Skocz do zawartości
Gość RBEJ

zamiana biosu 5900@5950 POMÓŻCIE!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kartę Leadtek a350 (GeForce 5900).Zamieniłem bios na ten od Leadteka a380(5950ULTRA).Karta chodzi teraz na AGP x4 i jest wyłączony fast writes i TV-OUT!!.Przed zamianą biosu miałem AGP x8,włączony fast writes i aktywne TV-OUT.Instalowałem od nowa windowsa ale nic nie pomogło.Czy mogę użyć biosa od innej kary?.Jeśli tak,to od jakiej?.Co mam robić?.POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak AGP 4 to może zapomniałeś jakichś sterów do płyty gł. ( Via Hyperion albo inne przy reinstalacji Windy

Wgraj spowrotem stary bios i wtedy po reinstalacji sterowników sprawdż AGP i Fast Writes - spróbuj też zmienić sterowniki na inne ale w miarę nowe )

Jakie masz pamięci na tej karcie?

Z TV Out to akurat podobno normalne żę nie działa po flashu Leadteka

Możesz użyć biosa od innej karty - ale zwróć uwagę na timingi pamięci w swojej.

może ci się przyda: http://www.pclab.pl/art9430.html

Tutaj są biosy do kart: http://www.mvktech.net/download.php

Ja nie miałem więcej szczęścia - karta się zflashowała bez problemów.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczytaniu starego biosu jest wszystko OK.AGP x8 i fast writes włączone.Sterowniki które użyłem to NFORCE 4.24 i ForceWare 56.72.Kości mają 2.2ns.Trochę się boję wgrać bios od innej karty.Czy to napewno bezpieczne?Jak mam sprawdzić timing pamięci?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kośći w twojej karcie mają 2,2 to nie powinieneś mieć problemów z flashem.

A sprawdzałeś w ogóle jak karta się podkręca ?

Raczej poeinna podkręcać się do ultra bez zmiany biosu ( 475/950 ), sprawdź to najpierw potem próbuj.

Spróbuj dobrac bios od karty o zbliżonych pamięciach do twojej.

Jak masz stary bios to możesz próbować - w najgorszym wypadku będziesz potrzebował karty pci ( chociaż z takimi pamięciami nie sądze ). Generalnie - nie powinieneś uszkodzić karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi