Skocz do zawartości
karl268

Intel Celeron 1 ghz

Rekomendowane odpowiedzi

1.Koniecznie napisz czy masz Coppermin czy tutalina ? ten pierwszy ma 128 casche nr 2 256 - zdecydowanie lepszy i napisz jakie twoja płyta ma mozliwości o/c

Coppermine to juz prawie nic nie wyciągniesz max 1200 albo mniej..

Jak 2 opcja to swietny procek do oc fsb 133 spokojnie masz nawet sznase na 1660 mhz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tualatiny byly od 900MHz ale nie w sprzedazy (przynajmniej ja sie nie spotkalem). Widzialem natomiast test.

karl68, dawaj na jakiej plycie, jakie masz pamieci, jakie chlodzenie, czy masz paste termoprzewodzaca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj znaleźć manuala do swojej płyty. Tam powinieneś mieć opsi biosu, a w biosie funkcja do zmiany FSB na pewno jest. Podkręcaj stopniowo, w razie potrzeby zwiększaj napięcie.

Powinieneś też mieć opcje do zmiany dzielnika z 3:2:1 na 4:2:1, i zmień na taki jak dojdziesz do szyny 125 myśle.

Możesz od razu spróbować szyne 133 wrzucić, bo 1GHz to spokojnie powinien pójść na 1333. Troche napięcie możesz podnieść i potem ewentualnie zniżać stopniowo i testować Prime95.

EDIT. 256 ram ddr ciekawe gdzie sobie wsadziłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Copermmine był strasznie marny do O/C (mowa o modelu 1000MHz), ja u siebie max wyciagnałem 1260MHz (fsb126) ale przy tej czestotliwosci wywalalo mi z 3d marka, mankament mialem z dzielnikiem :) (pci mialo bodajze 42MHz :/). Stabilny (choc zdarzaly sie wybryki) był jedynie na fsb124, czyli 1240MHz. Gdy ustawilem zworki na 133, nawet nie drgnął ;)

Taulatin to juz inna bajka, bez problemu powinien osiagnac magistrale 133, a nawet wyzej. Oczywiscie nie daj mu sie za bardzo spocic, czyt. przygrzac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Copermmine był strasznie marny do O/C (mowa o modelu 1000MHz), ja u siebie max wyciagnałem 1260MHz (fsb126) ale przy tej czestotliwosci wywalalo mi z 3d marka, mankament mialem z dzielnikiem :) (pci mialo bodajze 42MHz :/). Stabilny (choc zdarzaly sie wybryki) był jedynie na fsb124, czyli 1240MHz. Gdy ustawilem zworki na 133, nawet nie drgnął ;)

Taulatin to juz inna bajka, bez problemu powinien osiagnac magistrale 133, a nawet wyzej. Oczywiscie nie daj mu sie za bardzo spocic, czyt. przygrzac ;)

Tu sie nie zgodze. W sobote sprzedałem celka 1Ghz copermine i Abita SA6. Na tym sprzęcie szedł mi on swobodnie na 1,29 na napięci 1,8v (def.1,75). Poszedłby jeszcze więcej gdyby nie moje koszmarne chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moj niezamknie chyba licznika 133 :( na 128 wchodzi do windy i restart :( zmienie przez wakacje zasiłe bo c300w to nie zasilka :?

Niestety z napieciem etz nie moge zaśfirować :? max. 1,675V i zwala bo niewstaje mi na 128 :( i nonstop na 124 :) full stable :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Coppermine 1 Ghz bez problemu chodzi na 1330 Mhz, max co z niego wyciagnełem to 1440Mhz (czasami bios botuje przy 1500 Mhz) ale wtedy juz chłodzenie trzeba zmienic i naprawde duze napiecie dac, do tego pewnie co miesiac trzeba by kondziory na Abicie wymieniac :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze ze po wygladzie da sie to poznac, jeli chodzi ci o celerony nowsze celerony (powyzej 600Mhz) to coppermine odroznisz od tulipanka (najwolnijszym modelem byl chyba 900Mhz, najszybszym 1.4Ghz) tym ze tulipanek wyglada jak pentium IV (metalowa oslona na rdzeniu) a w coppermine jest nieosloniete jadro totez latwo da sie kruszyc.

Jesli cos namieszalem niech ktos skoryguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...