Skocz do zawartości
Kalam Mekhar [SSP]

Radeon 9100 czy 9200?

Rekomendowane odpowiedzi

"]Mam następujące oferty: Radeon 9100 za 150 zł i radeon 9200 za 200zł. Jaka jest różnica między tymi dwiema kartami? Czy warto dopłacić te 50zł?

Nie warto, bo Radek 9200 jest gorszy od 9100 i to sporo. Bierz 9100 tylko upewnij się, że nie ma przypadkiem pamięci 64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja niestety nie mam takiego sprzętu:( MAm Athlona 2000XP+ na rdzeniu Thoroughbred-A, 512 ddr na 333mhz, gf4 440mx 8xagp (jak narazie) i płytke epoxa EP-8K9AI z chipsetem kt 400 i wszytko mi chodzi beznadziejnie:( tzn nawet warcraft3 mi sie potrafi ciąć:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem przed chwilą marka, Athlon XP 1800+@2000+ (poprzez zmianę fsb, a nie mnożnika), 512mb, karta graf Hercules 9100 275/275, płyta główna ECS K7S5A i wyniczek wyskoczył 9k marków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset

------------------------------------------------------------------------------

Northbridge SiS SiS735 rev. 1

Southbridge SiS ID8 rev. 0

AGP Revision 2.0

AGP Transfert Rate 4x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9100 na sete jest lepszy i to bez sporow tylko ze faktycznie z radkami byly problemy w grach, ale przy nowych sterach nie powinno byc klopotu i na pewno lepszy niz mx 440. Masz moze jeszcze taka karte do zalatwienia sam bym taka kupil ale w tej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem przed chwilą marka, Athlon XP 1800+@2000+ (poprzez zmianę fsb, a nie mnożnika), 512mb, karta graf Hercules 9100 275/275, płyta główna ECS K7S5A i wyniczek wyskoczył 9k marków.

Mam podobny sprzęt i też wynik około 9000.

Kupiłem mojego radka też pozbywając się GF4MX440. Różnica w wydajności całkiem spora. No i te pixel shadery :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem możliwość porównania Radeona 9000 VIVO (a więc w zasadzie to samo co 9200) z moim Herculesem 9100. Co prawda wtedy jeszcze na słabym procku (Duron 1200), ale wyniki z 3dmarka 2001se: Radeon 9000 (250400) - 5300, Radeon 9100 (250480) - 6200. Jak więc widać Radeon 9100 sporo lepszy. Aktualnie na konfigu jak w podpisie wyciągam 8200 bez podkręcania. Sprawdź jeszcze taktowanie pamięci tego radeona - wersje 128MB miewały taktowanie obniżone na 400MHz. Jeżeli chodzi o kompatybilność z grami, to nie jest z tym najlepiej w wypadku 9100. Nowsze sterowniki nie zawsze rozwiązują problem - Nfs Porsche jak nie chodził tak nie chodzi, Nfs underground przyspieszył (a wcześniej chodził wręcz tragicznie na starszych sterach), ale za to zaczęły się zwisy w Colinie 3. Każde nowe sterowniki naprawiają błędy w nowszych grach i jednocześnie powodują nowe w starszych - krecha dla ATI z mojej strony. Przyrost wydajności powinien, w porównaniu do mx 440, być spory, chociaż nie tak optymistyczny jak pokazuje to 3dmark. Będzie zależny od rodzaju gry, jej enginu itp. Inna sprawa, jeśli chodzi o dodatkowe efekty generowane przez pixel shader, których mx 440 nie jest w stanie wogóle wyświetlić. Jednak biorąc pod uwagę cenę - 150zł - będzie to bardzo opłacalny zakup (chyba, że to wersja z pamięciami @400MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem możliwość porównania Radeona 9000 VIVO (a więc w zasadzie to samo co 9200) z moim Herculesem 9100. Co prawda wtedy jeszcze na słabym procku (Duron 1200), ale wyniki z 3dmarka 2001se: Radeon 9000 (250400) - 5300, Radeon 9100 (250480) - 6200. Jak więc widać Radeon 9100 sporo lepszy. Aktualnie na konfigu jak w podpisie wyciągam 8200 bez podkręcania. Sprawdź jeszcze taktowanie pamięci tego radeona - wersje 128MB miewały taktowanie obniżone na 400MHz. Jeżeli chodzi o kompatybilność z grami, to nie jest z tym najlepiej w wypadku 9100. Nowsze sterowniki nie zawsze rozwiązują problem - Nfs Porsche jak nie chodził tak nie chodzi, Nfs underground przyspieszył (a wcześniej chodził wręcz tragicznie na starszych sterach), ale za to zaczęły się zwisy w Colinie 3. Każde nowe sterowniki naprawiają błędy w nowszych grach i jednocześnie powodują nowe w starszych - krecha dla ATI z mojej strony. Przyrost wydajności powinien, w porównaniu do mx 440, być spory, chociaż nie tak optymistyczny jak pokazuje to 3dmark. Będzie zależny od rodzaju gry, jej enginu itp. Inna sprawa, jeśli chodzi o dodatkowe efekty generowane przez pixel shader, których mx 440 nie jest w stanie wogóle wyświetlić. Jednak biorąc pod uwagę cenę - 150zł - będzie to bardzo opłacalny zakup (chyba, że to wersja z pamięciami @400MHz).

6200 na D1200 :lol: Jakie stery? Ja miałem 6500 na R9100L :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już było dość dawno, jakiś rok temu, więc słabo pamiętam, ale chyba Catalysty 3.4. Chodziło o to, że poprosiłem kumpla, który kupil 9000, żeby pożyczył mi grafę na krótki teścik - tylko 3dmark standard. Nie miałem możliwości sprawdzenia go w innych grach. Co do mojego wyniku na Duronie, to jest on raczej przeciętny.

6200 na D1200  Jakie stery? Ja miałem 6500 na R9100L

Rozumiem, że twój wynik też na D1200 (bez oc, FSB 100)? Nie napisałeś też nic o taktowaniu swojej karty (były różne wersje 9100L). Ogólnie Duron strasznie hamował radeona, przyrosty wydajności przy zmniejszeniu rozdzielczości były bardzo małe. Po wynikach od razu widać, że Athlon pozwolił mu rozwinąć skrzydła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi