Skocz do zawartości
randomize

�ączymy kompy

Rekomendowane odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sorry ale musialem...przykleic topic!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew kretyńskim naśmiewaniom coponiektórych forumowiczów to się da zrobić. Poczytaj o PVM (parallel virtual machine) i klastrach mosix. I komputery wcale nie muszą być takie same oraz możesz łączyć praktycznie dowolną ich ilość.

Oczywiście nie działa to pod windą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jenot z całym szacunkiem ale 2 kompów nie połączysz (tzn połączysz ale po co ?)

... wiem cos o tym bo sam to robilem i nawet pod windą ..

nie do konca stworzyłem jedną maszyne (z kilku).. ale mam program inżynierski ANSYS , który służy do obliczeń wytrzymałościowych...

zainstalowałem go na swoim kompie i 2 dodatkowych

ustawiłem swój komp jako serwer , który przed obliczeniami rozdzielał i tylko rozdzielał zadania do pozostałych jednostek ( w moim przypadku 2 kompy) tamte liczyły swoje po obliczeniu dane szły spowrotem na mój

wiec takie połączenie aby uzyskać wiekszą wydajność jest możliwe gdy sie ma wiecej niz 2 kompy gdzie jeden jest jako serwer , który rozdziela zadania do pozostałych

najwiekszą wadą takiego systemu jest szybkość transmisji danych w moim przypadku przy zastosowaniu LANU 100Mbit, wydajność była mniejsza w tym klastrze niz na moim kompie ( dodam ze praca była przez mój komp podzielona na 2 jednostki 2000+(500ramu)) .. mój komp praktycznie nie był obciążony podczas obliczeń ...

na karcie 1gbit pewnie było by znacznie lepiej

ps .. moje doswiadczenia opisałem na 1 programie, który ma moduł do robienia klastrów ... i do końca nie wiem jak to wygląda przy stworzeniu typowego klastra aby od razu system operacyjny dzielił zadania na wiecej niz jeden komp, ale wydaje mi sie ze z połączenia 2 kompów jest bezcelowe bo jeden rozdziela prace na pozostałe i łączy potem wszystko do kupy wyświetlając wyniki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego, do jakich celów chcesz taki klaster stosować. Mosix czy PVM, o ile dobrze pamiętam działa w ten sposób, że na wszystkich nodach klastra uruchamiasz demona, który tworzy jedną maszynę wirtualną, na której uruchamiasz programy. Oczywiście moc obliczeniowa takiego klastra nie będzie prostą sumą mocy wszystkich nodów i normalne programy nie będą na tym chodzić - trzeba użyć odpowiedniego kompilatora, poza tym programy muszą być napisane z uwzględnieniem tego, że istnieje klaster, a przynajmniej powinny być wielowątkowe.

Twórca tego wątku pytał czy się da, więc odpowiedziałem, a czy w jego przypadku to będzie miało sens? Nie wiem. Osobiście myślę, że takie rozwiązanie ma sens tylko dla programów obliczeniowych (jakieś modelowanie na przykład), a przy np. serwerach lepiej zastosować podział zadań - na jednym nodzie serwer www, na drugim motor bazy danych i w przypadku awarii jednego z nodów drugi przejmuje automatycznie zadania uszkodzonego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi