Masta_KKIILLAA Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Mam pytanie odnoszące się do plazm. Moj znajomy powiedzal mi ze plazme po okresie kilku lat trzeba napełnić znowu gazem, i ze takie napełnienie dużo kosztuje. Pytałem się innych znajomych i głosy są podzielone!! Jak to jest w końcu z tymi plazmami?? Z gory dziekuje za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 trwałośc ok 60 000 godzin to ok 2500 dni czyli ok 6,7 lat ciąglego użytkowania czyli jak nie będziesz mial pecha to nie masz się o co martwic więcej zaplacilbys za prąd bo zuzycie to ok 315 w przy 42 '' plaxmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Napelniac moze nie, jednak po tych kilku latach telewizor staje sie bezuzyteczny i trzeba kupic nowy. Tak slyszalem, ktos potwiedzi lub zaprzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Tak jak wszystko w przyrodzie. Dla porównania trwałość CRT wynosi 12000-15000 godzin. Wzięte stąd: http://www.avc.com.pl/529.html To sie chyba nie do konca zgadza. Strona, ktora podales dotyczy projektorow, w ktorych trwalosc lamp moze wynosic 10000-12000 godzin. Jednak w przypadku tych, stosowanych w telewizorach sytuacja jest inna. Jak inaczej wytlumaczyl bys fenomem, kiedy to telewizory majace po kilkanascie, czasem kilkadziesiat lat nadal dzialaja (bez wymiany kineskopu, bo to bez sensu). Druga sprawa: - CRT (Cathode Ray Tube) Zbudowane są jak kineskop telewizora - trzy lampy (RGB) z mocnym luminoforem. Ponieważ osiągają duże moce, stosuje się w nich silne chłodzenie [...] Ich trwałość to ok. 10 tys. godz., natomiast cena - ok. 50 tys. zł. Troche za duzo, prawda? ;) Generalnie, jak gdzies tam czytalem, na dzien dzisiejszy najtrwalsze sa kineskopy CRT, pozniej LCD, na koncu plazmowe. W przypadku tych ostatnich sytuacja powinna sie poprawic wraz z ulepszeniem technologii albo doczekamy sie czegos nowszego i trwalszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Moze i srednia, moze niektorzy maja pecha. Na wlasnym przykladzie nie jestem w stanie tego stwierdzic, gdyz mam jeden, ponad 20 letni telewizor, ktory wciaz dziala swietnie (nie byl ani razu naprawiany, nie gubi kolorow, nie ma problemow z jasnoscia), do tego drugi, 10 letni, byl raz naprawainy (problem z pilotem, nie lapal sygnalu), trzeci - 7 letni (poki co brak problemow), 8 letni monitor (z kineskopem Trintrona) - poki co bez wiekszych problemow, dziala przez 15h na dobe i 3 letni telewizor - rowniez bez wiekszych problemow (dziala srednio 15/24h). Nadal sadze, ze ten czas zywotnosci, ktory podales jest zanizony i aktualnie ekrany plazmowe tutaj nie maja szans, dodajac do tego cene, ktora potrafi odstrzaszyc szarych ludzi, ktorzy chcieli by pochwalic sie tv w nowej technologii ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 1 rok to 8760 h (24 * 365dni) :) więc jakby to była prawda z tym ze dla telewizora trwałosć wynosi 12-15 tys h to większość nie przeżywałaby 4 lat po 12 h działania na dobę :) mam panasonica kupionego w 1986 roku, zawsze chodził długo .. od dziesięciu lat mniej więcej używa go babcia moja, która zważywszy na swoje lekkie zdziwaczenie związane z wiekiem nie wyłącza go przez 12-14 godzin na dobę :) nadal obraz jest bardzo dobry - lepszy nawet niz wniektórych lipnych nowych telewizorach :) P.S. załóżmy, ze telewizor działał tylko 10h/dobe to będzie 10*365dni*18lat=65700h1 rok to 8760 h (24 * 365dni) :) więc jakby to była prawda z tym ze dla telewizora trwałosć wynosi 12-15 tys h to większość nie przeżywałaby 4 lat po 12 h działania na dobę :) mam panasonica kupionego w 1986 roku, zawsze chodził długo .. od dziesięciu lat mniej więcej używa go babcia moja, która zważywszy na swoje lekkie zdziwaczenie związane z wiekiem nie wyłącza go przez 12-14 godzin na dobę :) nadal obraz jest bardzo dobry - lepszy nawet niz wniektórych lipnych nowych telewizorach :) P.S. załóżmy, ze telewizor działał tylko 10h/dobe to będzie 10*365dni*18lat=65700h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Ja tam w kazdym razie przymierzam sie do plazmy ... Juz teraz mozna kupić dobrego Panasonica 42'' za 11400 zł z dowozem do domu 2-3 letnia gwarancją . Podejrzewam ze juz w styczniu ceny spadna o ok 10-20% ze wzgledu na rosnaca konkurecje. A co do trwałosci to tak jak napisałem ok 60 000 godzin . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Ja tam w kazdym razie przymierzam sie do plazmy ... Juz teraz mozna kupić dobrego Panasonica 42'' za 11400 zł z dowozem do domu 2-3 letnia gwarancją . Podejrzewam ze juz w styczniu ceny spadna o ok 10-20% ze wzgledu na rosnaca konkurecje. A co do trwałosci to tak jak napisałem ok 60 000 godzin . A jaki to model ? (może TH42PWD6BX ?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=34038182 podobno to dobre tv ,ale jak powiedziałem przymierzam sie do kupna i dlatego chętnie dowiedziałbym sie o róznych modelach ale nie z 3-4 ręki tylko od kogos kto sprowadza ,handluje lub ma plazmę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...