nabuchodonozor Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Czy płyta z chipsetem 440BX obsłuży 1-2 GB SDRAM? (Mam 3 wolne sloty). W dokumencie pdf pobranym ze strony Intela znalazłem coś takiego: The 82443BX supports a maximum of 1 GB of DRAM using registered SDRAM DIMMs. (anexample of this configuration is 4 double-sided registered DIMMs using 16Mx4 parts).W takim razie mogę pożegnać się z 2 GB? Pozdrawiam :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 hym jeśli wziołbyś 3 moduły po 512 ale 2 stronne :) no to masz ok 1,5 gb :) pozdr ja miałem 512 i 256 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 O ile pamietam BX obsługiwał max 1GB ramu. Np. 256MBx4 sloty (mam taką płytę) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 na mojego Abita BE6 wchodzi 768 MB, to zalezy od producenta plyty wydaje mi sie, a z tego co pamietam to nie obslugiwala modulow 512MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 z tego co mi sie przypomina 8) to plyta obslugiwala 1-2gb ram jesli miala 4 sloty dimm , tylko ze wiekszosc plyt miala 3dimmy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Mam jeszcze 3 wolne sloty :) Na jednem zajętym siedzi póki co 128 MB kość. Czyli ogólnie radzicie 4 x 256? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 a mozna wiedziec na co Ci tyle ramu? powyzej 512 na tym chipsecie i tak nie zauwazysz roznicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 poza tym win98 się wykłada powyzej 512MB, w dodatku lepiej kup durona 800 z mobo pod socket A i nawet z 256MB będzie 3-5 razy szybciej niż na kompie z ?BX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Wraz z kilkoma kolegami w ramach pracy inżynierskiej planujemy stworzyć inteligentny system wyszukiwania danych. Bazę z danymi otrzymujemy od chłopaków z magisterki ( ok 20 GB @ mySql ). Zarówno database jak i API będą znajdowały się na serwerze. W przyszłości będziemy myśleć o stworzeniu WebService'u. Dostąpił mnie zaszczytny obowiązek ( tak jak służba w woju ) postawienia tegoż serwera. I tutaj przydadzą się gabaryty związane z RAM... poza tym win98 się wykłada powyzej 512MB, w dodatku lepiej kup durona 800 z mobo pod socket A i nawet z 256MB będzie 3-5 razy szybciej niż na kompie z ?BX.8O Serwer stoi pod Debianem. Procesory: 2 x PII 400 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 AMD Rulezz napisał: poza tym win98 się wykłada powyzej 512MB, w dodatku lepiej kup durona 800 z mobo pod socket A i nawet z 256MB będzie 3-5 razy szybciej niż na kompie z ?BX. DO BX można wpakować Celka [Tulipanka z 256 casche po drobnej modyfikacji..] i taki celek jes zdecydowaniesz szyszy niż pierwsze durony z 64 casche [wogóle pierwsze durony tragedia...] BX oficjalnie obsługuje moduły max po 256 MB , ale zazwyczj działają pamięci po 512 ale nie zawsze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 taa tez probowalem wsadzic tualatina na BX :D skonczylo sie ponownym doklejaniem nozek (robil to ktos kiedys :D) i kupnem plyty co go obsluzy, ale proc dzialal :) a co do wydajnosci to tualatin raczej nie przesciga durona (morgana) z tym samym zegarem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 przetłumacz dokładnie info w ramce, które zamieściłeś.... 1GB ramu pod warunkiem, że pojedyncze moduły będą miały po 256MB, ale dwustronnie (maksymalna wielkość 1 czipa umieszczanego na kości pamięci to 4MB - patrz na to kiedy będziesz kupował kości). ram do bx to teraz rarytas - taniej teraz chyba zapapłacisz za ddr 266. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...