu Gigtabyte i oryginalnego flashera nie odblokuje potokow. W D3 karta chodzi spoko. Mniej niz 40fpsow nie mialem :) To ciekawe... bo ja na High mniej niz 38 nie mam na radku 9600TX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 To ciekawe... bo ja na High mniej niz 38 nie mam na radku 9600TX...Tak, oczywiście chyba w 640x480 ze zmienionym confingiem :D Co do karty to się rozczarowałem, wgrałem BIOS od gigabyte. BIOS bez problemów odblokował zablokowane potoki i miałem ich 16. Niestety komputer nie był stabilny, w grach monitor nagle sie wyłączał. Wgrałem BIOS od ATI ale to nic nie pomogło. Przez głowo przeszło mi najgorsze nie do konca sprawne 16 potoków. Zmniejszyłem taktowanie do PRO i odzyskałem stabilność. Wgrałem z powrotem BIOS od pro i mam 16 potokowe pro jednak wyparowało mi 1k pkt w 3Dmarku03. Pamięć podniosłem do 560 i wszystko działało więc podjerzenia padły na rdzeń i słusznie. 520MHz to dla niego za dużo :(. Maksymalna stabilna częstotliwośc rdzenia to tylko 500MHz. Jak widać X800pro VIVO nie jest identyczny z X800XT PE. Możliwe że znakomita większość kart działa poprawnie na zegarach XT ale na pewno nie wszystkie. Gdybym teraz miał wybierać między X800pro VIVO a 6800GT wybrałbym GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 To ciekawe... bo ja na High mniej niz 38 nie mam na radku 9600TX... Tak, oczywiście chyba w 640x480 ze zmienionym confingiem :D Powaznie mowie... na High, bez AA, 1024x768. Dlatego wlasnie zdecydowalem ze nie bede kupowal nowej karty narazie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 No i skonczyły się moje sny o X800 XT - nie mogę przeflashować grafy biosem od Gigabyte - wali mi komunikatem Crash address (unrelocated) - co poradzicie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrześni@k Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Odezwij sie do mnie na gg: 3686298 chętnie pomogę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 No i skonczyły się moje sny o X800 XT - nie mogę przeflashować grafy biosem od Gigabyte - wali mi komunikatem Crash address (unrelocated) - co poradzicie ?? A to dziwne, a czy BIOS od ATI możesz wgrać bez problemu? ps. dziwie sie że tego nie zrobiłeś wcześniej, moim pierwszym krokiem po dostaniu karty był flash biosu. Karta z 12 potokami nie działała nawet 5minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 No i skonczyły się moje sny o X800 XT - nie mogę przeflashować grafy biosem od Gigabyte - wali mi komunikatem Crash address (unrelocated) - co poradzicie ?? A to dziwne, a czy BIOS od ATI możesz wgrać bez problemu? ps. dziwie sie że tego nie zrobiłeś wcześniej, moim pierwszym krokiem po dostaniu karty był flash biosu. Karta z 12 potokami nie działała nawet 5minut. Bios od ATI mogę wgrać, ale mi nie odblokowywuje to 16 potoków, a biosu od Gigabyte za nic mi nie puści (zresztą i tak nie mogę zwrócić grafy - nie kupowalem jej jako modowalnej na XT tylko jako PRO :() A tak wogóle - jaką masz grafe ?? Sapphire czy jakąś inną ?? To może tak po krótce - wszystko jest OK (patrzcie podpis) jestem naprawdę HAPPY - X800 XT - WELCOME !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Majdan- jakie masz napiecie na GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Majdan- jakie masz napiecie na GPU?Nie wiem, można to jakoś sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Majdan- jakie masz napiecie na GPU?Nie wiem, można to jakoś sprawdzić? Tylko miernikiem, ja chyba mam ten sam problem, ponieważ przed flashem biosu - max co miałem stabilne to własnie tyle ile ma Majdan tzn coś ok 500/1120 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwmad Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Witam wlasnie zrobilem moda i jest 16 potokow ok ale moge ustawi stabilnie max core 520 a ramy 590 (bez radiatorow) Ja cos tak czuje ze ten bios od ati x800XT jest jakis lewy. Moze mi ktos wyslac oryginalny bios z sapphire X800 PRO vivo nie zgralem swojego brak (fdd) a tak ciekawy jest co bedzie jak go wgram na 16 potokach. moj adres siwmad@o2.pl A tak wogle to moge zalatwic te karty po 1850 PLN na dzien dzisiejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Co w nim lewego? Jesli wgrasz spowrotem oryginalny to bedziesz miala 16 potokowego X800Pro (lacznie z ID i zegarami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Nie polecam flashować 16 potokowego radeona z powrotem BIOSEM od pro ja tak zrobiłem z początku wszystko wydawało sie dobrze. 12 300pkt w 3d marku ale po przyjrzeniu sie wynikom szczegółowym uderzył mnie niski wynik testu pixel shader 123fps powinno być jakieś 150. Sytuacja była jeszcze gorsza w 3DM2001SE w teście pixel shader miałem tylko 83fps zamiast 430fps. Wgrałem na karte BIOS od XT PE i sytuacja wróciła do normy. Tylko że moja karta nie działa z rdzeniem taktowanym zegarem 520MHz jest jakiś edytor którym bym mógł zmienić częstotliwości? A moze BIOS od zwykłego X800Xt (bez pe) będzie dobry? On ma chyba zegary 500/500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwmad Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Trzeba poczekac biosa z jakiegos sapphire x800 PE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...