Skocz do zawartości
ziupo

Intel Celeron II 800mHz, FSB: 100MHz

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam procesor Intel Celeron II 800mHz z FSB ustawionym oryginalnie na 100MHz , niedawno zmienilem wentylator oarz radiator na cooler master do amd`kow [jakos wszedl :), w koncu to socket 375], pasty jest dosyc, tak ze sienie obawiam, ze moze zawiesc :D:D

teraz wentylator kreci 6000rpm spokojnie a temp procka to 25 stopni C

jak sie zagrzeje to jest 30 -33 stopni i cos 6300rpm

i tak sie zastanawiam czy aby czasem go nei podkrecic, moje pamieci: sdram, 133mhz, 2x256

tylko nei wiem o ile [a wlasciwie to ilukrotnie] moge go podkrecic, do wyboru mam kilka mnoznikow

bylbym wdzieczny za wszelka mozliwa porade, moje pytanie: podkrecac czy nie? jak tak to na/o ile ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm szyna FSB?

ktora to opcja w biosie ?!

jak powinna byc podpisana/opisana ?

PS: Moja plyta glowna to: http://www.neoseeker.com/Hardware/Products.../Procomp_BVD2A/

FSB to jest to co masz usatwione na 100 i przypadkiem napisałeś w tytule tematu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przypadkiem a zamierzone :)

i wiem co to jest fsb, ale nei wiem gdzie to przestawic w opcjach, nigdzie w biosie tego nie mam

sprawdzilem i czy to bedzie to: CPUHost / PCI Clock ?

to mam cale, w jednym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh jak zwykle, szalony jestem :)

masz jaki idzie wycisna to: 824MHz tylko tyle bo przy wiekszych juz sie nei uruchamial :(

ciekawe czemu przeciez dobzre posmarowalem i wentyaltor wytrzymalby:/

chyba, ze to wina chipsetu, VIA ApolloPro 133A ...grrrr najgorszy chipset jaki w zyciu mialem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to straszne marne a sprawdz czy przypadkiem nie wstanie na 133 ??

Moja stara celina 800 szla na 1200 a nawet 1333 ...

Mojej dziewczyny celinka idzie na 1120 wlasnie na via apollo pro 133a

Dodam ze ani moj ani jej nie mialy zwiekszanego vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mogę!

Stary! Ja na tym procu wycisnąłem 1066Mhz! Na 100% pójdzie! I to na standardowym napięciu :) Walnij FSB 133 i odpal kompa. Bez obaw. Coppemine'y chodziły fabrycznie nawet na 1100MHz. Sam miałem ten okaz :) Celek 1100. Bardzo dobey procek. Nawet jego podkręciłem na 1266MHz! :) A płytę miałem na tym samym chipsecie, co Ty! NAJLEPSZY CHIPSET DO O/C COPPERMINE'ÓW! Tylko na nim możesz pracować asynchronicznie CPU/RAM!

A, wiec do dzieła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALE NIEDA RADY !!

WIECEJ NIZ 112/37 SIE NIEDA USTAWIC !!

Chyba, zeby sprubwoac programem CPU Tools, ale ostatnio wzrosla mi temp procka przy zabawie z nim :)

do 35 stopni a nic nei robilem, podczas zwyklego korzystania z windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALE NIEDA RADY !!

WIECEJ NIZ 112/37 SIE NIEDA USTAWIC !!

Chyba, zeby sprubwoac programem CPU Tools, ale ostatnio wzrosla mi temp procka przy zabawie z nim :)

do 35 stopni a nic nei robilem, podczas zwyklego korzystania z windowsa

nie jedz skokowo , tylko od razu laduj 133/33 , bo jezeli jedziesz skokowo ( czyli 118/39 ,125/42 ( wielkosci moga ( beda inne ) ale chodzi o to ze magistrala pci idzie ci w gore ) , laduj 133/33 i sie nie zastanawiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heeh, ale musze was zmartwic, ja u siebei oprocz standardowej mam jeszcze tylko takie mozliwosci :

103/34

112/37

od razu na 112/37 tez niec nie dalo, komp nie rusza; reset biosa :(

nawet jak zwieksze napiecie na rdzeniu to nic nie daje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heeh, ale musze was zmartwic, ja u siebei oprocz standardowej  mam jeszcze tylko takie mozliwosci :

103/34

112/37

od razu na 112/37 tez niec nie dalo, komp nie rusza; reset biosa :(

nawet jak zwieksze napiecie na rdzeniu to nic nie daje :(

hmm , moze mmasz gdzies zrorke ( dipa ) do przelaczanie sie pomiedzy magistarla 66-112 a 125-133 hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to jest Apollo 133, do do kurki wodnej, NIE MA BATA, żeby się nie dało FSB ustawić na 133MHz!!! Szukaj wszędzie: W BIOSIE, NA ZWORKACH...

BTW. Sprawdź, czy pamięci już ustawiłeś na 133. Może dopiero wtedy FSB pójdzie na 133MHz!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :)

Znalazlem instrukcje do mojej plyty glownej i faktycznie trzeba przemienic zworki :) Obecne mam ustawione na 8.0, 1-3 a do wyboru mam jeszcze 1-4

przy okazji odkrylem, ze mam jeszcze jedno wysjce na wentyl co prawda w troche glupim miejscu bo pod napedami i obok tej listwy z zasilacza, ale wazne, ze jest. Teraz mam takie male pytanko a wlasciwie prosbe: Czy moglby mi ktos znalesc na tej plycie jakis czujnik temp albo wyjscie/wejscie na niego? Bo chce podpiac termometr, ale nei wiem czy moge a jak tak to gdzie.

Tutaj macie manual:

- http://ziupo.host.sk/BVD2A.pdf

PS: Predkosc wentyla na procku to ok 3000 rpm a temp ok 30*C, czy to starczy aby go schlodzic przy fsb 133mhz i czy pamieci wytrzymaja przy takiej czestot. magistrali [133mhz]?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...