LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Od 2 dni myslalem jak by tu zastosowac w miare wydajne i ciche chlodzenie. Eksperymentowalem z ukierunkowanie przeplywu powietrza wewnatrz obudowy. Doszedlem do tego - ze przy zasosowaniu duzego wiatraka na bocznej sciance obudowy na wysokosci radiatora z wentylaorem diametralnie zwieksza sie halas - nakladaja sie fale dzwiekowe powstaje niemily dla ucha szym. I wymyslilem takie cos...zastosowac wentylator na bocznej sciance 120x120 + duzy radiator bez wentylatora. Najlepiej Zelman z rodziny CNPS.........Do tego zamontowac drugi wentyl 80x80 lub 92x92 na spodzie zasilacza wciagajacy cieple powietrze znad radiarora. I jeszce jeden wentylator 120x120 na gorze obudowy. Wszystko puszczone na 5-7V. P.S. Kilka dni temu kupilem V7 - a tu nowy pomysl sie zrodzil w glowie :) Zaczal denerwowac mnie kurz gromadzacy sie wewnatrz obudowy. V7 to swietny Cooler, jego radiator ma dobre parametry. Jednak mysle ze ma za mala powierzchnie - wentyl 120x120 bedzie dmuchal (chlodnym zewnetrznym powietrzem) na radiator z odleglosci okolo 10cm Wiec mysle, ze radiator musi miec duza powierzchnie. Co o tym sadzicie? Czy taki zestaw bedzie w miare wydajny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Mysle Luke ze taki zestaw bedzie bardzo wydajny. Kazda 12 przewala kupe cfmow, ale halas jest nieznosny wiec proponuje puscic ja na 7v i wtedy jest wydajnie ie milo sobie buczy :). Ja mam podobny zestaw z zalmanem i wentylem zalmana 92 mm na bocznej sciance naprzeciwko i drugim wentylem nawiwajacym 8 cm z tylu + komin 9 cm na gorze. Ta 12 bedzie b ladnie ci dmuchac nawet z odleglosci 10 cm, tym sie nie przejmuj. Prponuje tylko zalozyc komin na gorze zeby zabrac all cieple powietrze z obudowy, najlepiej 9 cm bo wyfdajnie i w miare cicho. Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsimon Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 lej hałas poprostu byle wydajnie a na oglądanie filmów przełącznik na 7V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 wentylator 120x120tylko nie kup przypadkiem tego szybkiego sunona.. on nawet na 5V chalasuje jak szalony :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 OK...to jaki wentyl 120x120? Mowie tu o realnym zakupie - dostepnym w jakims polskim sklepie wysylkowym. W discotech'u i 4max maja tylko sunony... A moze jednak jakis dobry 92x92? W tym wypadku juz lepszy wybor... Musze miec cichy komp... chodzi 24h na dobe - wiec i przy nim spie. Niskie czestotliwosci mi nie przeszkadzaja. Nienawidze dzwiekow o wysokich czestotliwosciach - dlatego zalezy mi na duzych wentylatorach - one mimo wszystko generuja nizsze czestotliwosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 12 sunona na 5v nie rusza, musialbys schodzic z 7 jak dobrze pojdzie ale nie kazdy sie kreci wtedy, na 7v jest znosnie, na 12 v juz zupelnie nie. Inna sprawa jest taka ze wentyle sunona do najcichszych nie naleza, wiec jak znajdziesz jakas inna firme z 12 cm to wez to pod uwage. Musisz zdawac sobie sprwae ze w ogole wentyl 12 cm halasuje troche od samego przeplywu powietrza. IMHO do twojego kompa jako nadmuch spokojnie wystarczy 92 mm Sunona na 12v, jak bedziesz chcial przelaczysz na 7 baybusem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Sek w tym, ze zalezy mi na przyszlosciowym chlodzeniu... teraz mam duronka - ale na wakacjach ma zamiar zmienic procek na szybszy. Dlatego mysle z wyprzedzeniem... nie zalezy mi na extremalnym overclockingu kosztem halasu. Wole miec kilkadziesiat MHz mniej - ale ciszej w pokoju. Myslalem nad WB - ale chyba sobie odpuszcze... Nie mam miejsca... :cry: Pozostaje dobrze przemyslany uklad wentylatorow i powinno byc OK. Doszedlem do wniosku ze nie warto inwestowac w dobry cooler dopuki nie rozwiaze sie problemu cyrkulacji powietrza w obudownie. Nie pomze nawet Delta. Nawet otwarta obudowa nie gwarantuje stalego doplywu chlodnego powietrza. Cieple powietrze gromadzi sie w okolich radiatora i zasilacza i wlasnie takie jest nadmuchiwane na zeberka radiatora. Jak sie nie "odpompuje" tego powietrza - to mozna sobie nawet wsadzic w buty cooler za i 200zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 ...acha... i jeszcze jedno. Czy stosujecie jakies filtry - zapobiegajace dostawaniu sie kurzu do wnetrza obudowy? Mysle ze wypada stosowac je tylko na wentylach wpompowujacych powietrze do wewnatrz... Na reszte wyciagajacych wentylatorow mam zamiar zamontowac grile - mysle ze nie zwiaksza drastycznie halasu. P.S. Jak ma sie zastosowanie filtrow do glosnosci i skutecznisci chlodznia? Czy zwieksza sie temp wewnatrz obudowy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zastosowanie wiatraka oddalonego o 10 cm od radiatora raczej odradzam... chyba ,ze byłby naprawde duży. Koleś zrobił coś takegiego z wentylem 92mm+przejściówka z butelki i gożej to chłodziło niż standardowy wentylatorek 60 mm (spire). Jeżeli chodzi o wentylownie obódowy to polecam 2 wetylatory. Jeden z tyłu obódowy , 80mm, drógi z przodu w miejscu napędów 5,25", 92 mm wtłaczający zimne powietrze (brak jednej zaślepki z przodu obódowy).Obydwa puszczone na 7V. Mam tak u siebie ... hałas na przyzwoitym poziomie a przeciąg w obódowie jest niezły :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 LuckyLuke zajrzyj na www.moded-kompz.prv.pl tam jest artykul o cichym chlodzeniu, u mnie sie sprawdzil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 A nie lepiej wc sobie zlorzyc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 A nie lepiej wc sobie zrobic?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 mam 4 takie sunony i moge powiedziec ze sa 2 wersje, z 7W silnikiem i z 6.8W silnikiem, ten z 7W kreca sie na 5V a z 6.8 nie za bardzo (maja takie smieszne drgawki) ale beda sie krecily jesli wpierw je rozgrzejemy przez kilka minut 12V i potem na 5 zmienimy odrazu ostrzegam was przed tym zebyscie ich nie puszczali na 7V- zjaracie sobie kompa, one daja za duze obciazenie i po prostu napiecie 12V jest "pompowane" do szyny 5V i juz skonczylo sie to u mnie zjaraniem zasilacza (mam fuksa ze sie zjaralo niczego innego) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 sorki ze w tym poscie ale sie pochwale jak ja to zrobilem 1. wyje... zasilacz z obudowy bo z nim w srodku to by nic nie pomoglo 2.zakleilem tasma klejaca wszystkie niepotrzebne otwory w obudowie 3.na dole z przodu obudowy dalem wentyl 80x80 chodzi na 12V (wduchoje powietrze) 4 z tylu w miejscu zasilacza tez dalem wentyl 80x80 chodzi na 12V (wyciaga powietrze) 5.upewnilem sie ze wszystki niepotrzebne otwory sa pozaklejane 6.no i teraz mam obieg powietrza w obudowie doskonaly jestem zadowolony, w obudowie zimno :) a zasilacz niech sobie wisi z tylu obudowy i tak go nie widac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 mam 4 takie sunony i moge powiedziec ze sa 2 wersje, z 7W silnikiem i z 6.8W silnikiem, ten z 7W kreca sie na 5V a z 6.8 nie za bardzo (maja takie smieszne drgawki) ale beda sie krecily jesli wpierw je rozgrzejemy przez kilka minut 12V i potem na 5 zmienimy odrazu ostrzegam was przed tym zebyscie ich nie puszczali na 7V- zjaracie sobie kompa, one daja za duze obciazenie i po prostu napiecie 12V jest "pompowane" do szyny 5V i juz skonczylo sie to u mnie zjaraniem zasilacza (mam fuksa ze sie zjaralo niczego innego) No i mozna sie czegos ciekawego dowiedziec... a ja wlasnie chcialem puscic je na 7V - bo raczej pewne bylo ze z 5V nie wystartuja. Martwi mnie to, ze praktycznie nie ma wyboru jezeli chodzi o 120... Sa wersje sunonow 120x120x38 i 120x120x25 moze te nizsze beda mniej chalasowac... w specyfikacji