Kepons Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Mam takie pytanko: Jakich lutownic używacie do v-moddingu? Bo ja mam Toya 100W i nie wiem czy z niej jakiś pożytek bedzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Jeżeli to transformatorówka to ja bym to od płyty/grafy trzymał z daleka - za wysoka temperatura poza tym w okolicy grotu jest bardzo duże pole elektromagnetyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Jeżeli to transformatorówka to ja bym to od płyty/grafy trzymał z daleka - za wysoka temperatura poza tym w okolicy grotu jest bardzo duże pole elektromagnetyczne Tak to jest transformatorówka :D . Jak nie tą to jaką? Oporową? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 KOLBOWA i to o jak najmniejszej mocy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 polecam lutownice punktowa salomona 40W (szara z zolta gumka na rekojesci) - koszt ok 40zl - jedna taka wystarcza na rok intesywnego lutowania - jakosc bardzo przyzwoita - a jak rozwazyc cena/jakosc to po prostu ideal. ZDECYDOWANIE odradzam najtansze chinskie punktowki za ok 15zl. Jezeli ktos mierzy wyzej to najlepsze z tych troche drozszych to Elwiki - lutownica na 24V z transformatorem i regulacja temp to koszt ok 120-140zl PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Ja polecam ERSA MULTIPRO 20W, jest poprostu idealna co prawda nie robilem nia VMODów ale za jej pomoca naprawiam plyty glowne. Pozdro Krzysiek Aha cena nie jest mała bo okolo 160 zł ale warto wydac ta kase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Ja mam taką jak YoSHi i jest git, albo była, bo na 8RDA+ vmod nią zrobiłem ale NF7-S zmarł śmiercią tragiczną :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 polecam lutownice punktowa salomona 40W (szara z zolta gumka na rekojesci) - koszt ok 40zl - jedna taka wystarcza na rok intesywnego lutowania - jakosc bardzo przyzwoita - a jak rozwazyc cena/jakosc to po prostu ideal. ZDECYDOWANIE odradzam najtansze chinskie punktowki za ok 15zl. Jezeli ktos mierzy wyzej to najlepsze z tych troche drozszych to Elwiki - lutownica na 24V z transformatorem i regulacja temp to koszt ok 120-140zl PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :) A gdzie w necie można dostać tego salomona 40W?? No transformatorową to się nie za bardzo da :D Sam już próbowałem na starej Rivie TNT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 ejj ja mam dwie lutownice grotowe :P 60W i dwie transformatorowe :P jedna 45 a duga 45-74 w:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :) Eee- zaraz tam obłęd. Zwykły, normalny HARD CORE :twisted: . Wszystkie moje v-mody robiłem transformatorówką 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew^ Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Transformatorowka 80VA 500C RULEZ :D najlepsza do mainboardow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik70 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Ja też używam tranformatorowej i jest git. Grot się przepalił skręciłem go kombinerkami następnie zespawałem i na gómówce wyszlifowałem. Jest ekstra cieki, nigdzie tak cienkiego jeszcze nie widziałem Nawet na oporowych :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 PS jak mozna brac sie do lutowania mikro elektroniki lutownica transformatorowa - to jakis obled :) Eee- zaraz tam obłęd. Zwykły, normalny HARD CORE :twisted: . Wszystkie moje v-mody robiłem transformatorówką 8) . ja robilem jednego i tez jakas 20letnia taka transformatorowka - troche bylo jazdy z tym ale dalem sobie rade - MSI kt3ultra 2 daje mi teraz napiecia az do 2.5V na CPU:PPP, troche umiejetnosci manualnych i da sie zrobic wszystko 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 ta - bo lutownice sa tak drogie ze warto ryzykowac sprzet warty 20 razy wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 jakie tam ryzyko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 lutowałem kiedyś kartę graficzną transformatorówką 95W (bez możliwości zmniejszenia mocy), bo się jeden scalaczek naderwał karta naprawiona :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 to pewnie miałeś skoki adrenaliny.