JacHoO Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Mam problem bo gdy wgrywałem nowego (oficjalnego) biosa do ecs L7S7A2 to... [ja to mam pecha] zabrakło prądu ! :( i od tamtego czasu płyta wydaje przy starcie "śmieszne" dźwięki a fdd świruje :( czy da rade jakoś reaktywować tą płyte ? czy to już koniec dla niej ? (jeżeli da rade coś robić to pls. dawajcie dokładne wskazówki bo ja jestem nowy w tym temacie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Wszytsko się da... Ja się tam na płytach za dużo nie znam, więc nie powiem Ci na pewno ale jest kilka sposobów ;): -Jak masz TwinBIOS lub inne podobne to przełączasz między BIOSami... -Raz czytałem o sposobie hardcore'owym: idziesz do kogos kto ma taką samą płytę, włączasz tam flasha, i w momencie jak się pyta czy nadpisać BIOS, wykładasz kość z płyty i wsadzasz tą swoją... ale tu raczej jest ryzyko czy się uda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Albo idziesz do jakiegoś serwisu, dajesz im kostkę z BIOSem, najnowszy bios na dyskietce i Ci flasciach!ą programatorem, ale to sporo kosztuje, niestety... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Płyta jest na 100% do uratowania. 1. Zrób dyskietke startową doswoą tak aby w pliku autoexec.bat było automatyczne uruchamianie programu flasciach!ecego i pliku z biosem. 2. Cała sztuczka polega na tym aby komputer uruchomił się automatycznie z dyskietki i wgrał nowego biosa, ( jedyny problem jest w tym ze trzeba nacisnąć przed flashowaniem kilka razy enter i Y, ale to juz musisz sam rozpracować, no chyba ze masz obraz i widzisz co komp wyswietla wiec nie ma problemu) Wiele razy ratowałem w ten sposób komputery (jest to najłatwiejszy sposóB) i w 70% przypadków było ok. Jesli jednak dalej bedziesz miec problemy to daj znac, wtedy napisze jak wgrac biosa innymi metodami. Zycze powodzenia, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadek Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 W nowych płytach głównych flasciach!ąc BIOSa nie flasciach!esz całego biosa tylko jego część. Pozostała część której nie flasciach!esz jest właśnie zrobiona na takie wypadki. Otóz producencji przewidzieli takie numery i sami tez udostępniają oprogramowanie ratujące - poszukaj inforamcji na stronie producenta albo napisz do niego jak zrobić taką dyskietke ratującą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...