Skocz do zawartości
Hobelik

jak wyglada przewodnosc cieplna mosiÄ…dzu ???

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie... a zeby nie byl temat bez sensa moze by ktos kto sie zna napisal parametry roznych metali np: aluminium stal miedz mosiadz itd. itp. ... takie zestawienie :)) a pozniej zamknac temat to byla by taka swiatynia wiedzy na temat metali jakie stosujemy do wc. A i moze jeszszcze jakies plusy i minusy ze np. to sie bardzo utlenia a to nie...

Ps. Prosze o madre odpowiedzi i po jednej madrej o zamkniecie tematu jak juz bedzie wszystko jasne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie... a zeby nie byl temat bez sensa moze by ktos kto sie zna napisal parametry roznych metali np: aluminium stal miedz mosiadz itd. itp. ... takie zestawienie :)) a pozniej zamknac temat to byla by taka swiatynia wiedzy na temat metali jakie stosujemy do wc. A i moze jeszszcze jakies plusy i minusy ze np. to sie bardzo utlenia a to nie...

Ps. Prosze o madre odpowiedzi i po jednej madrej o zamkniecie tematu jak juz bedzie wszystko jasne :)

Mosiądzu przewodności nikt ci nie poda bo to stop miedzi z czymś tam .. (nie pamiętam :roll: ) i zależnie ile czego to się zmienia :cry:

Tak dla przypomnienia (przewodność cieplna}

1 Diament 2500 W/m*K

2 Grafit 25-470 W/m*K

3 Srebro 428 W/m*K

4 Miedź 398 W/m*K

5 Alu 130-247 W/m*K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosiądzu przewodności nikt ci nie poda bo to stop miedzi z czymś tam .. (nie pamiętam :roll: ) i zależnie ile czego to się zmienia :cry:

Tak dla przypomnienia (przewodność cieplna}

1 Diament 2500 W/m*K

2 Grafit 25-470 W/m*K

3 Srebro 428 W/m*K

4 Miedź 398 W/m*K

5 Alu 130-247 W/m*K

Mosiadz to stop miedzi z cynkiem ;) :D

Nie uwazalo sie na materialoznawstwie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak

Mosiadz ma mniejsza od miedzi ale wieksza od aluminium i robia z niego parowniki teraz (nie wiem czemu ale uznali ze wola go od miedzi.... dziwne..)

Kiedyś o to pytałem na forum i jednoznacznie podano mi iż aluminium ma lepszą przewodniość od mosiądzu - postaram się to znaleźć

Update: Oto ten temat:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=292...light=mosi%B1dz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrażenie że przewodność KONKRETNEGO mosiądzu zależy mnóstwo od tzw. domieszkowania - nawet minimalne dodatki "czegoś" wpływają mocno na właściwości stopów.

Zresztą także aluminium występuje w stopach - dlatego producenci radiatorów (czasem/często?) podają jakiego konkretnego stopu użyli.

I w tabelkach z przewodnościami widywałem też różne odmiany aluminium, o zdecydowanie różnych właściwościach.

Czy jakiś stop mosiądzu jest lepszy niż alu ? nie wiem, ale ze wzglądu na problematyczność zidentyfikowania owego mosiądzu i tak jest to kwestia akademicka - chyba że ktoś będzie taki mosiądz kupował, to zapewne jakieś oznaczenie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi