Skocz do zawartości
player 1

xp3200+, xp3000+ czy athlon 64?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jak wielu z was przesiadam sie na amd z intela, prosze o rade doswiadczonego usera, bo sam wiem tylko jak odroznic wiatrak od procesora.

chce wybrac z ponizszych

xp3200+ 400Mhz za 950zl

xp3000+ 400Mhz za 850zl

xp3000+ 333Mhz za 800zl

ewentualnie

athlon64 3000+ za 1100zl

waham sie miedzy plyta

abit nf7 v.2 za 325zl a ga 7n400 za 370

do a64 nie wiem zupelnie jaka plyte wybrac

chce to wsadzic do obudowy, ktora mam z zasilaczem 400W, mam jedna kosc Kingston 400mhz dual i radeona 9000

co wybrac przy takiej konfiguracji cenowe, co sie najbardziej oplaca?

czy stawiac na xp czy a64?

Edit: zmienilem temat, jak sugerowal kolega, na normalny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna :D

mobo - nf7 polecam

procesor - 2400+/2500+ mobile - spokojnie zrobisz z niego co najmniej to 3200+ (a połowę ceny zapłacisz)

a tego xp3200+ to nie mozna podkrecic?

Atlona 2500+Mobile mozna tu kupic za 1099 koron czyli jakies 550 PLN

a jak sie zdecyduje na ten 2500+ M to jakie chlodzenie polecasz? Mam nadzieje, ze nie trzeba go polewac cieklym azotem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tego xp3200+ to nie mozna podkrecic?

Atlona 2500+Mobile mozna tu kupic za 1099 koron czyli jakies 550 PLN

a jak sie zdecyduje na ten 2500+ M to jakie chlodzenie polecasz? Mam nadzieje, ze nie trzeba go polewac cieklym azotem..

Można, ale gorzej się podkręci od 2500 mobilnego + dużo przepłacasz.

Chłodzenie tanie i dobre. Może być whisperrock4 czy jak mu tam. Aż za dobry na mobile'a. Takie je moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak przedmówcy polecam Bartona 2500+ Mobile i Abita NF7 :D

Za resztę pieniedzy zaoszczędzonych na procesorze dokup ramu.

Co do płtformy 64-bitowej to nie ma jeszcze dla niej odpowiedniego oprogramowania tak że mocy procka i tak w pełni nie wykorzystasz.

Moim zdaniem na razie szkoda przepłacać za 64 bity. Tymbardziej że nie wiadomo do końca jak będzie z tą platformą (czy znów nie wymyślą jakichś nowych standardów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzieki za odpowiedzi, jeszcze tylko jedno.

Tutaj w Szwecji procesory sa jednak drozsze niz w Polsce (550zl vs 430zl)i zdecydowalem sie zamowic Bartona w pl, szukalem sklepu, w ktorym mozna kupic 2500 Mobile, znalazlem jeden

http://www.tryton.com.pl/CennikKatLista.as...kat=55&kat=kat2

ale tam chwilowo go nie ma.

Czy mozecie polecic jakis inny sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo warto zainwestować w AMD 64, mylą się wszyscy (właściwie to nie mają pojęcia o czym pie...ą głupoty) którzy twirdzą, że nie warto dopłacić. amd 64 3000+ ma bardzo poprawione przewidywanie i jest wyraźnie szybszy niż zwykły barton 3000+ czy 3400+ w trybie 32 bitowym a dodatkowo ma tryb 64 bitowy a windows xp pod 64 bity można gdzieś znaleźć.

amd 64 3000+ 1100zł

mobo asus na k8t800 500zł abit 680zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz :arrow: wytłumacz mi co oznacza w tym przypadku "zainwestować"?

lepiej niech kolega powie co będzie robił na tym kompie, bo patrząc na resztę konfigu bardzo wątpie w to, aby wykorzystał możliwości 64 bitowego procesora..., a 500zł piechotą nie chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem, jak chce zaoszczędzić to niech kupi 2500+, nigdy 3000 czy 3200+ - to wiemy wszyscy. ale jak miałby dać 750zł za 300+ to 1100 na 3000+ sporo szybszy 64 bitowy to już nie taka duża różnica.

porównywałbym raczej zakup AMD 64 z bartonem 2500+, jak ma mniej kasy to oczywiście ten słabszy. sam wiesz jak "się opłaca" 3200+ kupić32 bitówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem, jak chce zaoszczędzić to niech kupi 2500+, nigdy 3000 czy 3200+ - to wiemy wszyscy. ale jak miałby dać 750zł za 300+ to 1100 na 3000+ sporo szybszy 64 bitowy to już nie taka duża różnica.

porównywałbym raczej zakup AMD 64 z bartonem 2500+, jak ma mniej kasy to oczywiście ten słabszy. sam wiesz jak "się opłaca" 3200+ kupić32 bitówkę.

całkowicie się zgadzam, miałem na myśli 2500+ vs 64bit 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o plyte do athlona64, to napewno nie ASUS i ABIT na KT8... - te plyty to porazka jezeli chodzi o wydajnosc... . Chociaz moze zmodyfikowali juz BIOS... . Najlepsza wydajnosc oferowala MSI - 500zl plyta, A64 3000+ - max. 900zl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi