Skocz do zawartości
SpiderMAN

RN Frost - prezentacja

Rekomendowane odpowiedzi

1. Bardzo dobrze, ze nie na komputrze tylko na grzalce.

2. Brawo za C/W a nie temperatury.

3. Jaka byla procedura testowa?

4. Rozumiem, ze na osi odcietych jest czas? Szkoda, ze nie udalo sie wydluzyc troche testu, bo fajnie sie zapowiadalo.

5. Jak jest powierzchnia grzalki?

6. Podajcie wykres dla kazdego bloku C/W, temperatury otoczenia, temperatury wody w funkcji czasu.

7. Jaka jest dokladnosc i rozdzielczosc termometru?

8. Ile bylo prob mocowan bloku?

9. Bardzo zaluje, ze nie ma C/W w funkcji przeplywu (to jest bardzo wazny wykres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak

ad1 - tezsie ciesze :)

ad2 - no bo odstraszaja userow temp rzedu 70stopni

ad3 - zakladamy dociskamy duzo mocniej niz w kompie (powiedzialbym ze na hama) pasta srebrna, i sobie chodzi przez 3h

ad4 - udaloby sie wyduzyc ale wiesz to sie okazalo po tescie - ustalilismy go na 3h i tak sobie dzialalo - a to ze tak wyszlo to juz nie nasza wina :(

ad5 powierzchnia grzalki - 1cm^2

ad6 - temp otoczenia wzglednie stala - 20stopni z wachnieciami na 19 i na 21 (nieregularnie - nie bylo stalej tendencji wzrostowej lub spadkowej - pokuj wietrzony caly czas)

ad7 - dokladnosc niestety gigantyczzna nie jest - poki co termistory wiec dokladnosc do 0,5 stopnia a wyswietlanie cos 1stopien - musze zlozyc na termometrach cyfrowych ukladzik.

ad8 - byla raczej jedna - staralismy sie zrobic to w miare dobrze

ad9 - poki co nie mamy regulacji na pomie ...

Postaramy sie niedlugo rozwinac sprzet - wtedy powtorzymy testy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 3. Jaka kolejnosc testowania blokow, ile czasu spoczynku miedzy testami, itp.

Ad 4. Trudno, tak akurat wyszlo. Przed testem nikt sie tego nie spodziewal.

Ad 5. Szkoda, ze nie ma wlasnie stalego pomiaru temp.: wody, otoczenia i bloku dla kazdego modelu.

Ad 8. Mocowanie ma ogromne znaczenie, dlatego duze testy robily nawet po 10 prob. Znalezienie dobrego punktu daje nawet skok 0,01 (niekoniecznie dobrze = mocno).

Ad 9. Do tego potrzebna jest mocna pompa, dlawik (wystarczylby zawor) no i najgorsze... przeplywomierz.

I tak jest dobrze :)

P.S. Pisze sie cham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za analfabetyzm :)

Wiec tak - przeplywomierz sobie wyobraz mamy :)

Staly pomiar mamy ;) - tylko go nie pokazujemy gdzy ludzie potem narzekaja - ze temp rdzenia 70stopni ze temp wody 50 stopni.... I wez potem to tlumacz 20 razy a on ci i tak powie ze jego proc ma 130W i nie ma takich temp...

Na najblizsze dni/tygodnie planuje kilka zmian - przebudowe rdzenia grzewczego, pompe co, zaworek do regulacji podpiecie wiekszosci elementow na stale, termometr elektroniczny i troche mniejszych zmian :)...

Wtedy pewnie powtrzurze ten test - bloki mam swoje wiec z tym nie bedzie problemu - i jak dobrze pojdzie to dojdzie x3m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad macie przeplywomierz? Taki z instalacji do wody czy tez taki, co pokazuje l/m lub l/h?

P.S.

Powtórzę

Grrr - ok teraz będę zapodawał posty po wklejeniu do Worda albo innej cholery.

Przepływomierz kiedyś był wodomierzem domowym dziś już nim nie jest - pokazuje l/h (licznik rowerowy + skalowanie)

Update

Może kogos to zainteresuje:

W odpowiednich warunkach - duże ciśnienie i spory przepływ Nukleon może dorównać Urielowi (a nawet go przegonić)

Oto dowód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj marudzisz ;) - taki jak my mamy też dobrze mierzy - skalowanie bylo robione - wiadro na wode - zaznaczenie poziomu , zapis trtego co pokazuje licznik+ predkosc mierzona stoperem (znaczy sie czas) potem troche obliczen, zmiana ustawien obwodu kola w liczniku i sprawdzenie czy jest ok. I chyba mamy dokladnosc do 1l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek, widze, ze Ci to ogromna radoche sprawia docinanie mi i Samhainowi :P

Wiec bardzo prosze Cie o zaprzestanie, bo i tak nic nie osiagniesz takimi wywodami :P

:P

P.S. Nie zjadl... No coz, ale wydajnosc jest na zblizonym poziomie, a w przypadku dlugotrwalych obciazen Frost wypadlby najwyrazniej lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja i tak jestem z testu zadowolony :)

bardzo sie ciesze, ze to wyszlo zgodnie z MOIMI oczekiwaniami :)

czekam z niecierpliwoscia na dalsze testy Frosta oraz innych naszych (sprzedawanych przez sklep REALITYNET) produktow... :>

stay tuned :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek, widze, ze Ci to ogromna radoche sprawia docinanie mi i Samhainowi :P

Wiec bardzo prosze Cie o zaprzestanie, bo i tak nic nie osiagniesz takimi wywodami :P

:P

P.S. Nie zjadl... No coz, ale wydajnosc jest na zblizonym poziomie, a w przypadku dlugotrwalych obciazen Frost wypadlby najwyrazniej lepiej.

Przykro mi że tak to odbierasz, ale sami mnie swoim nachalnym marketingiem doprowadziliście do takiej a nie innej postawy. Ja Wam docinam ?? Nigdy w życiu - oceniam Wasz bloczek i sposób jego wprowadzenia na rynek ... nie bierzcie tego personalnie.

Co masz na myśli mówiąc o dlugotrwalych obciazeniach ?? To te 3h za mało ?? Przecież obciążenie procem to nie obciążenie statyczne...

Dla mnie liczy się np różnica temperatur spoczynek/obciążenie i jak szybko się zmienia.

P.S.

Nikt "zamieszany" we Frosta nie jest w stanie przyjąć faktu, że jest on gorszy od Uriela2 ... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi