narcyz Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Na dniach bede mial neo 640kbps podzielone na 2-3 kompy na routerze Robotics 9105. Gdzies wyczytalem, ze nieraz sie nie da grac przez net, ale dokladnie niewiem czemu nawet czy to prawda? Jak sie przedstawia sytuacja, prosze o krotkie wytlumaczenie. Glownie chodzi mi tu o gre w CS'a. I czy mozliwe jest aby obie osoby z sieci graly w tym samym czasie w necie oraz na tym samym serwerze? Nie chodzi mi tu o sprawy zwiazane z cd-keyem, steamem, itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Routery obecnie maja zabezpieczenie polegające na tym ze komputery z zewnątrz niemogą wqidzeć IP komputerów wewnątrz seci lan na któej będiesz pracował. Nazywa sie to nat poczytaj o tym troche. mój kolega coś takiego ma i ma bardzo trucno grac w necie jedynie morze w starcrata bo morze wybrac sobie połaćzenie firewalled w tedy idzie grac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Nio dobra, dowiem sie troche wiecej o tym, ale czy pomimo tego NATu uda mi sie zagrac w CS'a, moze sa jakies sposoby jednak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Routery obecnie maja zabezpieczenie polegające na tym ze komputery z zewnątrz niemogą wqidzeć IP komputerów wewnątrz seci lan na któej będiesz pracował. Nazywa sie to nat poczytaj o tym troche. mój kolega coś takiego ma i ma bardzo trucno grac w necie jedynie morze w starcrata bo morze wybrac sobie połaćzenie firewalled w tedy idzie grac Weź strzel baranka w ścianę zanim coś napiszesz ;]]]]] Dawno się tak nie uśmiałem ;]]]]] NAT - czyli network address translation pozwala kilku komputerom na korzystanie z tego samego (kilku) adresu ip. Zwykle jest to stosowane na przykład wtedy kiedy nasza publiczna pula adresowa jest mniejsza niż ilość posiadanych komputerów. Pochodnym zastosowaniem nat'a jest bezpieczeństwo, wynikające z tego, że osoba trzecia może się połączyć tylko z routerem/maszyną route'ującą. Co do gry - większość routerów sprzętowych i praktycznie wszystkie software'owe oferują przekierowanie portów. Więc sprawdzasz jakiego portu używa gra, przekierowujesz i nie masz problemów. Tak btw TIMON: pisze się 'może'. Kup sobie słownik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 TIMON ;]]]]]] Wiesz zazwyczaj porad udzielaja osoby ktore jednak orientuja sie wiecej niz mniej w danym temacie, a nie cos tam gdzies slyszeli ale za bardzo nie wiedza o co chodzi wiec cos wymysla... ;] Na tym to polega... proponuje zglebienie nastepujacych definicji - router / routing - nat - pat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Hehe no spoko, za blizsze wyjasnienie:) A jakim programem moge sprawdzic ktorego portu uzywa dana gra (raczej CS :) ), jakis klijent torrenta, itd. I czy jesli jaksi port przekieruje z routera na mojego kompa, to mozna ten sam port przekierowac na kompa drugiej osoby z sieci, bo moge sie zalozyc, ze tej trugiej osobie tez zalezy na sciagania przez BT, DC i gre w CS'a. Prosze mnie jeszcze oswiecic, jesli mozecie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 TIMON ;]]]]]] Wiesz zazwyczaj porad udzielaja osoby ktore jednak orientuja sie wiecej niz mniej w danym temacie, a nie cos tam gdzies slyszeli ale za bardzo nie wiedza o co chodzi wiec cos wymysla... ;] Na tym to polega... proponuje zglebienie nastepujacych definicji - router / routing - nat - pat Routery obecnie maja zabezpieczenie polegające na tym ze komputery z zewnątrz niemogą wqidzeć IP komputerów wewnątrz seci lan na któej będiesz pracował. Nazywa sie to nat poczytaj o tym troche. mój kolega coś takiego ma i ma bardzo trucno grac w necie jedynie morze w starcrata bo morze wybrac sobie połaćzenie firewalled w tedy idzie grac Weź strzel baranka w ścianę zanim coś napiszesz ;]]]]] Dawno się tak nie uśmiałem ;]]]]] NAT - czyli network address translation pozwala kilku komputerom na korzystanie z tego samego (kilku) adresu ip. Zwykle jest to stosowane na przykład wtedy kiedy nasza publiczna pula adresowa jest mniejsza niż ilość posiadanych komputerów. Pochodnym zastosowaniem nat'a jest bezpieczeństwo, wynikające z tego, że osoba trzecia może się połączyć tylko z routerem/maszyną route'ującą. Co do gry - większość routerów sprzętowych i praktycznie wszystkie software'owe oferują przekierowanie portów. Więc sprawdzasz jakiego portu używa gra, przekierowujesz i nie masz problemów. Tak btw TIMON: pisze się 'może'. Kup sobie słownik. Sznaowni modzi ja mysłąłem ze wiem bo to co napisaęłm to mój kolega mi powiedział on tu był kiedyś na forum i miał nick khalles unfogetuble. Więc udziliełm tej porady z dobrej woli i myśłałęm że dobrze pisze !!!!!!!! :evil: Słównik mam a morze pisze z błedem bo mi tak palce levcą ale do tego moge sie poprawić!!! :evil: TO BY BYŁO NA TYLE :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...