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 A gdzie w necie można dostać tego salomona 40W?? No transformatorową to się nie za bardzo da :D Sam już próbowałem na starej Rivie TNT :) Ja kupiłem tutaj . Sprawuje się świetnie. Musiałem tylko troszeczkę grot wysunąć żeby obniżyć jego temperaturę, bo przypalał się. Ale polecam. A moją starą komunistyczną transformatorówką robiłem vmoda Radka8500 i zdjąłem mu filtry na wyjściu VGA. Zlutowałem nią też mostki na Thortonie i kiedyś na płycie z VIA MVP3 odblokowałem coś, ale już nie pamiętam dokładnie co (FSB, mnożnik?, no w każdym razie jakieś mikro elementy, chyba dzielnik częstotliwości) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 z deka, ale podczas lutowanka full looz, bo by mi się ręka omskła i Radeon 9200 SE poleciałby lotem ślizgowym prooościutko do kubełka, w którym z reguły lądują śmieci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Eee- zaraz tam obłęd. Zwykły, normalny HARD CORE :twisted: . Wszystkie moje v-mody robiłem transformatorówką 8) . Ja też i poza jednym spalonym rezystorem nic nie zepsułem nią. :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 http://www.laro.com.pl/index.php?action=sklep&t=1043 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 ja używam Lutoli transformatorowej 40/65 grot zrobiony z przewodu kabla telefonicznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 A na marginesie jak ktoś potrzebuje cienki grot (tylko do może nieco słabszej transformatorówki tak np. 45W) to bardzo dobrze nadaje się srebrzanka 0,5 mm - szybko pada (jak się ją długo wygrzewa) ale za to można zrobić cieniusieńki grocik do precyzyjnej roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ale transformatorowka NIE jest do precyzyjnej roboty - do precyzyjnej roboty jest punktowa a do SMD nadmuch goracego powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ale transformatorowka NIE jest do precyzyjnej roboty - do precyzyjnej roboty jest punktowa a do SMD nadmuch goracego powietrza. no i co z tego?? ja uzywa dobrej starej LUTOLI 100W i wszystko pieknie sie robi , trza ;) miec sprawne oko i reke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew^ Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 jak lutujesz umiejetnie to i nawet transformatorowka (choc nie zawsze :D ) zlutujesz. Szybki strzal lutownica transformatorowka i po sprawie odpalasz sprzet i dziala :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 no i co z tego?? ja uzywa dobrej starej LUTOLI 100W i wszystko pieknie sie robi , trza ;) miec sprawne oko i reke ;) do lutowania kabli i owszem - ale do vmodow - dobra? nie rozsmieszajcie mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 no i co z tego?? ja uzywa dobrej starej LUTOLI 100W i wszystko pieknie sie robi , trza ;) miec sprawne oko i reke ;) do lutowania kabli i owszem - ale do vmodow - dobra? nie rozsmieszajcie mnie :D ja taką robie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultor Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 transformatorowka 100W kupiona ladnych pare lat temu w sklepie na plebiscytowej :) (moja pierwsza lutkolba :mrgreen: ) jak dotad sprawuje sie niezle (czyt. jeszcze lutuje) i od czasu do czasu uzywam jej przy lutowaniu roznorakiego sprzetu. oczywiscie z pewnymi zabezpieczeniami, cienki grocik to podstawa (zyla z kabelka koncentrycznego w sam raz sie nadaje), w ten sposob ostatnio wymienialem 4 kondziorki na moim ecsie bo byly nadzwyczaj napuchniete :mrgreen: i grozily wybuchem :P. oczywiscie nawet najdrozsza lutownica i nie wiem jakie wynalazki nic nie pomoga jak sie nie umie lutowac, wiec jak macie z tym problemy to radze dac to komus zaznajomionemu z ta jakze tajemna technika :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 ja transformatorowka uwalilem abita jak robilem moda napiecia na ramy... a nie moge powiedziec aby mi umiejetnosci brakowalo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...