pisze ze sa mniej glosnie...ale jakos nie wierze w dane techniczne na papierze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 LuckyLuke zajrzyj na www.moded-kompz.prv.pl tam jest artykul o cichym chlodzeniu, u mnie sie sprawdzil :) Wlasnie mam praktycznie identyczny pomysl...ale z drobnymi modyfikacjami. Najwazniejszy to ten zeby zlikwidowac calkowicie wentylator na radiatorze, jak juz wczesniej napisalem - w momencie nadmuchiwania powietrza na drugi wentylator - powstaja niemile dla ucha dzwieki i to mnie najbardzie denerwuje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 z durniem to chlodzenie z modded-kompz zdaje egzamin ,ale boje sie troche jak bedzie z Xp1700+.Podkrecony duron mial max.temp 56'C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shim Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Heh :) Panowie, cisza ciszą, ale: 1. 1xDelta 2. 3xCoolermaster 80x80 (2wdmuch, 1wydmuch) 3. 1xNoname 80x80 wycięty z zasilacza (no barracuda "kaloryfer" III lubi takie) 4. 1xNoname 80x80 w zasilaczu 5. 1xMałyduperelek na GPU 6. 1xJeszczemniejszy w nagrywarce = Mój komp prawie lewituje :D PS. Co mówiliście, halo, głośniej prosze bo u mnie nic nie słychać... :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 To chyba jakies nieporozumienie...aktulnie mam na max 45-48*C w zaleznosci od temp. zewnetrznej. A Volcano 7 puszczone tylko na 7V... Moj duron chodzi na 1,89V- wiec troche sie poci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 twoj pomysl w sumie nie jest zly, moglbys uzyc np. jakiejs rury i uzyc mniejszy wentyl tak zeby np. 92mm wentylator dmuchal przez te rure bezposrenio na radiator i dac 2 taki wentyl zeby dmuchal na wszystko wokolo ja osobiscie mam tylko 1 wentylator w kompe, w zasilaczu :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 O kurcze - faktycznie Baracuda niezle sie grzeje...po zamontowaniu wentyla 80x80 zbilem temperature z 45*C do 28*C. Wczesniej dysk cieplejszy byl od procka :) Grzeje sie tak bo postawiony jest na gabce...mam zamiar zawiasic dysk na gumowych tasmach ale jakos nie moge sie za to zabrac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 zapomnialem dodac ze nie mam obudowy a komp sobie lezy na biurku : )))))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 zapomnialem dodac ze nie mam obudowy a komp sobie lezy na biurku : )))))))))) To może go uszczelnic i do lodówki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Lucky a jak tam nowy bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Chodzi wlasnie o to ze zadna rewelacja :( Sciagnalem go juz jako oficjalny ze strony Solteka kilka dni temu... moze sie rozni od pierwowzoru...jak bede mial czas to przetestuje ten bios ktory zniknal z witryny Solteka (mam go na dysku). Praktycznie nic sie nie zmienilo... a chyba poprawiono lekko ustawienia pamieci... wczesniej moje elixiry nie chodzily na ustawianiach faster - teraz chodza... ale jezeli chodzi o mozliwosci O/C - to nadal tak samo... Po zmianie coolera na V7 (jeszce na K3.5) odpalilem swoj procek na ponad 1100MHz...jednak nie byl stabilny... po zmianie biosu to samo :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 W tej chwili proc jest nie podkrecony i mam temp. 36'C.Ma on jednak pokruszone jadro i ledwo co zipie i jak go puszcze na 7,5x133 to sie rozgrzewa do 70'C :( Wszystkie wiatraki na 5V i obudowa wypchana korkiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Na nie kreconym procku tez mam na idle okolo 34-36*C Temp podnosi nie tyle co zwiekszenie czestotliwosci taktowania - co zwiekszenie napiecia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2002 no jasne ze napiecie odgrywa glowna role,alewczesniej przy 7,5x133 na napieciu 1.8V mialem max.56'C,a teraz mam 70'C :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...