maxius.wielki Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Witam mam pytanko czy próbował juz ktos chłodzis procka wodą z kranu podłączoną bezposrednio do bloku wodnego ?? posiadam bartka 2500 temp. na procku to 43C mam zamiar kupic Nukleona N2 v2 i właśnie tak podłączyc a odpływ do kanalizacji wydaje mi sie ze to jest leprze rozwiazanie ni jakies pompki i chłodnice czyba ze sie myle ?? [/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 A co będzie jak wodę zabiorą ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxius.wielki Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 bedzie to samo jak by pradu nie było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 To jest dobre pod warunkiem, że: -nie masz licznika wody :lol: -wszystko jest szczelne, bo taka kranówka to lubi prąd przenosić -w rurach nie ma niczego co mogłoby reagować z miedzią (np. aluminium) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Można zrobić filtry i tylko podkręcać przepływ wody, gdy potrzeba. Heh, nie głupie! Tylko trzeba to najpierw zrobić. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Facet zgłupiałeś? wiesz ile za wode zabulisz? a zreszta nawet gdybys nie mial licznika to kurde szkoda czystej wody na twoje chłodzonko. Az mnie skręca na myśl, że jakis kolo tak marnotrawi wode :evil: Kup sobie pompke, wiadro dolej wody do pełna i tak jedź. Ja tymczasowo tak mam i nie narzekam specjalnie. PS Wybij sobie pomysl z kranówą z głowy!!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 A wodę z obiegu gdzie? Do zlewu? Do kibla? No to trzeba będzie jeszcze doliczyć opłate za kanalize... Taniej by wyszlo jakby ta woda poszła za okno... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Taniej wyjdzie kupując ciecz od Reed'a do WC w obiegu zamkniętym. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 przeplyw w ukladzie mozna przyjac ok 0.5 m3/h wody u mnie 1 m3 wody kosztuje 5.11 PLN/m3 zakladajac , ze komp chodzi 24/7 to: na dzien wychodzi 12 m3 = 61.32 PLN na miesiac wychodzi 1839.60 PLN to ja juz wole kupic sobie hydorka czy eheima :) , wypasiona chlodniczke itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Facet, ten pomysl, sie nadaje poda warunkiem, ze nie placisz za wode ani grosza. Tak czy siak na dluzsza mete jest to bez sensu :D Kraowa przewodzi prad, a co za tym idzie :D masz znacznie wieksze ryzyko uszkodzenia wszystkiego w momencie wycieku, pozatym jest szansa na zielonych przyjaciol w bloku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Jak on nie zapłaci to zapłacą wszyscy w jego bloku - po prostu opłata rozejdzie się po ludziach - to się nazywa żerowanie na innych. Gościu odpuść sobie :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisz Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 No i trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę to iż kranówa ma około 15 góra 20 stopni, czyli poniżej temperatury otoczenia i na wężach będzie się skraplać para wodna i trzeba by było to wszystko dokładnie odizolować, łącznie z blokiem. Szkoda wody i roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 to sie nazywa dbanie o srodowisko tez tak sobie kiedys myslalem o tym ale odpuscilem bo to totalna glupota przeciez :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxius.wielki Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 nie chodziło mi to to czy bede płacił za wode czy tez nie raczej o to czy by sie takie cos spisalo widze ze ktos napisał ze się bedzie woda na skraplac i ładnie tylko teraz napiszcie jak zaizolowac jaki filtr dac i co o co chodziło z tym przewodzeniem pradu ?? ze w rurach jest prat czy ze woda przewodzi ?? nie mieszka w bloku tylko w domku jednorodzinnym nie posiadam licznika wody !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 jesteś chory... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Musisz ładnie zaizolować po to by woda która się skrapla nie spadła na części kompa , daj jakiś filtr po to by nieczystości które są w kranie nie wpadły do bloku. To rozwiązanie będzie na pewno bardzo wydajne i tanie. Z jakich rór masz instalacje w domu :?: Jest jeden problem jeśli wycieknie ci woda i zaleje kopa to prawdopodobnie sprzęt nie przeżyje bo woda przewodzi prąd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 nie chodziło mi to to czy bede płacił za wode czy tez nie raczej o to czy by sie takie cos spisalo widze ze ktos napisał ze się bedzie woda na skraplac i ładnie tylko teraz napiszcie jak zaizolowac jaki filtr dac i co o co chodziło z tym przewodzeniem pradu ?? ze w rurach jest prat czy ze woda przewodzi ?? nie mieszka w bloku tylko w domku jednorodzinnym nie posiadam licznika wody !! Chodzi o to ze woda przewodzi prad. Jak bedziesz miec wyciek to jest duzo wieksze zagrozenie niz przy wodzie destylowanej. Zaizolowac mozesz to cienka warstwa jakiejs izolacji. Taka jak np. do FC stosuja ludzie. Sa dostepne rozne grubosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisz Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Ktoś za tą wodę na pewno zapłaci, chyba że masz wodę z własnej studni, ale wtedy hydrofor padnie po paru dniach nieprzerwanej pracy :) Wszystko (węże i blok) powinieneś zaizolować termicznie np są takie pianki w kształcie rurek do ocieplania rur instalacji CO. I mieć 120% pewności że układ jest szczelny i porządnie zmontowany. No a co do wydajności, to na pewno będzie ona bardzo dobra i ta cisza.... Tylko czy nie za drogo to jednak będzie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 nie nazdwtego pomysłu inaczej niż "kretyński" :) pomyśl raczej o takim rozwiazaniu, zeby woda wracała z powrotem do sieci !!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ...w domku jednorodzinnym nie posiadam licznika wody :roll: ja tez mieszkam w domku i jakos mam licznik wody moze nie wiesz o tym ze masz ? pomysl niezly tylko kto za ta wode zaplac.... i czy nie szkoda tak marnotrawic wody dla paru stopni mniej w Wc :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Nie zapominajmy o srodowisku naturalnym, ktore ucierpi przez takie marnotrastwo wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisz Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 No nie przesadzajcie :) Klęska suszy to nas z tego powodu rzczej nie czeka, bo on tą wodę do ziemi przecież w efekcie skieruje, a niczym przecież jej skazić nie zamierza :) Po prostu marnowanie energii czyli pieniędzy i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Mój qmpel zrobił coś jakiego, ale na uczelnii. Mieli pompe wysokocisnieniową i pobierali zimna wode z jednego kranu, chodzili proca i tloczyli spowrotem do innego kranu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ... ze w rurach jest prad ...tego jeszcze nie widziałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ... ze w rurach jest prad ...tego jeszcze nie widziałem:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: HEHEHEHE Dajcie mi cos na smiech bo juz nie moge :D Prad w rurach :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 ... ze w rurach jest prad ...tego jeszcze nie widziałem:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: HEHEHEHE Dajcie mi cos na smiech bo juz nie moge :D Prad w rurach :D ;) Nie ma co może się podłącze z kompem pod instalacje w chacie :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Zamiast z gniazdka 220V pociagniemy prad z Kranu, wyjdzie taniej :D "poprosze dwa litry pradu niegazowanego :)" DOBRA ja juz nic nie mowie. Ten watek sie nadaje na Osla, albo do zamkniecia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Nie żartujcie sobie z chłopaka BO MA TO SENS 1.Warunek podstawowy Jeżeli ma dostep do wody nieoblicznikowanej to woda go nic nie kosztuje czyli ma chłodzenie za darmo 2. może uzyskiwać dobre chłodzenie przy uzyciu nawet nędznych bloczków i to bez drogiej pompy :) wielu z was też wystawia chłodnice za okno :) maxius.wielki !!!!!!!! Uważaj na skraplanie wilgoci na przewodach Ale jak to opanujesz to masz pokonany pierszy etap do schładzania procka poniżej temp otoczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Nie żartujcie sobie z chłopaka BO MA TO SENS 1.Warunek podstawowy Jeżeli ma dostep do wody nieoblicznikowanej to woda go nic nie kosztuje czyli ma chłodzenie za darmo 2. może uzyskiwać dobre chłodzenie przy uzyciu nawet nędznych bloczków i to bez drogiej pompy :) wielu z was też wystawia chłodnice za okno :) maxius.wielki !!!!!!!! Uważaj na skraplanie wilgoci na przewodach Ale jak to opanujesz to masz pokonany pierszy etap do schładzania procka poniżej temp otoczenia Poczytaj co za bzdury On pisze... Pozatym to jest marnotrawstwo, mnie nie przekonasz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisz Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Jak by nie patrzeć siedzenie przed kompem 18 godzin na dobę i granie w cokolwiek to też jest marnotrastwo :) i to bez wylewania czystej wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...