Skocz do zawartości
Kepons

Lutownice do v-moddingu

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli to transformatorówka to ja bym to od płyty/grafy trzymał z daleka - za wysoka temperatura poza tym w okolicy grotu jest bardzo duże pole elektromagnetyczne

Tak to jest transformatorówka :D . Jak nie tą to jaką? Oporową? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam lutownice punktowa salomona 40W (szara z zolta gumka na rekojesci) - koszt ok 40zl - jedna taka wystarcza na rok intesywnego lutowania - jakosc bardzo przyzwoita - a jak rozwazyc cena/jakosc to po prostu ideal.

ZDECYDOWANIE odradzam najtansze chinskie punktowki za ok 15zl.

Jezeli ktos mierzy wyzej to najlepsze z tych troche drozszych to Elwiki - lutownica na 24V z transformatorem i regulacja temp to koszt ok 120-140zl

PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam lutownice punktowa salomona 40W (szara z zolta gumka na rekojesci) - koszt ok 40zl - jedna taka wystarcza na rok intesywnego lutowania - jakosc bardzo przyzwoita - a jak rozwazyc cena/jakosc to po prostu ideal. 

ZDECYDOWANIE odradzam najtansze chinskie punktowki za ok 15zl.

Jezeli ktos mierzy wyzej to najlepsze z tych troche drozszych to Elwiki - lutownica na 24V z transformatorem i regulacja temp to koszt ok 120-140zl

PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :)

A gdzie w necie można dostać tego salomona 40W??

No transformatorową to się nie za bardzo da :D Sam już próbowałem na starej Rivie TNT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też używam tranformatorowej i jest git.

Grot się przepalił skręciłem go kombinerkami

następnie zespawałem i na gómówce wyszlifowałem.

Jest ekstra cieki, nigdzie tak cienkiego jeszcze nie widziałem

Nawet na oporowych :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee- zaraz tam obłęd. Zwykły, normalny HARD CORE :twisted: .

Wszystkie moje v-mody robiłem transformatorówką 8) .

ja robilem jednego i tez jakas 20letnia taka transformatorowka - troche bylo jazdy z tym ale dalem sobie rade - MSI kt3ultra 2 daje mi teraz napiecia az do 2.5V na CPU:PPP, troche umiejetnosci manualnych i da sie zrobic wszystko 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie w necie można dostać tego salomona 40W??

No transformatorową to się nie za bardzo da :D Sam już próbowałem na starej Rivie TNT :)

Ja kupiłem tutaj . Sprawuje się świetnie. Musiałem tylko troszeczkę grot wysunąć żeby obniżyć jego temperaturę, bo przypalał się. Ale polecam.

A moją starą komunistyczną transformatorówką robiłem vmoda Radka8500 i zdjąłem mu filtry na wyjściu VGA. Zlutowałem nią też mostki na Thortonie i kiedyś na płycie z VIA MVP3 odblokowałem coś, ale już nie pamiętam dokładnie co (FSB, mnożnik?, no w każdym razie jakieś mikro elementy, chyba dzielnik częstotliwości) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na marginesie jak ktoś potrzebuje cienki grot (tylko do może nieco słabszej transformatorówki tak np. 45W) to bardzo dobrze nadaje się srebrzanka 0,5 mm - szybko pada (jak się ją długo wygrzewa) ale za to można zrobić cieniusieńki grocik do precyzyjnej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale transformatorowka NIE jest do precyzyjnej roboty - do precyzyjnej roboty jest punktowa a do SMD nadmuch goracego powietrza.

no i co z tego?? ja uzywa dobrej starej LUTOLI 100W i wszystko pieknie sie robi , trza ;) miec sprawne oko i reke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak lutujesz umiejetnie to i nawet transformatorowka (choc nie zawsze :D ) zlutujesz. Szybki strzal lutownica transformatorowka i po sprawie odpalasz sprzet i dziala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co z tego?? ja uzywa dobrej starej LUTOLI 100W i wszystko pieknie sie robi , trza ;) miec sprawne oko i reke ;)

do lutowania kabli i owszem - ale do vmodow - dobra? nie rozsmieszajcie mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do lutowania kabli i owszem - ale do vmodow - dobra? nie rozsmieszajcie mnie :D

ja taką robie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

transformatorowka 100W kupiona ladnych pare lat temu w sklepie na plebiscytowej :) (moja pierwsza lutkolba :mrgreen: ) jak dotad sprawuje sie niezle (czyt. jeszcze lutuje) i od czasu do czasu uzywam jej przy lutowaniu roznorakiego sprzetu. oczywiscie z pewnymi zabezpieczeniami, cienki grocik to podstawa (zyla z kabelka koncentrycznego w sam raz sie nadaje), w ten sposob ostatnio wymienialem 4 kondziorki na moim ecsie bo byly nadzwyczaj napuchniete :mrgreen: i grozily wybuchem :P. oczywiscie nawet najdrozsza lutownica i nie wiem jakie wynalazki nic nie pomoga jak sie nie umie lutowac, wiec jak macie z tym problemy to radze dac to komus zaznajomionemu z ta jakze tajemna technika :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi