Kwazor Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Johnyboy w dataschecie 94230 jest napisane ze mozna znieniac dynamicznie FSB w zakresie 100-250 .Ale nie wiem co z dzielnikiem.....musze doczytac. Progs od Gigabyte Easy tune zmienia i w dól i w góre i nic się nie dzieje nie ma freeza ale na Cpu FSB tak.ALe tego jeszcze nie badałem czy zmienia dzielnik podczas tej operacji. A nie wrzuca z tego powodu ze Bios wpisuje mu maksymalny 1/5 i nie wiem czy to sie nie gryzie z CpuFsb... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) ee nawet ponizej 100 chyba sie dalo ;)) czemu tym easy tune nie zmieniasz jak jest wszystko ok? ja polecam cpucoola - wszystko cacy mozna spokojnie zmieniac powyzej 200 najlepiej ustawic w biosie 166 i odrazu 1/5 bedzie. Edytowane 5 Czerwca 2005 przez johnyboy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Kwazor napisał : w dataschecie 94230 jest napisane ze mozna znieniac dynamicznie FSB w zakresie 100-250 .Ale nie wiem co z dzielnikiem.....musze doczytac. czyżby to znaczyło, że masz w końcu tego datashita ??? Byłbym cholernie zainteresowany - też prowadzę pewne prace na mojej płycie - ale ciągle coś mi brakuje ( najczęściej wiedzy :mur: ). Próbowąłem z CPUFSB - niby chodzi ale tak do końca nie wiem co on robi. Zrobiłem ustawienia dla FSB= 166.66, 133.33 i 110 MHz . Problem jest jak wiesz co z PCI/AGP - próbowałem różnymi progsami ale pokazują 33/66 ( to dobrze !) a potem 26/52 i 22/44 czyli tak jakby cały czas był dzielnik 1/5 . Chciałbym też wiedzieć co to jest w okienku "Aktualne wartości PLL" - jest tam 17 parametrów w kodzie Hex i przy tych trzech częstotliwościach zmieniają się tylko 10 i 11-ty ? : 166,66 MHz --> $4C $F7 $E4 $7F $40 $4D $21 $81 $11 $90 $CD $FE $6B $00 $20 $08 $20 133,33 MHz --> $4C $F7 $E4 $7F $40 $4D $21 $81 $11 $86 $46 $FE $6B $00 $20 $08 $20 110,01 MHz --> $4C $F7 $E4 $7F $40 $4D $21 $81 $11 $9C $E2 $FE $6B $00 $20 $08 $20 Kombinowałem też z SoftFSB - tam można zrobić sobie własny plik *.pll tylko za diabła nie mogę się połapać co i gdzie wpisywać do tego edytora ??? Może te parametry z CPUFSB by tam jakoś pasowały ? Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwaros Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) [Próbowąłem z CPUFSB - niby chodzi ale tak do końca nie wiem co on robi. czesc mam pytanko czy to oznacza że zjeżdzasz z fsb wybierając w cpufsb ics 94228 (czyli teoretycznie zmiana fsb wraz z dzielnikiem) i nie masz freeza????? u mnie na msi kt3v można sobie zmieniać fsb ale niechce przezucać dzielników (czyli płynnie z 166 moge zjechać do 140 potem zwis) przy zmianie fsb wzaz z dzielnikiem nadal freez . programik msi do kręcenia też sobie rady z tym nie daje :cry: a jesli ci sie takie coś udaje to kolejne dwa pytanka : jeśli to wina biosa to czy mógłbym sobie przezuciś z kt4av (pcb płyty niby takie same jest model 6712) i ddrugie pytanko . znalazłem coś takiego http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=620 ciekawi mnie że w tabeli pojawia sie fsb 400. ta płyta też jest natym samym pcb chociaż nie wiem o co chodzi bo nigdzie nie jest nic oficjalnie napisane. no i ciekawe czy mogłbym sobie taki bios sprawić pozdraiwam i ciągle wierze że coś sie uda zrobić:) Edytowane 6 Czerwca 2005 przez szuwaros Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 czesc mam pytanko czy to oznacza że zjeżdzasz z fsb wybierając w cpufsb ics 94228 (czyli teoretycznie zmiana fsb wraz z dzielnikiem) i nie masz freeza????? Ja mam ICS 94230BF - i ustawiałem na razie tylko na 3-ech czestotliwościach (chciałem odczytac i porównać "Aktualne wartości PLL" ). Jak napisałem dzielnik się nie zmieniał w/g Everesta i Sisoftsandry ??? - ale co one odczytują to ch... wie ?. Wszystko chodziło OK , temp. spadały w/g PC Alert i Everesta. mógłbym sobie przezuciś z kt4av (pcb płyty niby takie same jest model 6712) Nie radzę - masz zupełnie inny chipset - no i w update BIOS dla KT4AV pisze - This BIOS cannot be used on KT4V (MS-6712) & KT3V (MS-6712), KT4V-L (v1.1) O tej płycie też pierwszy raz słyszę - ma chipset jak moja, czyli KT400A - ale czym się różni to naprawdę nie wiem - ma ten sam chipset i te same biosy co KT4AV ??? , więc nie wiem co to q... jest ???? Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Lzep sorka za zamieszanie z tym dataschetem 94230 dalej go nie mam. Co do Ics-a dzisiaj bede testował wpływ Easy tune zobaczymy co on potrafi. L-zep sisoft i aida musisz robic restart progsa inaczej widzi dalej to samo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 i jak panowie udało sie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 (edytowane) Hmm ja zaczymam siwieć powoli.......\ Moja płyta ma dipy do zmiany FSB coś czuje ze w tym momencie zmiana dzielnika na 1/6 nie uda sie bo układ dalej widzie 1/5 elektrycznie a nie programowo przez I2C. Najgorsze jest to ze układ polaryzaczji wejsć FS1 do FS4 jest tak zrobiony ze nie moge pomierzyć miernikiem co i gdzie.Ale pod napieciem nie bede testował dopóki nie zdobede profesjonalnych końcówek pomiarowych do takiego rastru nóżek. Co do Easy tune zmieniajac FSB z 166 na 100 pci u mnie wynosi coś koło 20 Mhz ale nei wiem czy wierzyć programom diagnostycznym ale próba pomierzenia Karta Tv Frq PCI nie powidodła sie widocznie częstotliwość PCI nie ma 3 harmonicznej odpowiadajcej zakresowi 88-108 ale w tym przypadku powinna być słyszana piąta (5*20 Mhz) ale tez nic nie odebrałem..... Musze dorwać porządny miernik FRQ..... PS.W dokumentach Sisoft sandry trafiłem na coś takiego... KT266/A KT333 /KT400 FSB 100*2 133*2 166*2 Wiec KT 266 tez potrafił biegać na 166 ??Przy Pci 33/66 ? Edytowane 11 Czerwca 2005 przez Kwazor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...